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             CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
                                 
                          CASE NO. 2510 
                                 
           Heard in Montreal, Wednesday, 13 July 1994 
                           concerning 
                    CANADIAN PACIFIC LIMITED 
                                 
                               and 
          CANADIAN COUNCIL  OF RAILWAY OPERATING UNIONS 
                  [UNITED TRANSPORTATION UNION] 
                                 
DISPUTE: 
  The interpretation and application of Article 1, Clause (m)  as 
it  relates  to  employees re-hired into service covered  by  the 
collective agreement. 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
  On  June  9,  1993,  Canadian Pacific Limited re-hired  several 
employees   at   Smiths  Falls,  Ontario.  These  employees   had 
previously  worked  for  the  Company,  but  had  severed   their 
employment relationship under the terms of Article 9A. 
  These  individuals were defined as new employees by the Company 
and paid 85% of the full rate, as per Article 1(m). 
  The  Union  submits  that the purpose of Article  1(m)  was  in 
recognition  of an apprenticeship concept. There  is  within  the 
formula an implicit recognition that the wages of an employee are 
to  be commensurate with his or her experience in the service  of 
the  Company. Furthermore, theses employees required no refresher 
courses,   trial  trips,  etc.  Their  prior  qualifications   as 
Conductor and Yard Foreman were immediately recognized upon their 
return to service. 
  The  Union  has requested that employees re-hired into  Company 
service  at Smiths Falls be compensated at a rate that recognizes 
their  prior service. Further, that they be compensated  for  any 
earnings lost as a result of working at a lesser rate. 
  The Company has declined the Union's request. 
FOR THE UNION:             FOR THE COMPANY: 
(SGD.) D. A. WARREN        (SGD.) R. WILSON 
GENERAL CHAIRMAN           FOR: GENERAL MANAGER, OPERATIONS & 
MAINTENANCE 
There appeared on behalf of the Company: 
 R. Wilson          – Manager, Labour Relations, Toronto 
 H. B. Butterworth  – Labour Relations Officer, IFS 
 G. E. Johnson      – Manager, Operations, Medicine Hat, Alberta 
 D. Armitage        – Observer 
 D. Freeborn        – Observer 
And on behalf of the Union: 
 S. Keene           – Vice-General Chairperson, London 
 D. A. Warren       – General Chairperson, Toronto 
 J. N. deTilly      – Vice-General Chairperson, Montreal 
 V. Hamilton        – Secretary, GCA, Toronto 
 T. G. Hucker       – National Vice-President, BofLE, Ottawa 
 R. S. McKenna      – General Chairman, BofLE, Calgary 
 D. C. Curtis       – General Chairman, BofLE, Ottawa 
 Wm. Foster         – Vice-General Chairman, BofLE, London 



 S. Reed            – Provincial Legislative Chairman, BofLE, 
Moose Jaw 
                                 
                     AWARD OF THE ARBITRATOR 
                                 
  The  Arbitrator  cannot sustain the position  advanced  by  the 
Union. It is clear that the employees who are the subject of this 
grievance had the benefit of severance payments at the time  they 
freely  chose  to  terminate their employment with  the  Company. 
Their  severance  was  subject to the  Conductor-Only  Agreement, 
which contains a question and answer portion. Question and answer 
5.16,  intended  to clarify for employees their  possible  future 
status, as agreed by the parties, reads as follows: 
     Q.   Can I take a severance and then hire back on? 
     A.   Yes,  as a new employee when, at some future  time 
          there is a requirement for additional employees. 
  In  the  Arbitrator’s  view the language of  the  foregoing  is 
clear,  and employees know, or reasonably should know, that  upon 
re-hire  they are to be treated as new employees for the purposes 
of  the  collective  agreement. Article 1(m)  of  the  collective 
agreement  provides particular wage rates for  new  employees.  I 
cannot  see  any  basis on which they can be treated  other  than 
under the terms of that article, having regard to the contractual 
language  adopted by the parties. Nor can I see how  they  could, 
for  example, be in a better position in respect of  their  wages 
than  experienced  railroaders newly  hired  after  service  with 
another  railway. There is simply no language in  the  collective 
agreement   to  sustain  the  Union's  interpretation.   In   the 
Arbitrator’s   view   the  language  of   the   agreement   under 
consideration is substantially different from that considered  by 
this Office in CROA 2344, a case relied upon by the Union. 
  For the foregoing reasons the grievance must be dismissed. 
15 July 1994                         (sgd.) MICHEL G. PICHER 
                                              ARBITRATOR 

 


