
               CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
 
                            CASE NO. 2149 
 
              Heard at Montreal, Thursday, 16 May 1991 
 
                             concerning 
 
                  CANADIAN NATIONAL RAILWAY COMPANY 
 
                                 and 
 
   CANADIAN BROTHERHOOD OF RAILWAY, TRANSPORT AND GENERAL WORKERS 
 
 
DISPUTE: 
 
The inputting of information into the EPPS (Employee Performance 
Profile System) computer system on the Atlantic Region. 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
 
As a result of the Foisy Commission's investigation into the Hinton 
train accident, the Company instituted a formal reporting system, 
EPPS, to enable Company supervisors to keep adequate records of 
employees' performances. 
 
The Brotherhood has contended that Article 28.9(7) of Collective 
Agreement 5.1 has been violated in that this work was previously 
performed by employees represented by the Brotherhood and that these 
employees have been adversely affected as a result of the 
implementation of the EPPS computer system. 
 
The Company disagrees. 
 
FOR THE BROTHERHOOD:         FOR THE COMPANY: 
 
(SGD.) T. McGRATH            (SGD.) W. W. WILSON 
NATIONAL VICE-PRESIDENT      for:ASSISTANT VICE-PRESIDENT 
                             LABOUR RELATIONS 
 
 
There appeared on behalf of the Company: 
 
D. McMeekin                  -- System Labour Relations Officer, 
                                Montreal 
W. W. Wilson                 -- Director, Labour Relations, Montreal 
L. A. Harms                  -- System Labour Relations Officer, 
                                Montreal 
J. Barter                    -- Acting Superintendent, Moncton 
K. DeJean                    -- Manager, Train Service, Moncton 
 
And on behalf of the Brotherhood: 
 
G. T. Murray                 -- Regional Vice-President, Moncton 
T. A. Barrons                -- Representative, Moncton 
F. A. Warron                 -- Local Chairperson, Moncton 



 
 
                       AWARD OF THE ARBITRATOR 
 
The Arbitrator accepts the submission of the Company that the issue 
to be resolved must be confined to that described in the Joint 
Statement of Issue. The material reveals that supervisors have been 
assigned to both retrieve and input data in a computerized reporting 
system, EPPS, intended to enable the employer to maintain more 
adequate records of employees' performances. That work, which was 
not performed previously by any bargaining unit employee, is said, 
without substantial contradiction, to involve an average of fifteen 
to thirty minutes of a supervisor's working day. 
 
The Brotherhood relies on the provisions of Article 28.9(7) of the 
collective agreement which are as follows: 
 
28.9  The following types of work shall be performed by employees 
      governed by this agreement.  .  .  . 
 
      (7) Transcribing inspection records and technical data into 
          records and files; The thrust of the Brotherhood's position 
          is that these supervisors are performing bargaining unit 
          work in contravention of the foregoing provision. 
 
In the Arbitrator's view the instant case falls within the 
principles described in CROA 2006 where the following observations 
were made: 
 
An extensive line of decisions issuing from this Office has 
confirmed that Collective Agreement 5.1 does not confer a 
proprietary right to bargaining unit work to the Brotherhood. The 
awards have acknowledged that in some circumstances the creation of 
a job or assignment which involves essentially performing little 
more than the duties of a position falling entirely within the 
bargaining unit could result in a finding that the person performing 
the work must be treated as performing work within the bargaining 
unit. That, however, is not tantamount to saying that the Company is 
prohibited from assigning tasks which are sometimes performed by 
employees in the bargaining unit to non-bargaining unit employees. 
As Arbitrator Weatherill observed in CROA 527: 
 
I was not referred to any provision in the collective agreement (and 
there appears to be none) which would require the Company to 
continue to assign particular work to employees in the bargaining 
unit, or which would prevent it from ``contracting out'' certain 
work, or from assigning it to employees in another area, or in 
another bargaining unit, or to employees not coming from any 
bargaining unit. 
 
(See also CROA 117, 118, 246, 322, 381, 693, and 1160) 
 
Given the above noted jurisprudence, the Brotherhood cannot assert 
that the work in question in the instant case belongs to bargaining 
unit members, and cannot be assigned to other employees. . . 
 
For the foregoing reasons I am satisfied that the EPPS work which 



has been assigned to Company supervisors is not work belonging 
exclusively to the bargaining unit. On that basis this grievance 
cannot succeed. For the purposes of clarity, however, it should be 
stressed that nothing in this award should be taken as foreclosing 
such rights as the Brotherhood may have in cases where it might be 
able to establish that the principal or core functions of a 
supervisory position have come to incorporate duties which fall 
entirely within the bargaining unit as contemplated in Article 
28.9(7) of the collective agreement. In that circumstance, depending 
upon the fact of the case, a very different result might obtain. 
For the foregoing reasons the grievance must be dismissed. 
 
 
May 17, 1991                 (Sgd.) MICHEL G. PICHER 
                                    ARBITRATOR 

 


