
CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
CASE NO. 2294 
Heard at Montreal, Thursday, 15 October 1992 
concerning 
CANADIAN PACIFIC LIMITED 
and 
TRANSPORTATION COMMUNICATIONS UNION 
EX PARTE 
DISPUTE: 
Ms. G. Howell's entitlement to a severance payment in accordance  
with Article 4.13 of the Job Security Agreement. 
UNION'S STATEMENT OF ISSUE: 
On January 8, 1991, the Company served an Article 8 Notice  
announcing the abolishment of 10 positions in the Transportation  
Department, 9 of which to be re-established and 1 abolished  
permanently. 
Ms. G. Howell and F. Willis applied for a severance payment in  
accordance with Article 4.13 of the Job Security Agreement. Both  
were directly affected by the change. The Company relied on a  
circular letter issued by the Vice-President, Industrial Relations  
that Ms. Willis being junior was the person entitled to the severance  
payment. The Union relied on seniority being the governing factor. 
The Company denied the grievance. 
FOR THE UNION: 
(SGD.) C. PINARD 
for: EXECUTIVE VICE-PRESIDENT 
There appeared on behalf of the Company: 
C. Finch 
Supervisor, Administration Mechanical -- System, Montreal 
D. David 
Labour Relations Officer, Montreal 
R. A. Hamilton 
Personnel Manager, Finance & Accounting, Montreal 
And on behalf of the Union: 
C. Pinard 
Division Vice-President, Montreal 
G. Howell 
Grievor 



 
AWARD OF THE ARBITRATOR 
The claim turns on the application of article 4.13 of the Job  
Security Agreement. It provides, in part, as follows: 
(a) 
In case of permanent staff reductions an employee with two years or  
more of continuous employment relationship at the beginning of the  
calendar year, may, upon submission of formal resignation from the  
Company's service, claim a severance payment as set forth below but  
such severance payment will not in any event exceed the value of one  
and one-half years' salary at the basic rate of the position held at  
the time of the abolishment, displacement or layoff. 
The issue is whether, in the circumstances presented in this  
grievance, the senior or the junior of two employees who both wished  
to avail themselves of electing to claim a severance payment should  
be so entitled. 
It is common ground that severance payments originated in the mid  
1960's, as a result of the recommendation of a board of conciliation  
chaired by Mr. Justice Munroe. Pursuant to the recommendations of  
that board job security benefits came to include severance pay for  
employees permanently laid off. Under that scheme, the benefits  
flowed to the most junior employee. Later, the language of article  
4.13 of the Job Security Agreement was introduced, following  
contract negotiations in 1989. The position of the Company is that  
no change was intended or made with respect to the awarding of  
severance pay to junior employees under the terms of that provision.  
The Union, however, submits that the implicit intention of the  
parties is that the senior employee who wishes to avail himself or  
herself of a severance payment should be entitled to do so. In that  
regard it refers the Arbitrator to articles 3.3(a)(iii), 4.2(i)(c),  
7.8(1) and 7.10 of the Job Security Agreement which, it submits,  
provide specific advantages to senior employees. 
It is common ground that in the instant case there was a net  
reduction of one permanent position. In the result, the grievor was  
not compelled to surrender her employment. Her ability to retain  
work in that circumstance is, of course, in keeping with the overall  
intention of the Job Security Agreement. The Arbitrator must agree  
with the submission of the Company that the purpose of the Job  
Security Agreement, read together with the collective agreement, is  
to safeguard the employment of senior employees, with junior  
employees being first impacted by job reductions. 



 
It is true, as the Union stresses, that seniority provisions are of  
great importance to employees. The issue of how seniority is to be  
applied, however, must be determined having regard to the specific  
provisions of a collective agreement. When rights are tied to  
seniority, such as promotion, the order of layoff or recall, the  
election of vacation periods and the like, they must be found within  
the terms of the parties' agreement. Where, as in the case of  
article 4.13 there is no language which establishes that senior  
employees are to have a prior right of election, the issue becomes  
whether such a right is to be inferred from the provision, or from  
the Job Security Agreement as a whole. 
I am satisfied that it cannot. Firstly, the history of the practice  
between the parties prior to the introduction of article 4.13 of the  
Job Security Agreement clearly supports the position of the Company  
that it is junior employees who are to be made subject to layoff,  
and to the payment of severance benefits in that eventuality. On a  
strict reading of the terms of article 4.13, it is arguable that the  
Company retains an unfettered discretion as to the selection of the  
employee or employees who wish to elect to receive severance pay. It  
is not necessary to go so far, however, for the purposes of this  
award. As noted above, there is nothing in the language of the  
article, in the history of its evolution or in the scheme of the Job  
Security Agreement to sustain the position advanced by the Union. On  
that basis I cannot find that its interpretation is well  
established. 
The Arbitrator appreciates the logic of the position advanced by Ms.  
Howell. It is arguable that equity would support the concept of  
granting a prior right to senior employees to elect to take a layoff  
payment where several employees make themselves eligible to do so.  
Such a provision, however, clearly implies additional cost to the  
Company, and is the kind of right normally arrived at by the give  
and take of collective bargaining between the parties and reflected  
in clear language. It cannot be lightly inferred where, as in the  
instant case, there is no language in the Job Security Agreement to  
support it. It should be noted that in a number of particulars, some  
of which are cited by the Union, that agreement specifically  
identifies areas where seniority can be exercised to the advantage  
of employees. Article 4.13 is not one of those provisions. 
For the foregoing reasons the grievance must be dismissed. 
October 16, 1992 
(Sgd.) MICHEL G. PICHER 
ARBITRATOR 


