
                CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
 
                            CASE NO. 1820 
 
             Heard at Montreal, Tuesday, 13 September 1988 
 
                              Concerning 
 
                QUEBEC NORTH SHORE & LABRADOR RAILWAY 
 
                                  And 
 
                     UNITED TRANSPORTATION UNION 
 
DISPUTE: 
 
Interpretation of Article IX. 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
 
The Union contends that the Company is violating the terms of Article 
IX in refusing to pay held time to a spareboard employee. 
 
The Company maintains that spareboard employees can be assigned to 
any service and, by the terms of Article 34.05b of the Collective 
Agreement and are paid according to the position which they fill; 
consequently Article IX has not been violated. 
 
FOR THE UNION:                FOR THE COMPANY: 
 
(SGD) B. ARSENAULT            (SGD) A. BELLIVEAU 
GENERAL CHAIRPERSON           MANAGER, HUMAN RESOURCES 
 
 
There appeared on behalf of the Company: 
 
   D. Manzo         - Counsel, Montreal 
   A. Belliveau     - Director, Human Resources, Sept-Iles 
   J.Y. Nadeau      - Superintendent, Transportation, Sept-Iles 
   K. Turiff        - Superintendent, Maintenance of Equipment, 
                      Sept-Iles 
   P. Caouette      - Counsel (Observer), Montreal 
 
And on behalf of the Union: 
 
   R. Cleary        - Counsel, Montreal 
   B. Arsenault     - General Chairperson, Sept-Iles 
 
 
                       AWARD OF THE ARBITRATOR 
 
 
A question arises concerning the interpretation of Article IX of the 
Collective Agreement which reads as follows: 
 
     HELD AWAY FROM HOME TERMINAL 
 



     90.1A) Employees in pool and in unassigned service held at 
     other than home terminal, who book not more than six (6) hours 
     rest, will be paid on the minute basis at the rate paid in last 
     service performed for all such time held over ten (10) hours 
     following the time off duty. 
 
     90.1b) Employees in pool and in unassigned service held at 
     other than home terminal, who book rest for seven (7) hours, 
     eight (8) hours or nine (9) hours will be paid on the minute 
     basis at the rate paid in last service performed for all such 
     time held over eleven (11) hours, twelve (12) hours or thirteen 
     (13) hours respectively whichever is the case, following the 
     time off duty. 
 
 
The Union claims that an employee taken from the spareboard who is 
assigned to a service where he or she is replacing an employee in 
assigned service is at all times, for the purposes of Article IX, an 
employee who is not in assigned service and has, therefore, the right 
to the rate applicable in the circumstances set out in the article. 
 
The article does not support this interpretation.  It seems clear to 
the Arbitrator that the term "in assigned service" is intended to 
apply to an assignment associated with a train.  This is evident in 
light of the fact that further in the same article the employees are 
paid "at the rate paid in last service performed ...".  On the whole, 
assigned service can be said to be an assignment to one job or 
another.  In the same sense, for example, Article 6.04(a) refers to a 
crew to which an employee is "regularly assigned ...".  Article 6.06 
reads, in part, "...  unassigned employees, when call will be 
notified of the service and the direction for which they are 
required.  ..." 
 
The Arbitrator must conclude that the intention of the agreement is 
that an unassigned employee who is not called to work remains, during 
this period of inactivity, an employee without assignment.  The 
employee is not at that moment an employee assigned to a service in 
the sense of Article IX.  It is thus impossible to conclude that an 
unassigned employee, assigned to a specific service, remains at all 
times an employee who is not assigned to a specific service for the 
purposes of the article. 
 
This conclusion is, moreover, sustained if one considers its 
practical application.  For what reasons would the parties have 
agreed that a relief employee would be better paid than an employee 
which he or she had been called to relieve?  A conclusion to this 
effect would have to be based on a clear and precise article.  It 
could not be reached by a convoluted interpretation which would 
appear to have no basis in the long and opposite practice which has 
been well accepted by the two parties. 
 
For these reasons the grievance must be dismissed. 
 
 
 
September 16, 1988            (Sgd.) MICHEL G. PICHER 
                                     ARBITRATOR 



 


