
  
CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION  
CASE NO. 2386  
Heard at Montreal, Tuesday, 14 September 1993  
concerning  
VIA RAIL CANADA INC.  
and  
BROTHERHOOD OF LOCOMOTIVE ENGINEERS  
  
DISPUTE:  
Time claims of Locomotive Engineer K.D. Currie of Halifax for 
loss of earnings  
on July 4 and 5, 1992.  
  
JOINT STATEMENT OF ISSUE:  
On July 3, 1992, Locomotive Engineer K.D. Currie operated 
Train 12 to Halifax,  
N.S., and upon arrival at 19:50 hours, booked 15 hours rest, 
i.e., until   
10:50 hours on July 4.  
  
Mr. Currie had been scheduled to work Train 11 on July 4. The 
normal on-duty  
time for this assignment was 10:50 hours; however, that 
on-duty time was   
advanced to 10:10 hours due to a special move. Since Mr. 
Currie was under rest  
until 10:50 hours, he was unavailable at the 10:10 hours 
calling time for   
Train 11 and a spare locomotive engineer was called in his 
stead.  
  
It is the Brotherhood's position that the Corporation violated 
Article 54.1 by  
not allowing Mr. Currie to follow his assignment after his 
rest expired at   
10:50 hours, and is seeking loss of earnings on behalf of the 
grievor.  
  
It is the Corporation's position that there was no violation 
of article 54.1  
  
FOR THE BROTHERHOOD:FOR THE CORPORATION:  
(SGD.) B. E. WOOD(SGD.) C. C. MUGGERIDGE  
GENERAL CHAIRMANDEPARTMENT DIRECTOR, LABOUR RELATIONS  
  
There appeared on behalf of the Corporation:  
D. A. Watson - Senior Labour Relations Officer, Montreal  
K. Taylor    - Senior Negotiator and Advisor, Labour 
Relations, Montreal  
  
And on behalf of the Brotherhood:  
B. E. Wood   - General Chairman, Halifax  
R. Lebel     - General Chairperson, UTU, Quebec  



  



  
AWARD OF THE ARBITRATOR  
  
The instant claim turns entirely on the application of article 
54.1 of the  
collective agreement. The portion which the parties agree is 
pertinent to the   
resolution of this grievance reads as follows:  
  
   54.1 A locomotive engineer assigned to a regular run will, 
if available,  
follow such assignment.  
  
The above article contains a note which relates to the rights 
of the locomotive  
engineer in respect of working a train to which he or she is 
regularly   
assigned which is operated ahead of its scheduled departure 
time. The parties  
are agreed, for the purposes of this grievance, that that note 
relates only   
to freight operations and can have no application to passenger 
service, which is  
the case in the grievance at hand.  
  
On the material before me I cannot find a violation of article 
54.1 of the  
collective agreement. It is common ground that on July 4, 1992 
Mr. Currie was  
in   
assigned passenger service on Train 11 and had an expected 
on-duty time of 10:50  
hours. Upon his arrival in Halifax on the previous day he 
booked 15 hours   
rest, which terminated at 10:50 hours on July 4. When the 
Corporation decided to  
commence the tour of duty at 10:10 hours, apparently because 
of the need   
to move the equipment from the maintenance facility to the 
station, it found  
itself unable to call the grievor, because he had booked rest 
until 10:50   
hours. In the result, the new time for the assignment 
overlapped the grievor's  
period of rest. In its presentation the Brotherhood did not 
dispute that   
under the provisions of article 29.3 the grievor could not be 
called for 10:10  
hours, or at any time before 10:50 hours.  
  
In the circumstances the Arbitrator can find no basis upon 
which the grievance  
can be allowed. Before me the Brotherhood asserts the right of 
the grievor   



to follow his assignment, under the terms of article 54.1 of 
the collective  
agreement. The express language of that provision, however, is 
predicated upon   
the locomotive engineer in question being "available". Given 
that Mr. Currie was  
on rest at the time at which he might otherwise have been 
called, he   
cannot be said to have been available within the meaning of 
article 54.1 of the  
collective agreement.  
  
In considering this case it is instructive to reflect on the 
language of the  
NOTE to article 54.1 which governs freight operations. It 
reads as follows:  
  
   NOTE: When a train is operated ahead of its scheduled 
departure time, a  
definite effort will be made to contact the locomotive 
engineer affected  
thereby   
   to so inform him or her the train is to be run early. When 
a locomotive  
engineer who cannot be so informed reports for duty before the 
assignment so   
   operated departs, he or she will be allowed to follow the 
assignment and the  
spare locomotive engineer canceled, provided no delay will 
accrue to the   
   train.  
  
It is, I think, instructive that the parties to the collective 
agreement made  
the specific allowance described above for engineers in 
freight service whose   
scheduled working time is moved ahead. If the parties had 
intended a similar  
saving provision to apply to locomotive engineers in passenger 
service, it   
would have been a simple matter for them to do so. Absent such 
a saving  
provision, however, the more compelling conclusion is that 
they did not agree to  
an   
equivalent protection for a locomotive engineer in assigned 
passenger service in  
the position of the grievor.  
  
For the foregoing reasons the grievance must be dismissed.  
  
17 September 1993(sgd.) MICHEL G. PICHER  
ARBITRATOR  


