
              CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
 
                          CASE NO. 1977 
 
           Heard at Montreal, Tuesday, 12 December 1989 
 
                            Concerning 
 
                CANADIAN NATIONAL RAILWAY COMPANY 
 
                                And 
 
           BROTHERHOOD OF MAINTENANCE OF WAY EMPLOYEES 
 
 
DISPUTE: 
 
Interpretation of the word "relocate" in Article 7.7 of The 
Employment Security and Income Mainte-nance Plan (The Plan) dated 
April 21, 1989. 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
 
The Brotherhood contends that the word "relocate" in Article 7.7 of 
The Plan refers to a change in an employee's work location.  The 
Company disagrees with the Brotherhood's conten-tion and maintains 
that the word "relocate" in Article 7.7 of The Plan refers to the 
situation where an employee, in order to hold work with the Company, 
has been or would be required to change his/her place of residence as 
contemplated in Article 6 of the Plan. 
 
FOR THE COMPANY:              FOR THE BROTHERHOOD: 
 
(SGD) D. C. FRALEIGH          (SGD) R. A. BOWDEN 
ASSISTANT VICE-PRESIDENT      SYSTEM FEDERATION GENERAL CHAIRMAN 
LABOUR RELATIONS 
 
                             FOR THE BROTHERHOOD: 
 
                             (SGD) G. SCHNEIDER 
                             SYSTEM FEDERATION GENERAL CHAIRMAN 
 
 
There appeared on behalf of the Company: 
 
   M. M. Boyle      - Manager, Labour Relations, Montreal 
   W. W. Wilson     - Director, Labour Relations, Montreal 
   J. Luciani       - Counsel, Montreal 
   D. C. St. Cyr    - Manager, Labour Relations, Montreal 
   D. McMeekin      - Labour Relations Officer, Montreal 
   N. Dionne        - Labour Relations Officer, Montreal 
   D. L. Brodie     - Labour Relations Officer, Montreal 
   S. Grou          - Labour Relations Officer, Montreal 
   M. Benedetto     - Coordinator, Engineering Special Projects, 
                      Montreal 
 
And on behalf of the Brotherhood: 



 
   M. Gottheil      - Counsel, Ottawa 
   G. Schneider     - System Federation General Chairman, Winnipeg 
   R. F. Liberty    - Secretary/Treasurer & General Chairman, 
                      Winnipeg 
   R. A. Bowdan     - System Federation General Chairman, Ottawa 
 
 
 
 
                   AWARD OF THE ARBITRATOR 
 
 
Article 7.7 of the E.S.I.M.P.  provides as follows: 
 
        7.7    Notwithstanding any provision in this Article to the 
               contrary, no employee shall be required to relocate 
               who: 
 
        (i)    has 20 years of continuous service with the 
               company and is within 5 years of qualifying 
               for early retirement benefits under the 
               terms of the applicable pension plan; 
 
                              or 
 
        (ii)   has within the preceding 5 years been 
               requir-ed to relocate under the provisions 
               of the employment security plan or has 
               voluntarily elected to transfer with his 
               work. 
 
The Brotherhood maintains that the term "relocate" in the foregoing 
provision does not mean a change of residence or domicile, but merely 
the movement of an employee's job location.  I can find no basis of 
support for that position in the language of the Employment Security 
and Income Maintenance Plan. 
 
Article 6 of The Plan deals broadly with "relocation expenses" and 
covers such benefits as moving expenses, allowances for incidental 
expenses, transportation expenses for travel from an employee's 
former location to his new location and, among other things, leave to 
seek accommodation in the new location.  There are, moreover, 
provisions for loss on the sale of an employee's home and for the 
moving of a mobile home residence.  The entire scheme and thrust of 
the article, read in conjunction with Article 7, addresses the 
circumstances of an employee who is required to relocate in the sense 
of changing his principal place of residence.  An employee who elects 
to keep his original place of residence may nevertheless work in 
another location and receive, pursuant to Article 6.10 of The Plan, a 
monthly cash allowance, payable for a maximum of twelve months.  In 
the Arbitrator's view a person in that circumstance is not one who 
can, by a fair construction of the words of The Plan, be deemed to 
have "been required to relocate" within the meaning of Article 7.7. 
 
This conclusion, moreover, is consistent with the protections 
intended for employees by the spirit of that provision which, 



according to Arbitrator Larson, was to minimize the dislocation of 
employees who are subjected to the hardship of relocating their homes 
and families as a result of a technological, operational or 
organizational change instituted at the initiative of the Company. 
As the Company's spokesperson points out, if the Brotherhood's 
interpretation were accepted, an employee who in fact moves from one 
work location to another which is a shorter commuting distance from 
his home would nevertheless be entitled to the protections of this 
article.  That, in the Arbitrator's view, is not what was intended or 
reflected in the words of The Plan read as a whole.  The term 
"relocate" within Article 7.7 of the E.S.I.M.P.  refers to the 
relocation of an employee's principal residence. 
 
For the foregoing reasons the grievance must be dismissed. 
 
 
December 15, 1989             (Sgd.) MICHEL G. PICHER 
                                     ARBITRATOR 

 


