
CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION  
CASE NO. 2381  
Heard at Montreal, Wednesday, 14 July 1993  
concerning  
VIA RAIL CANADA INC.  
and  
UNITED TRANSPORTATION UNION  
DISPUTE:  
The interpretation and application of the General Holiday   
provision contained in the Collective Agreement.  
JOINT STATEMENT OF ISSUE  
In January 1992, VIA Rail and the United Transportation Union   
negotiated a Memorandum of Settlement which provided for   
revisions to the collective agreement. The memorandum was   
ratified by the Union's members in the spring of 1992.  
The memorandum contained a provision which stated the agreed   
upon changes were to take effect on the first of the month   
following ratification with the exception of wages which were   
retroactive to January 1, 1992.  
Prior to the new changes, an employee who qualified was granted   
a holiday with pay on December 25, 26 and January 1 and 2   
(Christmas/New Year period).  
Two of the changes negotiated in 1992 were the substitution of   
December 24 for December 26 and December 31st for January 2 as   
general holidays. Subsequently, the General Holidays to be   
recognized for the Christmas/New Year period were December 24,   
25, 31 and January 1.  
By notice dated December 18, 1992, VIA informed its employees of   
the following:  
To: Conductors, Assistant Conductors, Yardmen and Yardmasters  
The General Holiday provisions have been changed in your   
respective agreements.  
December 24 has been substituted for December 26, and December   
31 has been substituted for January 2.  
However, December 31, 1992 will not be considered a general   
holiday for 1992 as there have already been 11 holidays for this   
year. Starting on 1993, December 31 will be a General Holiday.  
The Union contends that this notice was a violation of the   
Collective Agreement in that the general Holiday provisions were   
negotiated and became effective the first of the month following   
ratification, and therefore December 31st of 1992 became a   
General Holiday. The Union requests that employees be   
compensated for this day.  
It is the Corporation's position that employees are entitled to   
11 general holidays, and the inclusion of December 31, 1992   
would allow them 12 days since they already benefited form   
January 2, 1992. The Corporation contends that it was not the   
intent during national negotiations to provide for an additional   
general holiday, and has declined the Union's request.  
FOR THE UNION:FOR THE CORPORATION:  
(SGD.) M. P. GREGOTSKI     (SGD.) C. C. MUGGERIDGE       
GENERAL CHAIRMANDEPARTMENT DIRECTOR, LABOUR RELATIONS  
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There appeared on behalf of the Corporation:  
K. W. Taylor - Senior Negotiator & Advisor, Labour Relations, Montreal  
D. A. Watson - Senior Labour Relations Officer, Montreal  
P. Thivierge - Senior Negotiator & Advisor, Labour Relations (ret'd),   
Montreal  
There appeared on behalf of the Union:  
M. P. Gregotski- General Chairperson, Fort Erie  
G. Binsfeld  - Secretary/Treasurer, GCA, Fort Erie  
G. Bird - Vice-General Chairperson, Montreal  
L. H. Olson  - National Vice-President, Edmonton  
A. McCormick - Observer  
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AWARD OF THE ARBITRATOR  
This grievance concerns the application of article 68.1 of the   
collective agreement. It is brought as a policy grievance on   
behalf of the employees of the 17th Seniority District (Road).  
The facts material to the grievance are not in dispute. Under   
the collective agreement which preceded the current agreement   
employees were entitled to December 26 and January 2 as general   
holidays. Under the old agreement employees who qualified   
enjoyed holidays with pay on December 25 and 26 as well as on   
January 1 and 2 in the Christmas/New Year's period.  
The old collective agreement expired on December 31, 1991. It   
was, however, continued in effect beyond that date by the   
operation of the freeze provisions of the Canada Labour Code. On   
January 19, 1992, the parties executed a Memorandum of Agreement   
resolving all issues in dispute. The Corporation was advised of   
ratification of the terms of the Memorandum of Agreement by the   
Union on March 10, 1992, and the terms of the current collective   
agreement became effective April 1, 1992, for a period   
commencing January 1, 1992, and lasting until December 31, 1993.  
During the course of bargaining the Corporation proposed to   
substitute December 24 for December 26 and December 31 for   
January 2 as general holidays. This was accepted by the Union,   
and the terms of article 68.1 of the collective agreement were   
amended accordingly. In the result, article 68.1(a) provides for   
eleven general holidays, including December 24 and December 31.   
There is some variance in the holidays from province to   
province: for example, St. Jean Baptiste day is a holiday in   
Quebec only, while the first Monday in August is a holiday in   
some provinces, but not others. Article 68.1(b) contemplates the   
circumstance of an employee who transfers from one province to   
another and provides, in part, as follows:  
68.1(b) A qualified employee who transfers from one province to   
another will be entitled to no more/no less than the total   
number of General Holidays applicable to any one province in any   
calendar year.  
It is common ground that January 2, 1992 was treated as a   
general holiday for the purposes of the employees who are the   
subject of this grievance. The Corporation takes the position   
that, because the employees were given a holiday on January 2,   
1992, they were not entitled to a general holiday on December   
31, 1992. The position advanced by the employer is that the   
understanding of the parties is that employees are to be   
entitled to eleven general holidays in any given calendar year.   
It submits that the addition of December 31, 1992 as a general   
holiday, in accordance with the Union's claim, would create a   
windfall not intended by the terms of the collective agreement.  
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While there is a certain logic to the position advanced by the   
Corporation, the Arbitrator has difficulty finding it to be   
ultimately compelling. As a general rule, absent any other   
indication with respect to retroactivity within the terms of a   
collective agreement, such a document must be taken to speak   
prospectively from the date it becomes effective. The language   
of the current collective agreement clearly provides that any   
employee who qualifies is to be granted a holiday with pay on   
certain named general holidays, including New Year's Eve,   
December 31. The language of article 68.1 makes no reference to   
any particular calendar year, and is obviously intended to apply   
for the currency of the collective agreement. The qualifying   
provisions of article 68.2 are not pertinent to the resolution   
of this grievance. Typical of such provisions, they require that   
an employee have completed thirty days of continuous employee   
relationship, in addition to working on certain qualifying days,   
as a condition precedent to being entitled to the benefits of   
any general holiday.  
It is, of course, true that by the Union's interpretation of   
article 68.1 some employees would have the benefit of twelve   
general holidays in the calendar year 1992. That, however, is   
not the consequence of the operation of the current collective   
agreement. Rather, it is the cumulative result of the sequential   
or tandem application of the predecessor collective agreement,   
which provided for January 2 as a general holiday, and the   
subsequent and current agreement, which became effective April   
1, 1992 and provides for December 31 as a general holiday. The   
Arbitrator must accept the submission of the Union that it would   
have been open to the parties to articulate a bridging   
provision, similar to article 68.1(b), limiting the overall   
entitlement of employees to eleven general holidays in calendar   
1992. This, however, the parties did not do. Nor was there any   
discussion of any such limitation during the course of   
bargaining. It does not appear disputed that the parties did not   
address the issue of overlapping general holidays by reason of   
the change in their collective agreement at any time prior to   
the execution of the Memorandum of Agreement, or indeed before   
the Corporation's notice of December 18, 1992.  
The position of the Corporation is predicated on a view of the   
collective agreement operating on a calendar year basis,   
commencing with January 1 and ending with December 31. It argues   
that employees should be entitled to no more that eleven general   
holidays within any such period. However, if the twelve months   
are differently defined, as for example from April 1, 1992 to   
March 31, 1993, by the application of the Union's interpretation   
employees would receive no more than eleven general holidays   
within a twelve month period.  
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It would appear that there are two perspectives from which the   
disputed interpretation should be considered. Firstly, from the   
standpoint of a plain reading of the collective agreement, as   
the Union contends, there is nothing which would limit the   
entitlement of an employee to a general holiday on December 31   
during the currency of the collective agreement. On a literal   
and straight-forward reading of the collective agreement,   
therefore, the Union's position is the more persuasive. This is   
particularly so as there is no provision within the language of   
the collective agreement for bridging the change between the old   
and the new agreement.  
Secondly, from a purposive point of view, the Union's position   
is also compelling. At the bargaining table, it appears that the   
parties agreed that the New Year's Eve holiday should be   
substituted for the general holiday which otherwise would have   
fallen two days later, on January 2. There is nothing in the   
documentation before the Arbitrator, or indeed in common sense,   
to suggest that the parties in fact contemplated moving the   
general holiday of January 2, 1992 (which had already been   
taken) some twelve months to December 31, 1992. Such a   
counter-intuitive outcome would, I think, require clear and   
unequivocal language to support it. On the contrary, the scheme   
of general holidays provided for in article 68.1(a) contemplates   
that an employee is to receive a paid holiday on both New Year's   
day and New Year's eve where previously he or she enjoyed the   
paid holiday on New year's day and January 2. Moreover, as the   
Union argues, on what basis could the December 31 general   
holiday be denied to an employee who, for example, was newly   
hired in February of 1992 and who satisfied all of the   
qualifying conditions of article 68.2 of the collective   
agreement? I can see none, nor can I see any basis in the   
language of the agreement to justify the differential treatment   
of employees in the application of article 68.1 so as to give   
any lesser benefit to other employees. For all of the foregoing   
reasons the Arbitrator accepts the application and   
interpretation of article 68.1(a) advanced by the Union.  
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Some dispute arose with respect to the scope of the remedy   
available to employees who are the subject of this grievance.   
The Corporation's representative suggested that compensation   
might be limited to those employees who filed timely time claims   
in respect of the general holiday in question. With that   
submission the Arbitrator also has difficulty. The matter comes   
before me as a policy grievance. Policy grievances are common as   
a means of vindicating the rights of all employees commonly   
affected by the violation of a collective agreement, and indeed   
are a common mechanism in grievances relating to a general claim   
for a holiday with pay. In such circumstances it has been   
acknowledged that the employees who are the subject of a policy   
grievance for holiday pay are entitled to individual   
compensation should the claim succeed (see, e.g., Belleville   
General Hospital, 1981, 30 L.A.C. 2(d) 323 (M.G. Picher) and   
see, generally, Brown & Beatty, Canadian Labour Arbitration, 3rd   
edition, 2:3124 (Toronto, 1992)). The Arbitrator has been   
directed to no provision within the collective agreement which   
would limit the scope of recovery of individual employees where   
their rights are asserted through a policy grievance. In the   
result, the Arbitrator must sustain the position of the Union   
that all affected employees who can establish that they   
qualified for a holiday with pay on December 31, 1992 in   
accordance with article 68.2 of the collective agreement, are   
entitled to be compensated accordingly.  
For the foregoing reasons the grievance is allowed. The   
Arbitrator finds and declares that the Corporation's notice of   
December 18, 1992 is contrary to the provisions of article 68.1   
of the collective agreement. December 31, 1992 is a general   
holiday for the purposes of the collective agreement. The   
Corporation is therefore directed to compensate all employees in   
the 17th Seniority District (Road) for the holiday, provided   
they qualify in accordance with article 68.2 of the collective   
agreement.  
July 16, 1993MICHEL G. PICHER  
   ARBITRATOR  


