
CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
CASE NO. 2344 
Heard at Montreal, Thursday, 11 march 1993 
concerning 
VIA RAIL CANADA INC. 
and 
CANADIAN BROTHERHOOD OF RAILWAY, TRANSPORT AND GENERAL WORKERS 
DISPUTE: 
The appropriate wage rate to be paid Mr. Paul Young. 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
On August 1, 1989, Mr. Paul Young voluntarily resigned his position  
of Senior Counter Sales Agent and ceased to be an employee of the  
Corporation effective August 11, 1989. 
All pension contributions and vacation pay was paid to Mr. Young and  
his name was removed from the seniority list. 
On July 31, 1991, Mr. Young was hired as a new employee. 
The Brotherhood contends that Mr. Young is entitled to the top rate  
because he had previous "service" with the Corporation and,  
therefore, had in excess of 157 weeks of service with the  
Corporation. The Brotherhood alleges that the Corporation has  
violated Article 23, was well as Appendix A of Collective Agreement  
No. 1. 
The Corporation disagrees. The Corporation contends that Mr. Young's  
service was zero and began to accumulate starting on his most recent  
hire date of July 3, 1991. The Corporation does not believe there is  
any article in Collective Agreement No. 1 that provides a mechanism  
to recognize any prior service with the Corporation in these  
circumstances. 
FOR THE BROTHERHOOD: 
FOR THE CORPORATION: 
(SGD.) T. N. STOL 
(SGD.) D. S. FISHER 
NATIONAL VICE-PRESIDENT 
for: DEPARTMENT DIRECTOR, LABOUR RELATIONS 
There appeared on behalf of the Corporation: 
D. S. Fisher 
Senior Negotiator & Advisor, Labour Relations, Montreal 
C. Pollock 
Senior Labour Relations Officer, Montreal 
J. R. Kish 
Senior Advisor, Labour Relations, Montreal 
And on behalf of the Brotherhood: 
T. N. Stol 
National Vice-President, Ottawa 
P. Young 
Grievor 



 
AWARD OF THE ARBITRATOR 
The grievance turns upon the application of article 23.4 of the  
collective agreement which provides as follows: 
QQINDENT 23.4 
QQINDENT An employee filling the position of Counter Sales Agent I,  
Telephone Sales Agent, Tour Sales Agent, Rate & Refund Clerk, Special  
Traffic Clerk or Chief Passenger Clerk, who has had less than 157  
weeks service with the Corporation, will be paid in accordance with  
Appendix A. 
The Brotherhood submits that in computing the "service" of Mr. Young  
for the purposes of article 23.4, the eighteen years of service  
which he rendered to the Corporation, and its predecessor CN, are to  
be counted. In other words, it submits that upon his rehire he  
became an employee with 157 weeks' service, with full entitlement to  
the top rate for his classification as provided in Appendix A of the  
collective agreement. The Corporation submits that "service" within  
the meaning of article 23.4 must be taken to mean continuous and  
uninterrupted service. 
The collective agreement makes provision in a number of articles for  
continuous employment. For example, article 9.2 provides that  
employees must have "maintained a continuous employment relationship  
for at least three years and [have] completed at least 750 days of  
accumulated compensated service, ..." Similarly, the provision  
governing weekly indemnity, maternity benefits and life insurance  
plans speaks in terms of an employee having maintained "... a  
continuous employment relationship for at least sixty (60) calendars  
days with the Corporation ...". Under article 3.2(iii) of the  
Supplemental Agreement weekly layoff benefits or severance payments  
are made available to "employees with two or more years of  
continuous employment ...". Further, the pension rules speak in terms  
of the service of an employee, and the definition section provides  
as follows: 
QQINDENT "Service" means continuous employment as an employee  
without a break of any kind except as provided for in the  
Corporation regulations, and for a CN employee and a CP employee  
service as defined in the 1959 Pension Plan and the CP Pension Plan  
respectively shall be deemed to be service with the Corporation. 
There is, of course, a difference between the concept of employment  
and the concept of service. Absent language to the contrary in a  
collective agreement, it may be argued that an employee who is laid  
off, with rights of recall, is an employee although he or she may  
not be in service. That distinction, however, is of little utility  
in resolving the dispute at hand. Both the employment and the  
service of Mr. Young were interrupted between August 11, 1989 and  
July 31, 1991. The issue becomes whether the concept of service  
provided for in article 23.4 of the collective agreement must be  
construed as continuous service. As noted above, where the parties  
intended to impart the concept of continuity within the terms of  
their agreement, they have done so expressly in a number of  
circumstances, albeit in relation to employment rather than service.  
Moreover, a specific definition of "service" appears in the pension  
rules. No such definition or distinction is made with respect to  
"service" as it appears in article 23 of the collective agreement. 



 
From a purposive point of view, the Brotherhood's position is more  
persuasive. Article 23 of the collective agreement provides for the  
graduated incremental payment of employees based on the length of  
their service. There is within that formula, as within the formula  
found in Appendix A of the collective agreement, an implicit  
recognition that the wages of an employee are to be commensurate  
with his or her experience in the service of the Corporation.  
Clearly that purpose is not offended by the application, in the case  
at hand, of article 23.4 in the manner argued by the Brotherhood.  
Indeed, it is common ground that because of Mr. Young's eighteen  
years of prior experience in counter sales supervisors have called  
upon him, on a number of occasions, to trouble shoot problems being  
experienced by other employees. There is as well no suggestion in  
the evidence before me that Mr. Young required any substantial  
training after the relatively short hiatus in his employment with  
the Corporation. 
Moreover, the history of the article and appendix would support the  
Brotherhood's position. It is common ground that under the  
collective agreement prior to the one preceding the current  
agreement the wage scale in Appendix A was framed in terms of  
"apprenticeship rates". The Corporation's representative candidly  
acknowledges that if the language of the provision were the same  
today, the grievance must succeed. In my view, while the title or  
language has changed, there is no indication before me that the  
purpose or intention has changed. The collective agreement reflects  
an understanding that employees are to be paid in relation to their  
experience. On balance, therefore, I must sustain the claim advanced  
by the Brotherhood. 
For the foregoing reasons the grievance is allowed. The Arbitrator  
directs that the grievor be compensated in accordance with his  
claim, commencing September 1, 1991, which is sixty calendar days  
prior to the submission of the original grievance. 
March 12, 1993 
(Sgd.) MICHEL G. PICHER 
ARBITRATOR 


