
CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
CASE NO. 2256 
Heard at Montreal, Thursday, 14 May 1992 
concerning 
CANADIAN PACIFIC LIMITED 
and 
UNITED TRANSPORTATION UNION 
DISPUTE: 
Claims of Kamloops and Coquitlam train crews for a minimum day (100  
miles) when required to perform pull-by inspections of cabooseless  
trains, other than their own, on initial or final terminal time at  
North Bend, B.C. 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
On several occasions, the Company has ordered the first-out Kamloops  
or Coquitlam train crews at North Bend, B.C. to report for duty  
earlier that the time they would be required to be on duty for the  
train they were to operate back to Kamloops or Coquitlam  
respectively to perform pull-by inspections on trains other than  
their own. The crew then remained on duty until they commenced to  
work on the train which they were to operate back to Kamloops or  
Coquitlam. On other occasions, the Company has required train crews,  
after the arrival of their train from either Kamloops or Coquitlam  
at North Bend, to remain on duty to perform pull-by inspections of  
trains other than their own. The train crews have made claim for a  
separate minimum day for performing this duty. In such cases, the  
crews involved have been compensated for the additional time they  
were required to be on duty in performing these pull-by inspections  
at part of their initial or final terminal time pursuant to Article  
11, Clauses (d) or (h) of the Collective Agreement. 
The Union contends that other employees should have been used to  
perform these inspections. The Union contends, therefore, that the  
Company was in violation of Article 11, Clauses (d) and (h) and  
Article 30A of the Collective Agreement in this case. In view of  
their opinion that the Collective Agreement has been misapplied, the  
Union further contends that payment for a minimum day is in order. 
The Company submits that payment for the work in dispute properly  
falls within the ambit of Article 11, Clauses (d) and (h) and that  
the crews were properly paid. The claims for a minimum day payment  
have therefore been declined. 
FOR THE UNION: 
FOR THE COMPANY: 
(SGD.) L. O. SCHILLACI 
(SGD.) K. WEBB 
GENERAL CHAIRMAN 
for: GENERAL MANAGER, OPERATIONS & MAINTENANCE, HHS 



 
There appeared on behalf of the Company: 
R. E. Wilson 
Labour Relations Officer, HHS, Vancouver 
R. A. Colquhoun 
Manager, Labour Relations, Montreal 
M. E. Keiran 
Manager, Labour Relations, Vancouver 
G. C. B. Smith 
Senior Advisor, Industrial Relations, Montreal 
B. P. Scott 
Labour Relations Officer, Montreal 
G. Chehowy 
Labour Relations Officer, Montreal 
And on behalf of the Union: 
L. Schillaci 
General Chairman, Calgary 
AWARD OF THE ARBITRATOR 
It is common ground that crews have been employed to perform work in  
relation to other than their own train, and have been compensated  
for such work under article 11(d) [Initial Terminal Time] and  
article 11(h) [Final Terminal Time]. In the Arbitrator's view that  
practice is plainly at odds with the position taken by the Union in  
the instant grievance, namely that if crews are to be employed in  
the pull-by inspection of cabooseless trains, they are to be  
remunerated under the initial terminal time and final terminal time  
provisions only when such work pertains to their own train. 
Article 11(d) does speak in terms of trainmen being used ``for  
service incidental to their own train''. However, it does so in  
reference to members of a crew being used individually. It does not,  
on its face, prohibit the use of crews for service in relation to  
trains other than their own trains, or indicate that such service  
cannot be remunerated as part of the crew's initial terminal time.  
As noted, the practice of the Company in a number of locations for  
some years has been to pay employees under the terms of article  
11(d) for switching entirely unrelated to their own train, without  
any objection from the Union. 
The language of the agreement is more clear still as regards the  
payment of final terminal time under article 11(h). It provides, in  
part, as follows: 
11 
(h) 
Final Terminal Time 
Trainmen will be paid final terminal time, including switching, on  
the minute basis at 12-1/2 miles per hour at rate of class of  
service performed from the time locomotive reaches outer main track  
switch or designated point at final terminal; should train be  
delayed at or inside semaphore or yard limit board, for any reason,  
or behind another train similarly delayed, time shall be computed  
from the time train reached that point until the train is yarded. 



 
Members of train crews may be required after train has been yarded  
at the objective terminal to render individually any service  
required incidental to the trip just completed. When any member of  
the crew is used individually, the balance of the crew will be  
relieved from all responsibility and the man used to perform this  
service will be paid his regular rate in the class of service  
employed for all time occupied if held in excess of 15 minutes. If  
switching is required, not less than three of the crew will be on  
duty except as provided in article 9 and will be paid final terminal  
time for all time so used, computed from the time of arrival at the  
outer main track switch or designated point where road service ends.  
Switching does not include taking locomotive or self-propelled  
equipment to the shop or tie-up track. 
When trainmen are held for any other service, they will be entitled  
to all time held computed from the time train is yarded. 
The above language fell to be considered by Arbitrator Weatherill in  
CROA 594. In that case the grievance concerned payment for switching  
not related to the crew's train performed on arrival. In dismissing  
the claim he made the following observations: 
In my view, the work performed by the grievor's crew did not come  
within the scope of the second paragraph of article 11(h). It was  
"switching", but it was not "incidental to the trip just completed"  
which is the sort of work with which the second paragraph generally  
deals. The work in this case was "other service", and that is dealt  
with in the third paragraph of article 11(h). The fact is that that  
article, in this particular collective agreement, does contemplate  
that trainmen arriving at a final terminal may perform "other  
service" after yarding their train. The nature of this service is  
not limited by anything in any of the paragraphs of article 11, nor  
was I referred to any other provision in the collective agreement  
which would limit what might be done. The third paragraph of article  
11(h) simply provides for the computation of the time from which  
such "other service", whatever it might be, is payable. 
In the instant case the grievors did perform "other service", not  
incidental to their trip. They were entitled to payment for "all  
time held" in accordance with the third paragraph of article 11(h).  
I was not referred to any provision of this collective agreement by  
which they would be entitled to eight hours' pay. Accordingly, there  
does not appear to be any basis on which the grievance could be  
allowed. It is, therefore, dismissed. 



 
In the instant case, brought by way of a policy grievance, employees  
have not been called upon to perform switching, as in CROA 594, but  
rather to perform pull-by inspections of cabooseless trains other  
than their own. The Arbitrator can see no basis in principle upon  
which to conclude other than that the employees so assigned would be  
performing ``other service'' within the meaning of the third  
paragraph of article 11(h). In the Arbitrator's view the parties  
should be taken to have negotiated the terms of their collective  
agreement pertaining to the operation of cabooseless trains in the  
full knowledge of the existing practice with respect to the  
switching of other trains payable under the terms of article 11(d)  
as initial terminal time, as well as the established interpretation  
of article 11(h) as it pertains to the scope of the phrase ``other  
service'' within the third paragraph of that provision. There is, in  
the result, nothing in the collective agreement which would prevent  
the Company from assigning crews to perform pull-by inspections of  
trains, other than their own trains, and to pay them for such  
service as part of initial or final terminal time. 
For the foregoing reasons the grievance must be dismissed. 
May 15, 1992 
(Sgd.) MICHEL G. PICHER 
ARBITRATOR 


