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  CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
  CASE NO. 2519 
  Heard in Montreal, Tuesday, 13 September 1994 
  concerning 
  Canadian National Railway Company 
  and 
  Canadian   auto  workers  (Canadian  Brotherhood  of   Railway, 
Transport & General Workers) 
  EX PARTE 
  DISPUTE: 
  Retroactive  compensation  for time worked  not  restricted  to 
wages. 
  Ex Parte STATEMENT OF ISSUE: 
  In  the  Memorandum of Settlement dated April 9, 1992,  Section 
14(d),  and  the  Memorandum of Agreement dated  June  30,  1992, 
Section  10,  it  is indicated that “Employees who  were  in  the 
service of the Company on April 9, 1992, shall be entitled to any 
amount  of  compensation that may be due  them  for  time  worked 
subsequent to December 31, 1991.” 
  It  is the Union’s contention that the compensation referred to 
in  the  Memorandum of Agreement does not specifically  refer  to 
wages,  but  includes any monetary matters which relate  to  time 
worked,  such  as  the upgrading of certain positions,  trainers’ 
allowances, etc. 
  The   Company  denies  any  violation  of  the  Memorandum   of 
Settlement or the Memorandum of Agreement.. 
  FOR THE BROTHERHOOD: 
  (SGD.) T. N. Stol 
  National Vice-President, CBRT&GW 
  There appeared on behalf of the Company: 
  L. F. Caron – Manager, System Labour Relations, Montreal 
  O. Lavoie   – System Labour Relations Officer, Montreal 
  M. M. Boyle – Director, Labour Relations, Montreal 
  And on behalf of the Union: 
  T. N. Stol  – National Co-Ordinator, CAW, Ottawa 
  R. Fitzgerald    – Local Chairman, CAW 
  B. Formoe   – Local Chairman, CAW 
  AWARD OF THE ARBITRATOR 
  There  are  four heads of dispute within the instant grievance. 
The  first concerns the Union’s allegation that article  16.7  of 
the Memorandum of Settlement, which provides for a $2.00 per hour 
trainer’s  allowance  for employees designated  to  train  others 
should  apply  retroactively  to all  training  work  done  since 
January  1,  1992. Second, the Union maintains that certain  wage 
reclassifications in respect of Carload Waybill  Clerk,  B  Force 
Timekeeper   and   Extra  Gang  Timekeeper  positions   be   paid 
retroactive to the same date. Third, it seeks the application  of 
a  $0.47  per  hour  increase to Foremen  Mechanics,  Heavy  Duty 
Mechanics and Mechanics to be retroactive to January 1, 1992 and, 
fourthly,  that separation payments under article 3.2(a)(iii)  of 
the   Employment   Security  and  Income  Maintenance   Plan   be 
retroactive  both  with  respect to the wage  rates  which  would 
apply, and to the number of weeks’ salary credited for each  year 
of  service remaining prior to normal retirement. The Union bases 
its  position, primarily, on the language of section 14(d) of the 



Memorandum of Settlement. It asserts that all matters relating to 
the compensation of employees was intended, by that provision, to 
be  retroactive  to January 1, 1992, save as otherwise  indicated 
within the language of the agreement. 
  The  Company submits that there was no discussion of any of the 
issues  of  retroactivity now being asserted by the Union  during 
the  course  of  bargaining. Its representative argues  that  the 
language  of  section 14(d) of the Memorandum  of  Settlement  is 
intended  to reflect a term of general application, with  respect 
to the retroactivity of wages, in keeping with the normal pattern 
in  collective agreements negotiated with the Union in the  past, 
as  well  as  with  other unions of non-operating  employees.  It 
argues  that the purpose of the clause is to identify  employees, 
being  those  in service on April 9, 1992, who were  entitled  to 
retroactive  wages  in  accordance  with  the  agreement.  It  is 
intended,  the Company argues, to clarify that the employees  who 
left  the employment of the Company prior to April 9, 1992 cannot 
claim  any retroactivity. Further, the Company points to the  use 
of  the  words  “that may be due to them” as an  indication  that 
further  reference must be had to the terms of specific parts  of 
the  agreement  for further clarification as to the retroactivity 
of certain compensation clauses. 
  Upon  a  review  of the language and scheme of  the  collective 
agreement the Arbitrator is compelled to agree with the  position 
advanced  by  the  Company. It is clear that  the  Memorandum  of 
Settlement,  as  well  as  the  Memorandum  of  Agreement,   make 
substantial reference to the retroactivity of certain provisions, 
by  reference  to specifically articulated effective  dates.  For 
example,  article  2  provides for a  shift  differential  to  be 
payable effective January 1, 1993, and the dental plan, found  in 
article  3,  refers to certain improvements effective January  1, 
1992 and January 1, 1993. Other examples, such as provisions  for 
life  insurance, sickness benefits, maternity leave benefits  and 
the  extended health care plan indicate that the parties adverted 
quite  specifically to the effective date upon  which  particular 
terms  of  their collective agreement touching wages and benefits 
would  be  deemed  to come into effect. In this  circumstance  it 
would  appear to the Arbitrator reasonable to conclude  that  the 
general  intention of the parties is that issues  respecting  the 
retroactive wages and benefits are specifically addressed.  There 
is ample evidence that they intended that the schedule of any new 
payments in respect of wages or benefits is to begin only on  the 
basis of clear and unequivocal language within the terms of their 
collective agreement. 
  A  purposive examination of the interpretation advanced by  the 
Union supports the same conclusion. For example, if the Union  is 
correct  with  respect to its interpretation of the  increase  of 
$.047  per  hour  for  mechanics,  there  would  arguably  be   a 
substantial  windfall  to  the  employees  affected.  It  is  not 
disputed that to gain the $0.47 per hour increase the Union  gave 
up  hourly  allowances  previously  paid  to  the  mechanics.  If 
retroactivity  were  applied  as  suggested  by  the  Union,  the 
mechanics would, at least for the period prior to July  1,  1992, 
have  the  benefit of both the prior allowances and the increased 
hourly rate. 
  The  language  of the ESIMP also supports the position  of  the 
Company. Article 15.2 of the ESIMP provides specifically that the 



effective date for the commencement of amended benefits  for  the 
Union  is July 1, 1992. On that basis the Arbitrator must sustain 
the  position of the Company that the new formula for calculating 
benefits  under  the ESIMP is effective only  as  of  that  date, 
although,  as  the Company concedes, employees who  were  in  the 
service  of  the  Company on April 9, 1992 are  entitled  to  the 
application of that formula based on wages retroactive to January 
1, 1992. 
  The  Arbitrator  is  likewise satisfied that  the  new  trainer 
allowance of $2.00 was not intended to be retroactive, and  that, 
in  keeping with normal practice, the upgrading of positions such 
as  carload  waybill clerk was intended to be separate  from  the 
issue of general wage retroactivity. 
  On  the  whole, the Arbitrator can find no language within  the 
terms  of the parties’ agreement to sustain the position  of  the 
Union with respect to retroactivity of the items in dispute.  For 
these reasons the grievance must be dismissed. 
  16 September 1994(sgd.) MICHEL G. PICHER 
    ARBITRATOR 

 


