
CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
CASE NO. 2398 
Heard at Montreal, Tuesday, 12 October 1993 
concerning 
VIA RAIL CANADA INC. 
and 
CANADIAN BROTHERHOOD OF RAILWAY, TRANSPORT AND GENERAL WORKERS 
DISPUTE: 
The rights of Service Managers D. Gaudet, M. Stephanos, C. Philbin,  
G. McDonough and M. Desautels to exhaust their rights under Article  
7.2 or elect severance packages. 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
The five Service Managers were adversely affected by an Article 8  
notice effective May 31, 1992. 
At that time the employees chose to exhaust their rights under  
Article 7.2 of the Supplemental Agreement or take laid-off status  
(severance or weekly lay-off benefits). This request was denied  
whereby the Corporation required the employees to operate from the  
spareboard, contrary to Article 7.2 of the Supplemental Agreement  
and Article 13 of Collective Agreement No. 2. 
The Corporation does not believe that an employee can be laid off if  
he is qualified and possesses sufficient seniority to operate from  
the spareboard at his home terminal. The Corporation further  
maintains that employees can only be granted severance payments  
after having been laid off as indicated in Appendix C, item 5 of the  
Supplemental Agreement. 
The Corporation denies any violation of the Collective Agreement and  
has rejected the grievance at all steps of the grievance procedure. 
FOR THE BROTHERHOOD:         FOR THE CORPORATION: 
(SGD.) T. N. STOL            (SGD.) C. C. MUGGERIDGE 
NATIONAL VICE-PRESIDENT      DEPARTMENT DIRECTOR, LABOUR RELATIONS 
There appeared on behalf of the Corporation: 
C. Rouleau                   - Senior Officer, Labour Relations,  
Montreal 
C. Pollock                   - Senior Officer, Labour Relations,  
Montreal 
J. R. Kish                   - Senior Advisor, Labour Relations,  
Montreal 
J. Lemyre - Section Director, Held Operations, Montreal 
And on behalf of the Brotherhood: 
T. N. Stol                   - National Vice-President, Ottawa 
K. Naylor - Representative, Winnipeg 



 
AWARD OF THE ARBITRATOR 
The thrust of the Brotherhood's position in this grievance is that  
the grievors, whose positions were abolished pursuant to an Article  
8 notice under the Supplemental Agreement, should not have been  
compelled to take spareboard positions in the exercise of seniority  
rights to protect their employment security status. The Brotherhood  
submits that the grievors, who were regularly assigned employees,  
are entitled to the protections of article 7.2 of the Supplemental  
Agreement. By its interpretation of that provision, the Brotherhood  
submits that the employees must first exhaust their seniority at  
their home station and terminal, in respect of permanent, regularly  
assigned positions for which they are qualified, failing which they  
may exercise their seniority in a like manner to permanent positions  
under Collective Agreement No. 1 at their station and terminal,  
following which they would finally exercise their seniority rights  
to claim an unfilled vacancy under either collective agreement,  
system wide. In the Brotherhood's submission work on the spareboard  
is a matter of election in the employee, but is not a condition  
precedent to the protection of the employee's employment security  
status. While the Brotherhood does not dispute that an employee who  
does not have an assigned position who is on E.S. status may be  
called upon to augment the spareboard as needed, it maintains that  
the protection of spareboard work is not a requirement within the  
steps contemplated under article 7.2 of the Supplemental Agreement. 
The Corporation relies upon the terms of article 13 of the  
collective agreement, and in particular article 13.3 which deals  
with the exercise of seniority by employees whose positions are  
abolished. It submits that in the exercise of seniority rights at  
their home station or terminal employees must claim any spareboard  
work for which they have the qualifications and seniority, prior to  
exercising any other options within the terms of article 7.2 of the  
Supplemental Agreement. Once on the spareboard, the Corporation  
submits that the employees are entitled to the protection of the  
maintenance of basic rates for a period of not less than three  
years, in accordance with article 8.9 of the Supplemental Agreement. 
The following provisions of article 7 of the Supplemental Agreement  
and article 13 of the Collective Agreement are instructive to the  
resolution of this grievance: 
7   Employment Security 
7.1 No technological, operational or organizational change, whether  
under this Employment Security and Income Maintenance Agreement or  
the Special Agreement, will be implemented if it would result in an  
employee having 4 or more years of service being laid off as a  
result. 
7.2 In determining whether a change would result in the layoff of an  
employee with at least 4 years of service after exhausting seniority  
rights at his or her home station or terminal, the employee will be  
considered eligible for any work on the System, in both Collective  
Agreements No. 1 and No. 2, for which the employee is qualified or  
for which the employee can, in the judgment of the Corporation,  
become qualified within a reasonable period of time. 



 
13  Staff Reduction, Displacement and Recall to Service 
13.1      When staffs are reduced, senior employees with sufficient  
ability to perform the work will be retained. During the period of  
staff reduction and/or layoffs, new employees will not be hired  
until after all available qualified laid-off employees are recalled. 
13.2      In instances of staff reduction 14 calendar days' advance  
notice will be given to regularly assigned employees whose positions  
are to be abolished, except in the event of a strike or a work  
stoppage by employees in the railway industry, in which case a  
shorter notice may be given. 
13.3      Employees whose positions are abolished or who are  
displaced may exercise their seniority up to cut-off time displacing  
junior employees from any regular assignment or elect to operate on  
the spare board providing they have the required qualifications. 
13.4      Employees who exercise their seniority as provided in  
Article 13.3 shall submit their choice in writing within 5 calendar  
days of the date of displacement, and must commence work on the  
position of their choice within 10 calendar days of that date unless  
prevented by a bona fide illness or other cause for which leave of  
absence has been granted and failing to do so will forfeit their  
seniority. 
[emphasis added] 
The case, as presented, involves a number of issues of principle. It  
appears to the Arbitrator that it is appropriate, given that article  
7.2 of the Supplemental Agreement has not before been the subject of  
interpretation, to limit the determinations of this award to the  
most narrow issues presented. For the purposes of clarity, it should  
be noted that in its brief the Brotherhood has withdrawn its claim  
that employees may obtain laid-off status without first protecting  
the spareboard at their home station or terminal, where they have  
the seniority and qualifications to do so. Before the Arbitrator the  
Brotherhood agreed that before electing lay-off employees must,  
within the reach of their seniority and qualifications, protect the  
spareboard at their home station or terminal. The issue is therefore  
narrowed to whether the obligation to protect the spareboard matures  
before the right of the employees to exercise their seniority  
rights, in accordance with article 7.2 of the Supplemental  
Agreement, to other positions, including positions under Collective  
Agreement No. 1 at their home station or terminal or positions under  
both collective agreements on a system wide basis. 
Collective Agreement No. 2 makes clear distinctions between  
regularly assigned employees and spare employees. They are  
separately defined under articles 1.1 (e) and (f) of the collective  
agreement, respectively. Those definitions are as follows: 



 
(e) "Regularly Assigned" - an employee working on an assignment  
covered by an Operation of Run Statement obtained by established  
bulletin procedure or by displacement. 
    "Spare Employee" - an employee required to perform terminal  
duties and be available to fill regular or extra assignments 
Upon a review of the provisions of the collective agreement, as well  
as of the Supplemental Agreement, the Arbitrator is of the view that  
the position advanced by the Brotherhood, with respect to the order  
in which the exercise of seniority rights is to be applied is  
correct, as least insofar as the obligation to protect the  
spareboard is concerned. As the definition of "regularly assigned"  
employees reflects, such positions have a degree of permanence, and  
are claimed by bulletin or by displacement. That concept is  
instructive to the interpretation of article 13.3, relied upon by  
the Corporation. That provision makes a clear distinction between  
two concepts: firstly, the exercise of an employee's seniority,  
which on the face of the article is said to involve "displacing  
junior employees from any regular assignment" and, secondly, the  
separate concept of electing to operate on the spareboard. As the  
language of article 13.3 indicates, the exercise of seniority is  
something utilized to displace into a regular assignment, and is to  
be distinguished from the election to operate on the spareboard. 
The above reading is reinforced by the language of article 13.4 of  
the collective agreement. That provision speaks directly to the  
manner in which employees must exercise their seniority to displace  
into a regular assignment. As the last sentence of the article  
indicates, employees who fail to exercise their seniority rights are  
required, by their default, to operate from the spareboard. In that  
context, access to the spareboard is plainly not through the  
exercise of seniority rights, but rather through the failure to  
exercise them. Article 4.23 of the collective agreement similarly  
reflects the understanding of the parties with respect to the  
different treatment to be accorded regularly assigned and spareboard  
positions. Under the terms of article 4.23(c) when a regular  
assignment is temporarily suspended, without being abolished, the  
employees holding such positions may be assigned to operate from the  
spareboard in a manner therein described, with a guarantee  
protection, until such time as regular operations are restored, when  
they return to their regular assignment. A general review of the  
provisions of the collective agreement indicates that the  
circumstances in which regularly assigned employees are compelled to  
assume spareboard positions are narrowly circumscribed. 



 
It is against that background that the terms of article 7.2 of the  
Supplemental Agreement become more clear. In the Arbitrator's view  
the phrase "... after exhausting seniority rights in his or her home  
station or terminal," appearing in that article, as a precondition  
to the employee being considered eligible for any work on the system  
in both collective agreements, must be read as referring to the  
claim of regularly assigned positions, either through the  
established bulletin procedure in the case of vacancies, or by  
displacement. In the Arbitrator's view the fact that the parties  
have expressly drawn a distinction, within the provisions of article  
13.3, between an employee exercising seniority to displace into a  
regular assignment, on the one hand, and electing to operate from  
the spareboard, on the other hand, gives a clear indication of the  
intended meaning of the exhaustion of seniority rights within the  
context of article 7.2 of the Supplemental Agreement. 
For the foregoing reasons the Arbitrator finds and declares that the  
position of the Brotherhood, to the extent that it claims that the  
grievors should not have been compelled to assume spareboard  
positions, prior to being eligible for any work on the system, in  
both Collective Agreements No. 1 and No. 2, for which they are  
qualified or can reasonably become qualified, is correct. The  
Arbitrator directs that the grievors be restored to their options,  
and be allowed to protect their rights under article 7.2 in a manner  
consistent with this award. They shall further be entitled to any  
wages or benefits which they may have lost.  
October 15, 1993             (sgd.) MICHEL G. PICHER 
    ARBITRATOR 

 


