
               CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
 
                            CASE NO. 1945 
 
           Heard at Montreal, Thursday, 14 September 1989 
 
                             Concerning 
 
                      CANADIAN PACIFIC LIMITED 
 
                                 And 
 
                 TRANSPORTATION COMMUNICATIONS UNION 
 
                              EX PARTE 
 
 
 
UNION'S STATEMENT OF ISSUE: 
 
The Company urged unionized employees to attend an N.T.A. workshop 
outside of their normal working hours. 
 
The Union contends the employees are entitled to be compensated in 
accordance with call in Clauses 9.4 and 9.6 of the Collective 
Agreement. 
 
 
FOR THE UNION: 
 
(SGD) J. MANCHIP 
for: GENERAL CHAIRMAN 
     SYSTEM BOARD OF ADJUSTMENT NO. 14 
 
There appeared on behalf of the Company: 
 
       E. P. Wahl       - Assistant General Manager, Intermodal 
                          Operations, Toronto 
       P. E. Timpson    - Labour Relations Officer, Montreal 
 
And on behalf of the Union: 
 
       J. Manchip       - Vice-General Chairman, Toronto 
       C. Pinard        - Vice-General Chairman, Montreal 
 
 
                       AWARD OF THE ARBITRATOR 
 
 
The instant case turns on the interpretation and application of 
Clauses 9.4 and 9.6 of the Collective Agreement.  They are as 
follows: 
 
        9.4    If an employee is called in advance of his 
               regular starting time, he shall be paid for 
               all time worked in advance of and continuous 
               with his regular time starting at the rate 



               of time and one-half on the minute basis 
               with a minimum of one (1) hour at time and 
               one-half. 
 
        9.6    Except as otherwise provided in Clause 9.1, 
               employees notified or called to perform work 
               not continuous with, before or after, the 
               regular work period shall be paid for a 
               minimum of three hours at time and one-half 
               and, if held on duty in excess of three 
               hours, time and one-half shall be paid on 
               the minute basis. 
 
The material establishes that in the instant case the Company 
conducted a number of workshops to familiarize employees with the 
workings of the National Transportation Act.  It is common ground 
that these workshops were at all times voluntary.  In some cases, 
however, they were conducted during regular working hours, without 
any loss of pay to employees attending.  The Company made it clear to 
those employees who could only attend the workshop in off-duty hours 
that they would be paid at straight time rates for so doing. 
Attendance remained optional, however:  employees were not required 
to attend and in some parts of the Company's operations some 
thirty-five percent of them did not do so. 
 
The issue is whether the employees who attended the workshops during 
times other than their regular on-duty hours are entitled to the 
payment of overtime premium rates as provided in Articles 9.4 and 9.6 
of the Collective Agreement.  Both of those articles address the 
circumstance of an employee who is "called" to perform work, in the 
circumstances described.  With some qualifications not here material, 
the general thrust of the provisions is aimed at employees who are 
required by the Company to work.  It does not appear disputed that an 
employee who refuses a call, without justification, may become liable 
to discipline for failing to protect an assignment. 
 
In the Arbitrator's view the instant case is analogous to that 
decided by this Office in CROA 1196.  In that grievance five 
maintenance of way employees claimed overtime rates for voluntarily 
attending a first aid course sponsored by the Company.  In denying 
the grievance the arbitrator made the following comments: 
 
            Article 8.1 provides that employees who are 
        required to work in excess of eight hours per day 
        are to be paid for the overtime hours on the basis 
        of time and one-half their regular rate of pay. 
 
            The evidence further indicated that 
        knowledge of first aid, although desirable, was not 
        necessary in the grievors' discharge of their 
        duties. In short, attending such first aid courses 
        was not mandatory. 
 
            Accordingly, I am satisfied that the grievors 
        were not required to work overtime at the material 
        time in question and accordingly were not entitled 
        to be paid on an overtime basis. Moreover, the 



        Company's willingness to pay them while they 
        attended the course during their regular shift did 
        not give rise to any entitlement to be paid at the 
        overtime rate after the completion of that shift. 
 
The foregoing passage, albeit in relation to a different collective 
agreement, is instructive to the resolution of this grievance.  The 
employees who chose voluntarily to attend the workshops on off-duty 
time were plainly not "called" by the Company to perform work in the 
sense contemplated in Article 9.4 and 9.6.  Even if it could be said, 
as may be arguable, that their endeavours in the workshops were a 
form of work which inures to the advantage of the Company, the 
undisputed fact that their attendance and involvement was entirely 
voluntary takes the facts outside the purview of Articles 9.4 and 
9.6.  Consequently no violation of the Collective Agreement is 
disclosed, and the grievance must be dismissed. 
 
 
September 15, 1989            (Sgd.) MICHEL G. PICHER 
                                     ARBITRATOR 

 


