
                CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
 
                            CASE NO. 1787 
 
               Heard at Montreal, Thursday, May 12, 1988 
 
                              Concerning 
 
                      CANADIAN NATIONAL RAILWAY 
 
                                  And 
 
                   CANADIAN BROTHERHOOD OF RAILWAY, 
                    TRANSPORT AND GENERAL WORKERS 
 
DISPUTE: 
 
The interpretation and application of paragraphs 5.1 and 5.2, Article 
5 of the Employment Security and Income Maintenance Plan dated June 
18, 1985. 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
 
The Brotherhood contends that employees who are eligible for 
Employment Security under Article 7 of the Employment Security and 
Income Maintenance Plan (The Plan) dated June 18, 1985, are eligible 
for training for displacement purposes under the provisions of 
paragraph 5.1 in line with the provisions of paragraphs 7.3 and 7.4. 
 
It is also the Brotherhood's position that under the provisions of 
paragraph 5.2 of The Plan, employees are eligible for training for 
displacement purposes as long as they satisfy the criteria contained 
in sub-paragraph 5.2(b). 
 
The Company disagrees with the Brotherhood's contentions.  It is the 
Company's position that prior to employees becoming eligible for 
training under paragraph 5.1 of The Plan, they are required to fully 
comply with the requirements of paragraphs 7.3 and 7.4.  It is also 
the Company's position that the provisions of paragraph 5.2 do not 
entitle employees to be trained for displacement purposes. 
 
 
 
FOR THE BROTHERHOOD:          FOR THE COMPANY: 
 
 
(Sgd) TOM McGRATH             (Sgd) J. P. GREEN 
National Vice-President       for: Assistant Vice-President 
                                   Labour Relations 
 
There appeared on behalf of the Company: 
 
    M. M. Boyle         - Labour Relations Officer, Montreal 
    W. W. Wilson        - Director, Labour Relations, Montreal 
    S. F. McConville    - Labour Relations Officer, Montreal 
    G. Wheatley         - Manager, Labour Relations Officer, Montreal 
    J. T. Torchia       - Labour Relations Officer, Winnipeg 



 
And on behalf of the Brotherhood: 
 
    T. N. Stol          - Regional Vice-President, Toronto 
    A. Cerilli          - Regional Vice-President, Winnipeg 
 
 
                       AWARD OF THE ARBITRATOR 
 
There are two issues to be determined.  The first is the Company's 
obligation in respect of training under the terms of Paragraph 5.1 of 
the Employment Security and Income Maintenance Plan.  The language of 
the article is as follows: 
 
       5.1  An employee who has Employment Security under the 
            provisions of Article 7 of The Plan who has his position 
            abolished and is unable to hold work due to a lack of 
            qualifications, will be trained for another position 
            within his seniority group and, failing that, will be 
            trained (if necessary) in order to fill a position in 
            keeping with the provisions of Article 7.  Training (if 
            necessary) will be provided for a position for which he 
            has the suitability and adaptability to perform the 
            duties of that position.  Such employee will receive the 
            40-hour straight time pay associated with his last 
            railway classification during his period of training 
            (hourly-rated employees, 40 x the basic hourly rate; 
            seasonal and spare employees, 40 x the average hourly 
            earnings over the eight weeks preceding layoff). 
 
In the Arbitrator's view the terms of the foregoing provision are not 
complex.  It is not denied that the language of the provision 
contemplates the obligation to train an employee who has employment 
security under the provisions of Article 7 of The Plan.  The issue is 
whether the employee is entitled to training for some degree of 
positions before being required to exercise seniority rights under 
Article 7 of The Plan.  The article must therefore be read in 
conjunction with the provisions of Article 7, and in particular the 
language of Article 7.3 and 7.4 which is as follows: 
 
       7.3 An employee who has Employment Security under the 
           provisions of this Article and who is affected by a notice 
           of change issued pursuant to Article 8.1 of The Plan, will 
           be required to exercise his maximum seniority right(s), 
           e.g., location, area and region, in accordance with the 
           terms of the collective agreement applicable to the 
           employee who has Employment Security. 
 
       7.4 An employee who has Employment Security under the 
           provisions of this Article and is unable to hold a 
           position on his seniority district, e.g., at the location, 
           area and region, will be required to exercise the 
           following options provided he is qualified or can be 
           qualified in a reasonable period of time to fill the 
           position involved.  In filling vacancies, an employee who 
           has Employment Security must exhaust such available 
           options, initially on a local basis, then on his seniority 



           district: 
 
       (a) fill an unfilled permanent vacancy within the jurisdiction 
           of another seniority group and the same collective 
           agreement; 
 
       (b) there being none, fill an unfilled permanent vacancy 
           within the jurisdiction of another seniority group within 
           another collective agreement and the same Union; 
 
       (c) there being none, fill an unfilled permanent vacancy 
           within the jurisdiction of another seniority group and 
           another signatory union; and 
 
       (d) there being none, fill an unfilled permanent vacancy 
           in a position which is not covered by a collective 
           agreement. 
 
    NOTE:  In the application of Article 7.4(d) and notwithstanding 
           the provisions of any collective agreement to the 
           contrary, an employee who has Employment Security while 
           employed in a position which is not covered by a 
           collective agreement will remain, and continue to 
           accumulate seniority, on the list from which transferred. 
 
In the Arbitrator's view the intention of the separate provisions of 
Article 5.1 and Articles 7.3 and 7.4 of The Plan are relatively 
clear.  Article 7 provides the basic requirements for the exercise of 
seniority rights for employees who are affected by a notice of 
technological, operational or organizational change.  The first 
obligation of such employees is to exercise their seniority rights, 
firstly on a location, area and regional basis.  Next, failing an 
ability to hold a position on the Seniority District, the employee is 
required to fill unfilled permanent vacancies within the various 
jurisdictions described in Sub-paragraphs (a), (b), (c) and (d) of 
Article 7.4.  All of the foregoing steps relate to positions into 
which the employee can exercise seniority rights and for which he or 
she is qualified or can be qualified in a reasonable period of time. 
 
Article 5.1 addresses a separate circumstance.  In the Arbitrator's 
view the phrase "unable to hold work" must be reasonably construed as 
unable, because of qualifications, to exercise seniority on any 
position that is the subject of the displacement procedures 
contemplated in The Plan.  It is therefore aimed at the employee with 
employment security who is unable to hold work either within his or 
her seniority group or within the larger pool of positions 
contemplated in Article 7.  Where that circumstance obtains the 
Company is then under an obligation to train the employee, firstly 
for another position within his or her seniority group and, if the 
employee cannot succeed in being so trained, for a position outside 
the employee's seniority group, in the larger pool described in 
Article 7.4 of The Plan. 
 
The scheme of the two articles, so construed, is to provide training 
for the employee whose job security could not otherwise be saved.  It 
is not, in the Arbitrator's view, conceived as a scheme whereby 
unqualified employees can, as a first right, convert their 



displacement by virtue of a technological, operational or 
organizational change into a right to be trained and promoted within 
their own location.  Such a conclusion would be substantially out of 
keeping with the normal expectation in an industrial relations plan 
to minimize the adverse impact of technological, operational or 
organizational change.  While it would be open to the parties to make 
such an arrangement, it would in my view require clear and 
unequivocal language to support the conclusion that they intended to 
do so. 
 
For these reasons the Arbitrator cannot sustain the position of the 
Brotherhood with respect to the interpretation of Article 5.1 of the 
Employment Security and Income Maintenance Plan. 
 
I turn to consider the second issue, with respect to the meaning of 
Paragraph 5.2(b) of The Plan.  That Article reads as follows: 
 
       5.2 An employee who does not have Employment Security under 
           the provisions of Article 7 and has two or more years of 
           Cumulative Compensated Service and: 
           ... 
 
           (b) will be adversely affected by a notice served pursuant 
               to Article 8 of The Plan requiring an employee to 
               relocate or suffer a substantial reduction in his rate 
               of pay, 
 
       will be considered for training for another position within or 
       without his seniority group, providing he has the suitability 
       and adaptability to perform the duties of that position and 
       provided he has indicated a willingness to work in the job for 
       which he may be trained whenever vacancies exist. 
 
Simply put, the Brotherhood's position is that the foregoing language 
gives the employee who does not have employment security an absolute 
right to be trained for another position.  It relies, in part, on the 
earlier decision of this office in C.R.O.A. Case No.  1231.  In the 
Arbitrator's view there is nothing in the report of that award to 
suggest that in that case the employees' entitlement to training was 
specifically argued and considered under the terms of Article 5.2(b) 
of the Employment Security and Income Maintenance Plan.  To that 
extent that award is of little assistance in the instant matter. 
 
It is trite to say that the provisions of Article 5.2(b) should be 
interpreted in the light of the language chosen by the parties.  The 
article specifically provides that an employee who falls within its 
terms "will be considered for training" for positions inside or 
outside his or her seniority group, given the suitability and 
adaptability required for the position.  In the Arbitrator's view, by 
any objective standard, the foregoing wording falls short of 
providing to the employee without employment security an absolute 
right to training for another position. 
 
The provision is not meaningless, however.  If it can be demonstrated 
that the Company has failed to properly consider whether it should 
train an employee without employment security for another position, 
it may be established that the employer has failed to honour the 



obligation implicit within the article.  The article must, at a 
minimum, be construed as requiring that the employee be given fair 
consideration for training.  For the reasons stated, however, the 
Arbitrator cannot sustain the Brotherhood's interpretation of Article 
5.2(b). 
 
For the foregoing reasons the grievance must be dismissed. 
 
 
 
May 13, 1988                  (SGD) MICHEL G. PICHER 
                                    ARBITRATOR 

 


