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                CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
                             CASE NO. 2390 
                                    
            Heard at Montreal, Wednesday, 15 September 1993 
                              concerning 
                                    
                         VIA RAIL CANADA INC. 
                                  and 
                                    
    CANADIAN BROTHERHOOD OF RAILWAY, TRANSPORT AND GENERAL WORKERS 
                                    
                               EX PARTE 
DISPUTE: 
  Mr.   R.   St-Laurent  and  other  employees  on  regular   part-time 
assignments improperly compensated when required to work on  a  General 
Holiday. 
BROTHERHOOD'S STATEMENT OF ISSUE: 
  Mr.  St-Laurent, whose seniority date is July 6, 1990,  was  assigned 
to  a  regular part-time assignment of Counter Sales Agent I  in  April 
1992. 
  On Good Friday he worked 6.5 hours as a Counter Sales Agent I. 
  Mr.  St-Laurent was paid 6.5 hours at time and one half for the  time 
he  actually  worked on the General Holiday and another  6.5  hours  at 
straight time rates for the General Holiday. 
  The  Brotherhood believes that Mr. St-Laurent, and others  like  him, 
was  improperly  compensated. The Brotherhood  contends  that  Mr.  St- 
Laurent and other employees in the same or similar circumstances should 
have been paid eight hours at straight time for the General Holiday  as 
well  as  the  hours required to work on such holiday. The  Brotherhood 
claims that to do otherwise, the Corporation is in violation of article 
8.1, 8.2, 8.3, 8.4, 8.5, 8.6 and 8.7 of Collective Agreement No. 1. 
  The   Corporation   believes  that  Mr.   St-Laurent   was   properly 
compensated for the General Holiday and denies any violation of Article 
8. The Corporation believes Mr. St-Laurent falls within the category of 
part-time employee as defined in article 4.25 and that therefore he was 
paid correctly as required by articles 8.5(c) and 8.7. 
FOR THE BROTHERHOOD: 
(SGD.) T. N. STOL 
NATIONAL VICE-PRESIDENT 
There appeared on behalf of the Corporation: 
 C. Rouleau         - Senior Labour Relations Officer, Montreal 
 C. Pollock         - Senior Labour Relations Officer, Montreal 
 J. R. Kish         - Senior Advisor, Labour Relations, Montreal 
 R. DeWolfe         - Manager, On-Train Services, Toronto 
And on behalf of the Brotherhood: 
 T. E. Barron       - Representative, Moncton 
 R. A. Dennis       - Local Chairperson, Moncton 
                        AWARD OF THE ARBITRATOR 
  The issue in the case at hand is whether the grievor was entitled  to 
holiday  pay  in  accordance  with  articles  8.5(c)  and  8.7  of  the 
collective  agreement, which govern part-time employees or  whether  he 
was  entitled  to holiday pay under the terms of article 8.5(a),  which 
governs assigned employees. The provisions in question read as follows: 
     8.5     (a)  An assigned employee qualified under article 8.2 



       or  8.3  and  who  is  not required to work  on  a  general 
       holiday  shall  be paid eight hours' pay  at  the  straight 
       time rate of his regular assignment. 
     8.5     (c)   A  part-time employee having  seniority  on  or 
       after  January 1, 1987, qualified under article 8.2 or  8.3 
       and  who is not required to work on a general holiday shall 
       be  paid based on the average hours worked per day over the 
       previous  30 calendar days at straight time rates,  not  to 
       exceed  a  maximum of eight hours' pay. Straight time  rate 
       of  pay  will  be  the rate of pay of last position  worked 
       prior to the general holiday. 
     8.7     An  employee  who is required to work  on  a  general 
       holiday  shall be paid, in addition to the pay provided  in 
       article  8.5 of this article, at a rate equal  to  one  and 
       one-half  time  his regular rate of wages  for  the  actual 
       hours  worked by him on that holiday and with a minimum  of 
       3  hours for which 3 hours' service may be required, but an 
       employee  called  for  a  specific purposes  shall  not  be 
       required to perform routine work to make up a such  minimum 
       time. 
  It  is  common  ground  that Mr. St-Laurent, and employees  similarly 
situated,  was  paid for the hours which he worked on the  Good  Friday 
holiday,  in  accordance with the provisions of the  article  8.7.  The 
issue  therefore becomes whether his additional holiday pay  is  to  be 
determined  under  article  8.5 (a) or (c). In  the  Arbitrator's  view 
article  4.25 of the collective agreement is central to the  resolution 
of this grievance. it provides as follows: 
     4.25     Part-time  employees are those that have  less  than 
        eight  (8)  hours per day or less than 40 hours per  week. 
        The Corporation and Brotherhood agree that there shall  be 
        one  category of part-time employee which is  outlined  in 
        this agreement. 
  Article  4  of the collective agreement concerns hours of  work,  and 
its  various provisions obviously make a distinction between "regularly 
assigned  employees" and "part-time employees". Clearly,  part  of  the 
difference  reflects  the concept of relief and spare  employees  which 
existed  under  previous collective agreements.  However,  the  current 
agreement  plainly  contemplates  regular  part-time  assignments,   as 
reflected in article 4.28 which is as follows: 
     4.28     Regular part-time assignments may be established  as 
        mutually  arranged, in accordance with the  provisions  of 
        articles 4.12 through 4.27, where applicable. 
  In  light  of  the above provisions it is, in the Arbitrator's  view, 
difficult to characterize Mr. St-Laurent simplistically as a "regularly 
assigned  employee"  or an "assigned employee" within  the  meaning  of 
article  8.5(a) of the collective agreement. If it were so it would  be 
arguable  that he would be entitled to 8 hours at his regular rate  any 
time he reported for duty on his regular assignment, in accordance with 
article 4.5 of the collective agreement. Plainly, however, a reading of 
all  of the provisions of the collective agreement as a rational  whole 
would  not  support  that result. As reflected  in  article  4.28,  the 
parties  acknowledge  the  existence of regular  part-time  assignments 
within  the collective agreement. When that provision is read  together 
with  article  4.25, which emphasizes that there  is  to  be  only  one 
category  of  part-time  employee for the purposes  of  the  collective 
agreement, I cannot see upon what basis the grievor could be  qualified 
as  other  than  a  part-time employee within the  meaning  of  article 



8.5(c), having regard to the regular part-time assignment which he  was 
filling,  and to the fact that his seniority date is after  January  1, 
1987.  If  article  4.25 is to have any meaning,  absent  any  contrary 
indication  in  the language of the collective agreement,  a  part-time 
employee  must  be  so  considered for all purposes.  As  article  4.28 
reflects, that is so even if the individual in question holds a regular 
part-time assignment. 
  For the foregoing reasons the grievance must be dismissed. 
September 17, 1993          (sgd.) MICHEL G. PICHER 
                                   ARBITRATOR 


