
TRANSLATION 
CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
CASE NO. 2317 
Heard at Montreal, Thursday, 14 January 1993 
concerning 
QUEBEC NORTH SHORE & LABRADOR RAILWAY 
and 
UNITED TRANSPORTATION UNION 
DISPUTE: 
Rate of pay for trainmen in training to qualify as locomotive  
engineers. 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
The Union claims that trainmen in training to qualify as locomotive  
engineers ought to be paid in accordance with articles 2, 3, 4, 5,  
9, 25, 26, 30, 39 as well as Letters of Understanding 14, 29 and 30. 
The Company rejects the Union's claim because employees in training  
to become locomotive engineers are remunerated in accordance with  
article 38 which stipulates, at paragraph 38.01(d) that they will be  
paid in accordance with article 1 for locomotive engineers. 
FOR THE UNION: 
FOR THE COMPANY: 
(SGD.) B. ARSENAULT 
(SGD.) A. BELLIVEAU 
GENERAL CHAIRMAN 
MANAGER, EMPLOYEE RELATIONS 
There appeared on behalf of the Company: 
R. Monette 
Counsel, Montreal 
A. Belliveau 
Manager, Employee Relations, Sept-Iles 
R. Plourde 
Superintendent, Sept-Iles 
R. Normand 
Chief Clerk, Sept-Iles 
And on behalf of the Union: 
R. Cleary 
Counsel, Montreal 
B. Arsenault 
General Chairman, Sept-Iles 
S. Bruckert 
Counsel, Montreal 



 
AWARD OF THE ARBITRATOR 
The Arbitrator finds that the wording of article 38.01(d) of the  
collective agreement contains no ambiguity, and that there is,  
therefore, no necessity to hear evidence concerning the discussions  
at the negotiating table. 
I am of the view that the article is clear when compared to the  
previous version, which appeared in the agreement of March 28, 1988,  
filed in the Union's brief. The article stipulated, at that time,  
that the trainmen during their period of training will be paid  
"... at the enginemen's basic rate ...". It seem clear to me that the  
present version, which declares that they will be paid "... according  
to article 1 of the locomotive engineers ..." is intended to give  
them the basic rate or the rate of ore service, whichever is higher,  
in accordance with the service to which they are assigned. I find it  
unlikely that the parties would agree that all the rights of salary  
of locomotive engineers, including the hourly rates, would also be  
granted to the employees in training. The syntax of the article  
clearly expresses that they are paid 1,643 milles per pay period and  
the words "in accordance with" clearly appears to have been added in  
order to define the mileage rate which applies. If the article is  
read according to the interpretation of the Union, it would result  
in dubious consequences, given the fact that the guarantee of 1,500  
miles per pay period granted qualified locomotive engineers would be  
less than the minimum of 1,643 miles paid to employees during their  
training period. 
For these reasons the grievance must be dismissed. 
January 15, 1993 
(Sgd.) MICHEL G. PICHER 
ARBITRATOR 


