
               CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
 
                            CASE NO. 1736 
 
             Heard at Montreal, Tuesday 12 January 1988 
 
                             Concerning 
 
                      CANADIAN PACIFIC LIMITED 
 
                                 And 
 
                  BROTHERHOOD OF RAILWAY, AIRLINE & 
                 STEAMSHIP CLERKS, FREIGHT HANDLERS, 
                    EXPRESS AND STATION EMPLOYEES 
 
 
DISPUTE: 
 
The propriety of the abolishment of position `Train Machine Clerk 3' 
effective March 15, 1987. 
 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
 
The Company issued a bulletin on March 12, 1987, advising the 
position of train Machine Clerk 3 would be abolished, effective March 
15, 1987. 
 
Mr. Kevin Brown commenced vacation March 3, 1987 and did not become 
aware his position was abolished, until March 16, 1987, the day he 
was to return for duty. 
 
The Union contends, the Company violated Articles 25.6 and 25.7 of 
the Collective Agreement. 
 
The Company contends the 4 day notice of job abolishment was proper 
according to the directives in Article 25.6 and 25.7. 
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There appeared on behalf of the Company: 
 
    M.K. Couse          Assistant Supervisor Labour Relations, 
                        Toronto 
    P.E. Timpson        Labour Relations Officer, Montreal 
 
 



And on behalf of the Brotherhood: 
 
    J. Manchip          Vice-General Chairman, GST, Toronto 
    J.H. Germain        General Chairman, Montreal 
    G.B. Gonzales       Local, Chairman, Toronto 
    C. Pinard           Vice-General Chairman, Montreal 
 
 
                       AWARD OF THE ARBITRATOR 
 
The grievance alleges a violation of Article 25.6 of the Collective 
Agreement which provides as follows: 
 
        25.6 Not less than four working days' advance notice shall be 
             given to regularly assigned employees when the positions 
             they are holding are not required by the Company, except 
             in the event of a strike or work stoppage by employees 
             in the railway industry, in which case a shorter notice 
             may be given.  As much advance notice as possible shall 
             be given to unassigned employees.  Notice of all staff 
             reductions will be furnished to the appropriate Local 
             Chairman concurrent with such notice being issued to 
             employees. 
 
The grievor, Mr. K.W. Brown, was on annual vacation when his position 
was abolished.  While the Company attempted to contact him on a 
number of occasions by telephone to let him know that his position 
was abolished effective March 15, 1987, it did not reach him until 
March 16th, the day he was scheduled to return to duty.  He then 
exercised his seniority rights to secure another position which, 
according to the Union, caused him to lose a day's work.  The Union 
maintains that the Company was obligated to give the grievor actual 
notice of not less than four working days in advance of abolishment 
of his job, and seeks a declaration to that effect as well as an 
order for the compensation of the grievor for one day's lost wages 
and benefits. 
 
The Collective Agreement specifically addresses the circumstance of 
an employee's layoff being communicated to him or her during a leave 
of absence, including a vacation.  Article 25.7 is as follows: 
 
        25.7 Advance notice under Clause 25.6 may be served at any 
             time, such as when an employee is on vacation, on leave 
             of absence, absent account illness as well as when an 
             employee is working at his position. 
 
Article 25.2 further provides that an employee who is absent on leave 
when his or her position is abolished may exercise seniority within 
ten calendar days of the expiry of the leave. 
 
The purpose of the notice provision in Article 25.6 is relatively 
clear.  The sooner an employee is aware of his or her impending 
layoff, the sooner he or she may effectively use accrued seniority 
rights to secure another bargaining unit position.  Any delay in that 
process can mean a loss of gainful working time to the employee. 
Accordingly, Article 25.2 gives the employee who is at work at the 
time of the abolishment of his or her job five calendar days to 



notify the Company of the job he or she chooses to bump into, with a 
further five days in which to move into the chosen position. 
 
In the Arbitrator's view the fundamental purpose of Article 25.6 is 
to provide protection to the employee.  On the other hand, the 
Company is disadvantaged if it cannot effectively give notice of 
layoff to an employee who is on a leave of absence.  Its interest is, 
therefore, protected by Article 25.7, which expressly contemplates 
that notice under Article 25.6 may be served when an employee is on 
vacation.  In the Arbitrator's view, however, the protection so 
afforded to the Company should not be construed as abrogating the 
right of the employee to a minumum of four working days' advance 
notice of his or her layoff, as provided in Article 25.6 of the 
Collective Agreement.  It should not be presumed that the parties 
intended that an employee on a leave of absence, whether for 
vacation, illness or any other reason, should be at a disadvantage as 
compared with other employees with respect to the receipt of notice 
of a layoff and the consequent exercise of seniority rights. 
 
The Company asserts that the posting of the notice of layoff at the 
work place, as did occur in the instant case, is in any event 
sufficient compliance with the requirements of Article 25.6.  With 
that interpretation I cannot agree.  Firstly, the language of Article 
25.6 is, on its face, mandatory, as reflected both in the use of the 
word "shall" and the overall imperative tone of the provision which 
precisely delineates the notice period.  Secondly, the notice in 
question must, on the language of the pertinent provisions, be 
construed as personal to the employee, and not a general notice to 
all employees or their bargaining agent.  In this regard it is 
significant that reference to the collateral notification of the 
Union's local chairman is separately described, while the more 
general provision contemplates notice being given directly to 
employees.  In the Arbitrator's view it is also significant that 
Article 25.7 refers to notice being "served" at any time.  The normal 
meaning of service is a direct personal communication, whether 
verbally or in writing.  Service is normally established as a 
condition precedent to the specific event that is the subject of the 
notice being served.  While the law or private agreements can make 
provision for deemed service, as for example where communication by 
registered mail or regular pre-posted mail is specifically stated to 
constitute the service of notice for the purposes of a statute or of 
a collective agreement, such a provision must be specifically 
articulated, and cannot normally be implied.  There is no such 
provision within the instant Collective Agreement. 
 
On a plain reading of the language of the agreement, Article 25.7 
gives the Company the ability to serve notice on an employee at any 
time in respect of his or her impending layoff.  That is subject, of 
course, to the overriding four day notice period appearing in Article 
25.6.  While Article 25.7 qualifies 25.6, it does not modify or amend 
the mandatory notice period provided therein.  That is 
understandable, since it is the Company, and not the employee, that 
is in the better position to make appropriate advance arrangements in 
respect of notification of an impending layoff.  Given the mandatory 
language of Article 25.6 and the limited qualifications of Article 
25.7, where the Company fails to make adequate plans in advance for 
the communication of an impending lay off, or even when it finds 



itself unable to give such notification for reasons beyond its 
control, the right of the employee to no less than four days' actual 
notice continues without limitation.  While the deliberate attempt of 
an employee to frustrate the Company's efforts at notification might 
give rise to an exception, there is no suggestion of such conduct in 
the instant case. 
 
For the foregoing reasons the grievance must be allowed.  The 
Arbitrator finds and declares that the grievor, Mr. Kevin Brown, was 
denied advance notice of the abolishment of his job pursuant to the 
Company bulletin of March 12, 1987, contrary to Article 25.6 of the 
Collective Agreement.  He shall, therefore, be compensated forthwith 
for one day's wages and benefits lost.  I retain jurisdiction in the 
event of any dispute between the parties in respect of the 
interpretation or implementation of this award. 
 
 
 
 
 
                             (SGD) MICHEL G. PICHER 
                                   ARBITRATOR 

 


