
              CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
 
                          CASE NO. 1900 
 
            Heard at Montreal, Thursday, 16 March 1989 
 
                            Concerning 
 
                CANADIAN NATIONAL RAILWAY COMPANY 
 
                                And 
 
                 CANADIAN BROTHERHOOD OF RAILWAY, 
                  TRANSPORT AND GENERAL WORKERS 
 
 
DISPUTE: 
 
Claim of Weekly Layoff Benefits under Article 4 of the Employment 
Security and Income Maintenance Plan for Mrs. J. Hayman effective 
January 15, 1988. 
 
BROTHERHOOD'S STATEMENT OF ISSUE: 
 
The Brotherhood claims that Mrs. Hayman had fully exhausted her 
seniority at her Belleville Seniority Eligibility Territory on 
January 15, 1988, completed the appropriate forms issued by the 
Company and therefore should have been eligible for Weekly Layoff 
Benefits under Article 4 of the ESIMP effective from January 15, 
1988. 
 
The Company denied the claim on the basis that the matter was not 
properly before them under Article 2.7 of the ESIMP, because Article 
13.3 of Collective Agreement governs an employee's eligibility for 
layoff benefits. 
 
FOR THE BROTHERHOOD: 
 
(Sgd) TOM McGRATH 
National Vice-President 
 
 
There appeared on behalf of the Company: 
 
    M. M. Boyle      - Labour Relations Officer, Montreal 
    G. Wheatley      - Manager, Labour Relations, Montreal 
    A. Watson        - Labour Relations Assistant, Montreal 
 
 
And on behalf of the Brotherhood: 
 
    T. N. Stol       - Regional Vice-President, Toronto 
    R. E. Gee        - Representative, Toronto 
 
 
 
                   AWARD OF THE ARBITRATOR 



 
The Company raises a preliminary objection to the arbitrability of 
the grievance.  It argues firstly that the grievance was not 
progressed to the Administrative Committee, as required by paragraph 
2.8 of the Employment Security and Income Maintenance Plan (ESIMP), 
secondly that the time limits specified in paragraph 2.9 of the Plan 
have not been complied with and, lastly, that the Brotherhood did not 
request a joint statement of issue as required by clauses 5 and 8 of 
the Memorandum of Agreement establishing the Canadian Railway Office 
of Arbitration.  It maintains that any one of the foregoing defaults 
is fatal to the arbitrability of the grievance. 
 
The grievance concerns the Brotherhood's claim respecting the 
entitlement of Mrs. J. Hayman of Belleville, Ontario to receive 
weekly layoff benefits under Article 4 of the Employment Security and 
Income Maintenance Plan for the period of January 15 to February 12, 
1988.  It is common ground that after the second of these dates Mrs. 
Hayman did receive such benefits. 
 
It appears from the record that the Company and the Brotherhood were 
at odds with respect to whether the grievor's claim should, 
initially, have been progressed under the terms of the ESIMP, as the 
Brotherhood argues, or under the Collective Agreement, as was 
maintained by the Company.  Whatever the merits of those respective 
positions, it is not disputed that the grievance was never referred 
to the joint Administrative Committee established under Article 2 of 
the ESIMP.  While Article 2.7 contemplates that grievances with 
respect to the application of The Plan are to be "...  progressed in 
accordance with the provisions of the applicable collective agreement 
...", should no resolution result, then the terms of Article 2.8 
apply.  That article provides as follows: 
 
     2.8  Failing settlement of such dispute at the final step of the 
          grievance procedure, should either party elect to progress 
          the dispute it shall do so by referring it to the 
          Committee, except that if the dispute is one involving the 
          question of whether or not a change is a technological, 
          operational or organizational one as contemplated under 
          Article 8.1 of The Plan, then such dispute shall be 
          progressed to arbitration under the provisions of the 
          applicable collective agreement. 
 
 
     The following provisions are also pertinent: 
 
     2.9  The request to have the Committee adjudicate upon a dispute 
          must be submitted in writing within sixty days of the date 
          a decision was rendered at the final step of the Grievance 
          Procedure.  The request shall be submitted in writing to 
          the Co-Chairmen of the Committee and shall be accompanied 
          by a joint statement of issue and joint statement of facts. 
          If the parties cannot agree upon such joint statement 
          either or each, upon notice in writing to the other, may 
          submit a separate statement to the Co-Chairmen of the 
          Committee. 
 
    2.10  Except as otherwise provided in The Plan, in the event the 



          Committee is unable to reach a decision on any question, 
          any four members of the Committee may require the question 
          to be referred to arbitration.  ... 
 
    2.11  When a question has been referred to an Arbitrator as 
          provided for in Article 2.10 hereof, the Arbitrator shall 
          have all the powers of the Committee as set out in Article 
          3 hereof in respect of that question.  The Arbitrator shall 
          have no power to add to, subtract from, or modify any of 
          the terms of The Plan or any other colective agreement. 
          The decison of the Arbitrator shall be final and binding. 
 
 
In the Arbitrator's view the proper focus for this grievance is in 
respect of the terms of the Employment Security and Income 
Maintenance Plan.  That is so because the Brotherhood has the 
carriage of the grievance, and maintains that the rights of Mrs. 
Hayman fall to be determined pursuant to the terms of The Plan.  The 
Company maintains that the time periods established for the taking of 
steps within the ESIMP are mandatory, and failure to observe them 
puts an end to the arbitrability of a grievance. 
 
The merit of that position is the first issue to be resolved.  It is 
well settled that the time limits within Collective Agreement 5.1 are 
mandatory.  That is clear from the terms of Articles 24.8 and 24.9 of 
that agreement, which specifically provide that failure to progress 
claims within the prescribed time limits result in the claim being 
considered as dropped.  It is noteworthy that those provisions are 
incorporated by reference into the Employment Security Income 
Maintenance Plan by virtue of the language of Article 2.7 of The 
Plan.  Article 2.8 of The Plan then provides that following 
exhaustion of the grievance procedure under the collective agreement, 
an unresolved dispute may be referred to the Administrative 
Committee.  Article 2.9 specifically provides that such a referral 
"...  must be submitted in writing within 60 days of the date a 
decision was rendered at the final step of the Grievance Procedure." 
 
In the Arbitrator's view the terms of Articles 2.7, 2.8 and 2.9 of 
the ESIMP must be read together.  Although The Plan does not itself 
contain a provision comparable to Articles 24.8 and 24.9 of the 
Collective Agreement, specifically providing that failure to abide by 
time limits is deemed abandonment, the folding into The Plan of the 
procedural provisions of the Collective Agreement, coupled with the 
use of the word "must" appearing Article 2.9 of The Plan lead 
compellingly to the conclusion that the parties intended the time 
limits within The Plan relating to the referral to the Administrative 
Committee to be equally mandatory.  It would, in my view, be 
counter-intuitive to conclude that the parties would have intended 
that a grievance must be progressed in a timely fashion through 
several steps of the grievance procedure under the Collective 
Agreement, all of which are mandatory in their time limits, but that 
failure to progress the grievance to the next level of appeal, the 
Administrative Committee, should not be so viewed.  Such an 
inconsistent result in the treatment of a grievance should not be 
inferred, absent clear language to support it.  For these reasons, 
having particular regard to the mandatory terms respecting time 
limits found within the Collective Agreement incorporated by 



reference into the ESIMP, coupled with the use of the word "must" in 
Article 2.9, I am satisfied that the Brotherhood was under an 
obligation to respect the time limits imposed for referral of this 
grievance to the Administrative Committee under Article 2.9 of the 
Employment Security and Income Maintenance Plan. 
 
It is common ground that those time limits were not met, and indeed 
no referral to the Administrative Committee was ever made.  At the 
hearing the Brotherhood's representative submits that it would have 
been pointless to proceed before the Administrative Committee, since 
the initial position of the Company was that The Plan did not apply 
to the grievor's circumstances.  The Arbitrator cannot accept that 
argument.  The application or non-application of the ESIMP has been, 
and no doubt will be in the future, the very issue which parties have 
progressed to this Office under the terms of their collective 
agreement and, ultimately, the procedural terms found in Articles 2.8 
and 2.9 of the ESIMP.  There is nothing in principle to prevent the 
Brotherhood from having referred the instant dispute to the 
Administrative Committee, nor is there any suggestion in the evidence 
or material before the Arbitrator of any overt refusal on the part of 
the Company or its representatives to convene the Administrative 
Committee or to participate in its deliberations in respect of this 
matter.  While the Brotherhood's contention might be more persuasive 
if such evidence were before me, the most that can be concluded in 
the instant case is that the Brotherhood proceeded on the surmise 
that it was pointless to proceed to the Administrative Committee and 
that such an initiative would not be allowed by the Company.  In the 
circumstances the Arbitrator has no alternative but to conclude that 
the Brotherhood failed to follow the required procedures, in 
consequence of which I must conclude that the instant grievance is 
not properly before me.  As is clear from the terms of Article 2.10 
of the ESIMP, an issue may be referred to arbitration only once it is 
determined that the Administrative Committee is unable to reach a 
decision, and four members of the Committee have required the matter 
to be referred.  That has not occurred in this case. 
 
For the foregoing reasons the Arbitrator finds that the instant 
grievance has not been progressed in accordance with the terms of 
Articles 2.9 and 2.10 of the ESIMP, in consequence of which it is not 
arbitrable.  For these reasons grievance is dismissed. 
 
 
 
March 17, 1989                (Sgd.) MICHEL G. PICHER 
                                     ARBITRATOR 

 


