
CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
CASE NO. 2319 
Heard at Montreal, Thursday, 14 January 1993 
concerning 
VIA RAIL CANADA INC. 
and 
CANADIAN BROTHERHOOD OF RAILWAY, TRANSPORT AND GENERAL WORKERS 
DISPUTE: 
Rates of pay for newly hired persons being trained for positions in  
Collective Agreement No. 1 at VIA Rail Toronto. 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
New hired persons engaged by the Corporation to be trained to work  
positions covered by Collective Agreement No. 1 are paid $6.00/hr.  
in Toronto. 
The Brotherhood contends that the Corporation has violated Articles  
1.2, 2.1, 3.5 and possibly Articles 4, 5, 6, 8 and 9, Articles 11.3,  
possibly Articles 12, 13, 16, 17, 18, 19, 20, 21,1, 23, Articles  
24.5, 26.1, 27.1, 27.2, possibly 27.3, 27.8, 29.1, 30, 31.1,  
Articles 33, 35, 36, 37, Appendices A and G, and possibly others.  
The Brotherhood seeks retro-active pay for new hires based on the  
rates of pay in Appendix "A" commencing with the first day of  
training. 
The Brotherhood bases its arguments on the fact that Article 11.3  
provides a newly hired person with retro-active seniority to the  
date he was first hired as a trainee and, therefore, in their  
opinion, that person is also entitled to retro-active wages and  
benefits under the collective agreement. 
The Corporation denies violating the collective agreement. The  
Corporation believes that article 11.3 provides retro-active  
seniority only and makes no reference to retro-active wages or  
benefits. The Corporation also maintains that article 16 clearly  
applies to employees only, and not to newly hired trainees. 
FOR THE BROTHERHOOD: 
FOR THE CORPORATION: 
(SGD.) T. N. STOL 
(SGD.) C. C. MUGGERIDGE 
NATIONAL VICE-PRESIDENT 
DEPARTMENT DIRECTOR, LABOUR RELATIONS 
There appeared on behalf of the Corporation: 
C. Pollock 
Senior Officer, Labour Relations, Montreal 
D. S. Fisher 
Senior Negotiator & Advisor, Labour Relations, Montreal 
J. Kish 
Senior Advisor, Labour Relations, Customer Service 
C. Rouleau 
Senior Officer, Labour Relations, Montreal 
M. St-Jules 
Witness 
And on behalf of the Brotherhood: 
T. N. Stol 
National Vice-President, Ottawa 
T. Barrons 
Representative, Moncton 



 
AWARD OF THE ARBITRATOR 
Is there any compelling evidence before the Arbitrator to sustain  
the position of the Brotherhood with respect to the intention of  
article 11.3? The article in question reads as follows: 
QQINDENT11.3 QQINDENTThe name of an employee shall be placed on the  
seniority list immediately upon being employed on a position covered  
by this Agreement. QQBOLDA newly-hired person required to undergo  
training or familiarization before being employed on a position  
covered by this agreement will upon successful completion of such  
training be placed on the seniority list from the date he was first  
hired as a trainee.QQBOLD An employee transferred to an excepted  
position or on leave of absence will have appropriate notation  
placed opposite his name. 
QQINDENT[emphasis added] 
The material before the Arbitrator confirms that the second sentence  
of article 11.3, which is the basis of the Brotherhood's claim, had  
its origin in a memorandum of understanding made between the  
Corporation and the Brotherhood on January 15, 1987. That memorandum  
resolved a number of outstanding grievances emanating from Toronto,  
whereby the Brotherhood had complained of the fact that employees  
hired on the same date had different seniority dates, depending on  
the length of their training prior to assignment in different  
classifications. The parties agreed that that worked unfairness on  
employees in positions which required a longer period of training.  
The memorandum of understanding reads, in part, as follows: 
QQINDENTA QQINDENTA newly hired person required to undergo training  
or familiarization before being employed on a position covered by  
the Collective Agreement will upon successful completion of such  
training be placed on the seniority list from the date he as first  
hired as a trainee. The person will be considered as an employee  
under the terms of the Collective Agreement from the date employed  
on a position covered by the Collective Agreement. 
QQINDENT... 
QQINDENTE QQINDENTThe foregoing amendments to the seniority dates  
will become effective on March 1, 1987. The introduction of the  
adjusted seniority dates through the application of this Memorandum  
of Understanding will not result in any pay claims. Notwithstanding  
this effective date, the new seniority date can only be applied in  
the next exercise of seniority from that date, and will not result  
in the adjustment of the employee's present employment status except  
in the case of lay-off. 
The evidence further discloses that the above memorandum was  
concluded at or about the same time the parties were negotiating the  
renewal of their collective agreement. Minutes of the negotiations,  
dated January 6, 1987 confirm that as of that time the parties were  
in agreement in principle on the backdating of seniority to the  
first day of employment for a person who successfully completes  
training. They also recite the Brotherhood's separate demand for a  
training rate for persons hired to take training. The Corporation's  
negotiator, Mr. David Andrew, opposed that demand and countered that  
all items must flow together, and that if the parties could not  
resolve the issue of a training rate "... the rest of this item would  
not be agreed to." Further documentation, in the form of minutes for  
bargaining sessions held on January 13, 14 and 15 and dated January  
29, 1987, confirms that the Brotherhood's demand for a training rate  
was dropped. 



 
The Arbitrator is satisfied that the whole of the record confirms  
that, while the parties discussed the possibility of a training rate  
in the context of agreeing to the second sentence of article 11.3 of  
the collective agreement, they clearly did not agree on such a  
provision. Can it now be inferred that they intended, by retroactive  
seniority, to establish the wage rates of employees for trainees  
before they have been as confirmed as employees? In this regard it  
is instructive to bear in mind the definition of "employee"  
appearing in article 1.2 of the collective agreement. 
QQINDENT1.2 QQINDENTEmployee 
QQINDENT QQINDENTThe word "employee" as used hereinafter shall be  
understood to mean any employee holding seniority under this  
Agreement. 
As the foregoing provision indicates, the parties do not intend that  
a newly hired person undergoing training is to be given the status  
of an employee under the terms of the collective agreement until  
such time as he or she holds seniority under it. It is common ground  
that it has been the practice of many years to treat newly hired  
trainees as not being employees for the purposes of the collective  
agreement, at least for wage purposes, until such time as they have  
successfully completed their training and are employed on a position  
covered by the agreement. 
On the whole, the evidence confirms to the Arbitrator that, pursuant  
to a long-standing practice, the parties have consistently viewed  
the rate to be paid to newly hired trainees as falling outside the  
regulation of the collective agreement. For the reasons touched upon  
above, I cannot conclude that article 11.3, in its present form, was  
intended to change the rights of trainees insofar as the payment of  
wages is concerned, whether or not they successfully complete their  
training. As a general rule, boards of arbitration in Canada require  
specific language to support a conclusion that parties intended to  
confer a particular benefit upon employees on a retroactive basis,  
albeit most of the cases deal with the somewhat different issue of  
retroactivity to the effective date of a new collective agreement.  
(QQITALICSee, generally, Brown & Beatty,QQITALIC QQBOLDCanadian Labour  
ArbitrationQQBOLD, QQITALICthird edition, 8:1300.QQITALIC) In the  
case at hand there is no language within the collective agreement to  
support the position advanced by the Brotherhood, and the evidence  
of past practice and bargaining history clearly contradicts it. 
For the foregoing reasons the grievance must be dismissed. 
January 15, 1993 
(Sgd.) MICHEL G. PICHER 
ARBITRATOR 


