
                CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
 
                            CASE NO. 1907 
 
              Heard at Montreal, Wednesday, 12 April 1989 
 
                              Concerning 
 
                        VIA RAIL CANADA INC. 
 
                                  And 
 
                   CANADIAN BROTHERHOOD OF RAILWAY, 
                    TRANSPORT AND GENERAL WORKERS 
 
 
DISPUTE: 
 
Violation of Articles 16.2 (a), (b) and (c) of Collective Agreement 
No.  2. 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
 
Seven Service Managers were directed to attend a training class on 
November 23, 1987 and instructed to report at 0830 hours.  Class was 
suspended one hour for lunch at 1200 hours, and resumed at 1300 hours 
until 1530 hours. 
 
The participants were regularly assigned employees on layover and 
were paid 6 hours for actual hours spent in training. 
 
The Brotherhood contends that the Corporation violated Articles 16.2 
(a), (b) and (c) of Agreement No.  2, by not compensating employees 
on a continuous basis from 0830 until 1530. 
 
The Corporation has rejected the Brotherhood's contention and 
maintains that the employees were correctly compensated in accordance 
with Article 16.2 (a) of Agreement No.  2. 
 
FOR THE BROTHERHOOD:          FOR THE CORPORATION: 
(Sgd) TOM McGRATH             (Sgd) A. D. ANDREW 
National Vice-President       Director, Labour Relations 
 
 
There appeared on behalf of the Corporation: 
    C. O. White     - Officer, Labour Relations, Montreal 
    M. St-Jules     - Manager, Labour Relations, Montreal 
    J. R. Kish      - Officer, Personnel & Labour Relations, 
                         Customer Services, 
 
And on behalf of the Brotherhood: 
    T. N. Stol      - National Vice-President, Toronto 
    M. Pitcher      - Representative, Toronto 
 
 
                       AWARD OF THE ARBITRATOR 
 



 
Notwithstanding the able argument of the Brotherhood's 
representative, the Arbitrator is compelled to conclude that in the 
circumstances the Collective Agreement does not disclose an 
entitlement to a paid lunch on the part of the Service Managers. 
Article 16.2(a) of the Collective Agreement which, it is common 
ground, applies in the circumstances of this case provides as follows 
 
  16.2  (a)   Assigned employees directed to undergo 
              training during layover days shall be paid for 
              actual hours spent in training at the pro rata 
              rate of their assigned classification with a 
              minimum of four hours in each 24-hour period. 
              Such time shall be paid over and above guarantee 
              and shall be included in the accumulation of 
              hours under Article 4.2(b). 
 
The material establishes beyond controversy that employees who are 
assigned to training courses during what would otherwise be periods 
of regular duty for which they would have paid lunches continue to be 
entitled to a paid lunch period.  That treatment is to ensure that 
they do not lose wages by virtue of their removal from regular 
service.  The instant case is different, however, insofar as the 
employees were undergoing training during their layover period, a 
period of time for which they would not otherwise receive wages.  In 
those circumstances I am satisfied that the specific language of 
Article 16.2(a), and in particular the reference to "actual hours 
spent in training" does, as the Corporation submits, restrict the 
payment of the employees to those hours for which they are actually 
in training. 
 
In the Arbitrator's view it is significant that the employees were 
given a reasonable lunch period . I make no comment of what result 
would flow if the Company purported to suspend the training session 
for a period of two or three hours for lunch, in consequence of which 
the employees would be severely inconvenienced.  In a case of that 
kind the position advanced by the Brotherhood to the effect that two 
minimum periods of fours hours could be claimed in keeping with the 
concept of reporting time and release time as defined in the 
Collective Agreement might bear legitimate scrutiny.  On the facts of 
this case, however, it is reasonable to conclude that the parties did 
not intend employees who are being to trained during layover days to 
be paid beyond such time as they are actually training, and that such 
time should be taken as excluding reasonable lunch periods.  The 
treatment of employees in that circumstance appears, moreover, to be 
consistent with the payment of employees who are called for terminal 
duty without a paid lunch period under the terms of the same 
Collective Agreement. 
 
For the foregoing reasons the grievance must be dismissed. 
 
 
April 14, 1989                (Sgd.) MICHEL G. PICHER 
                                     ARBITRATOR 

 


