
               CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
 
                            CASE NO. 2140 
 
             Heard at Montreal, Thursday, 11 April 1991 
 
                             concerning 
 
                      CANADIAN PACIFIC LIMITED 
 
                                 and 
 
                     UNITED TRANSPORTATION UNION 
 
DISPUTE: 
 
The transfer of cars between Toronto Yard and the west end of 
Toronto by roadswitcher assignments. 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
 
Roadswitcher assignments are being utilized to transfer cars between 
Toronto Yard and the west end of Toronto. 
 
The Union's position is that the provisions of the Collective 
Agreement Article 18 are not for the purpose of replacing yard crews 
with road crews. 
 
The Union has requested that the Company call yard crews, and 
discontinue the practice of using road crews to transfer cars within 
Toronto Terminal. 
 
The Company contends that the provisions of Article 18 of the 
Collective Agreement allow the use of roadswitchers to perform all 
service within terminals, and has therefore declined the Union's 
request. 
 
FOR THE UNION:              FOR THE COMPANY: 
 
(SGD.) J. R. AUSTIN         (SGD.) E. S. CAVANAUGH 
GENERAL CHAIRPERSON         GENERAL MANAGER 
                            OPERATION & MAINTENANCE, IFS 
 
 
There appeared on behalf of the Company: 
 
G. McBurney        Supervisor, Labour Relations, Toronto 
R. A. Colquhoun    Manager, Labour Relations, Montreal 
B. Scott           Labour Relations Officer, Montreal 
G. Chehowy         Labour Relations Officer, Montreal 
H. B. Butterworth  Assistant Supervisor, Labour Relations, Toronto 
 
 
And on behalf of the Union: 
 
D. Warren          Vice-General Chairperson, Toronto 
J. R. Austin       General Chairperson, Toronto 



 
 
                       AWARD OF THE ARBITRATOR 
 
The material before the Arbitrator establishes that the Oakville 
Roadswitcher was established primarily to move cars between the Ford 
Plant at Oakville and the Company's Agincourt Yard. This grievance 
arises because in the latter months of 1989 the Oakville 
Roadswitcher was utilized to perform certain incidental transfer 
work enroute. Specifically, three times a week it was required to 
make a set-off at Lambton on its westward trip from Agincourt to 
Oakville. The Union submits that the transfer work in question 
should be performed by yard crews. The Company submits that there is 
nothing in the Collective Agreement preventing the performance of 
the transfer work by the crew of the roadswitcher, and in that 
regard it relies specifically on the language of Article 18 of the 
Collective Agreement which provides, in part, as follows: 
 
18(c)  Trainmen assigned to Road Switcher Service will perform all 
       service required and may be run in and out and through their 
       assigned home terminal or any other terminal without regard 
       for rules defining completion of trips but will not run off 
       their promotion territories, ... 
 
The Union relies on a number of factors, including the past practice 
whereby it submits transfer work has generally been assigned to yard 
crews in terminals where yard crews are employed, as well as on the 
provisions of Article 42 which govern the terms and conditions of 
employment of persons in yard service. In particular, it points to 
Rule 6(h) under Article 42 which provides as follows: 
 
6(h) All assignments in yard and transfer service will be advertised 
     for 7 days twice each year at the general advertisement of 
     assignments at the general change of time, Spring and Fall.  At 
     the general advertisement of assignments, all assignments shall 
     be considered permanent vacancies. 
 
The Arbitrator has some difficulty with the position advanced by the 
Union. It seeks, in effect, to establish a degree of exclusive work 
jurisdiction over the transfer service for trainmen in yard service. 
In the Arbitrator's view that is not established on the face of Rule 
6(h) of Article 42 of the Collective Agreement. That provision 
contemplates that the Company may, if it chooses, bulletin 
assignments in yard and transfer service and establishes certain 
times and conditions under which that is to be done. Such a 
provision is plainly to be distinguished from a jurisdictional scope 
clause of the type considered by this Office in CROA 1590, a case 
pleaded in reliance by the Union. In that case, which involved the 
Canadian National Railway Company and the Union, yardmen's work was 
defined in the following terms: 
 
Yardmen's Work Defined 
 
41.1  Switching, transfer and industrial work, wholly within the 
      recognized switching limits, will at points where yardmen are 
      employed, be considered as service to which yardmen are 
      entitled, but this is not intended to prevent employees in road 



      service from performing switching required in connection with 
      their own train and putting their own train away (including 
      caboose) on a minimum number of tracks. 
 
On the basis of the above provision the Arbitrator in CROA 1590 
found that roadswitcher assignments home terminalled at Capreol 
performing switching in the Company's yard at Sudbury were entitled 
to yard service rates of pay. 
 
Significantly, there is nothing in the instant Collective Agreement 
equivalent to the scope provision considered by the arbitrator in 
CROA 1590. On the contrary, the record discloses that over a number 
of years the Union has been repeatedly unsuccessful in its attempt 
to negotiate such a provision into the language of the instant 
Collective Agreement. There is, moreover, evidence that the Company 
has, in practice, utilized roadswitcher crews to perform transfer 
switching on an occasional basis in the past. In addition, the use 
of roadswitcher crews to work exclusively within yard limits has 
been acknowledged elsewhere. A Letter of Understanding dated April 
19, 1971, between the Company and the Brotherhood of Locomotive 
Engineers reflects an agreement that engineers regularly assigned in 
roadswitcher service who perform complete tours of duty exclusively 
within yard or switching limits are to be paid yard rates of pay. 
This substantially supports the Company's view of the trend of past 
practice. 
 
In light of the totality of the evidence before me, I am compelled 
to conclude that the Collective Agreement contains no prohibition 
against the occasional assignment of transfer switching to 
roadswitcher crews, and on balance I must prefer the interpretation 
of Article 18(c) advanced by the Company to the effect that such 
work falls within the contemplation of the phrase "ll service 
required" which appears in that article. For the foregoing reasons 
the grievance must be dismissed. 
 
 
 
April 12, 1991                       (Sgd.) MICHEL G. PICHER 
                                     ARBITRATOR 

 


