
CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 

CASE NO. 2831 
Heard in Montreal, Wednesday, 12 March 1997 

concerning 

CANADIAN NATIONAL RAILWAY COMPANY 

and 

CANADIAN COUNCIL OF RAILWAY OPERATING UNIONS 
[BROTHERHOOD OF LOCOMOTIVE ENGINEERS] 

EX PARTE 

DISPUTE: 

Claims on behalf of Locomotive Engineers E.S. Battle, J.B. Alexander, W.H. Baarschers, H.J. Bourret, K.D. 
Murray, C.H. MacKinnon, D.F. Janes, L.F. LaFond, S.R. Ramsey, P.V. Tuer, T.J. Causley and R.I. Beaudoin in relation 
to the inclusion of travel allowance payments in the calculation of general holiday payments – article 76.9 of 
agreement 1.1. 

EX PARTE STATEMENT OF ISSUE: 

On various dates in 1995 and 1996, the aforementioned locomotive engineers qualified for general holiday 
payment. As stated in article 76.9, payment for a general holiday “shall be an amount equal to an employee’s 
earnings, exclusive of overtime, for the last shift or tour of duty worked prior to a general holiday”. When the 
Company payroll system generated payment for the general holiday(s), the travel allowance portion of the working 
claim was not included in the general holiday payment. 

The Brotherhood contends that the grievors are entitled to payment of the full amount of the working claim, as 
stated in article 76.9, including the travel allowance portion, for the general holiday(s). 

The Company disagrees with the position put forth by the Council and has declined these claims at step 2 and 
step 3 of the grievance procedure. 

FOR THE COUNCIL: 

(SGD.) C. HAMILTON 
GENERAL CHAIRMAN 

There appeared on behalf of the Company: 
D. A. Watson – Labour Relations Consultant, Montreal 
D. Fournier – Coordinator, Crew Management Centre, Moncton 
G. Search – Assistant Manager, Labour Relations, Toronto 
D. MacKenzie – Labour Relations Officer, Toronto 
J. Krawec – System Transportation Officer, Montreal 

And on behalf of the Council: 
C. Hamilton – General Chairman, Toronto 
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AWARD OF THE ARBITRATOR 

The payment for a general holiday is governed by the language of article 76.9 of the collective agreement which 
reads as follows: 

76.9  Holiday pay for an employee qualified under paragraph 76.8 shall be an amount equal to 
an employee’s earnings, exclusive of overtime, for the last shift or tour of duty worked by him prior 
to a general holiday provided such amount shall not be less than the equivalent of a minimum day 
in the class of service performed on that shift or tour of duty. 

The Council’s representative indicated at the hearing that the dispute to be resolved is confined to the treatment 
of employees who are required to travel by taxi between Sarnia and Port Huron, Michigan. It is common ground that 
they are the subject of Addendum 46 of the collective agreement which reads, in part, as follows: 

IT IS AGREED THAT: 

1. Sarnia road service employees who are required to report for duty or who are released 
from duty at Port Huron, Michigan, will be provided free transportation between Sarnia, Ontario 
and Port Huron, Michigan. 

2. Road service crews referred to in Clause 1 hereof will be required to register, receive train 
orders, etc., at Sarnia. 

3. Road service crews referred to in Clause 1 above will be allowed an arbitrary of one hour 
in each direction for such movement at the rate applicable to the service for which called. 

The Council claims that in the computation of holiday pay for employees who, on their tour of duty prior to the 
general holiday received the arbitrary provided for in sub-paragraph 3 above which, since April of 1993 has been 
increased to one hour and fifteen minutes, those individuals are entitled to the inclusion of the travel allowance as 
part of their holiday pay. 

This is not a case which, in the Arbitrator’s view, can be determined on the basis of evidence concerning past 
practice or estoppel. Neither side has produced compelling direct evidence of the general practice at Sarnia with 
respect to the computing of holiday pay, as regards the treatment of the travel allowance arbitrary. The Council’s 
representative submits that such payments were common, while the Company’s representations, based on 
information received from payroll managers, is that the travel allowance is not included in the calculation of holiday 
pay, whether in Sarnia or anywhere else on the system under collective agreement 1.1. In the circumstances, the 
Arbitrator cannot find that the Council’s single record of a claim, apparently made in 1992, which was in fact paid, can 
be taken as proving a consistent and pervasive past practice. 

The case must therefore fall to be determined on the basis of the language of the provisions in question. The 
language of article 76.9 obviously governs the resolution of this grievance. As is evident from the wording of the 
article, holiday pay is based on an employee’s “earnings” for the “last shift or tour of duty worked …”. The issue 
then becomes whether the travel time to and from Port Huron spent by an employee can fairly be characterized as part 
of the employee’s tour of duty worked. It may be noted at the outset that the parties have not included the travel time 
as deadheading, which clearly would be part of a tour of duty, as contemplated under article 63. 

The language of addendum 46 itself is framed in terms which indicate the understanding of the parties that 
employees travelling to and from Port Huron, Michigan are not in fact on duty. Clause 1, reproduced above, plainly 
contemplates that the employees in question either “report for duty or … are released from duty” at Port Huron. 
Therefore, insofar as the language would indicate, the parties do not appear to consider that an employee who is 
being transported to and from Port Huron is to be treated as on duty or, in the language of article 76.9, engaged in the 
process of receiving earnings for a “tour of duty worked”. 

That conclusion is to some degree reflective of the analysis of this Office in CROA 2760 of a similar, albeit only 
analogous, issue. However, in that grievance the Arbitrator dealt with a travelling allowance arbitrary of one hour and 
fifteen minutes for travel between Niagara Falls and Buffalo where a letter of understanding specifically provided, in 
part: “It is understood that time spent travelling between these two points is an allowance, and will not be included in 
time on duty ….” 
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The distinction between arbitrary payments and earnings for work performed on duty was further touched upon 
in CROA 415. That case involved the relationship between arbitrary payments and an employee’s monthly 
guarantee. In sustaining the union’s position in that grievance Arbitrator Weatherill commented, in part, as follows: 

The “arbitrary” payments would, in my view, constitute “earnings” in the broad sense of being 
income derived from employment. They do not, of course, constitute earnings in respect of actual 
miles run. The payment is made, in conjunction with the provision of transportation, in respect of 
the time taken to return to a starting point where employees are released at another point within a 
terminal. The time so occupied, however, is not lumped together with actual “on-duty” time. The 
“arbitrary” payment is unrelated to the extent of the actual work performed by an employee. 

When regard is had to the principles reflected in CROA 415 and 2760, and the specific language adopted by the 
parties in the wording of addendum 46, specifically concerning the Sarnia-Port Huron travel allowance, the Arbitrator 
is compelled to conclude, on the balance of probabilities, that the parties did not intend travel allowance to be 
included or computed as part of an employee’s working time or on-duty time as a general matter, or, more specifically, 
as part of a “tour of duty worked” within the contemplation of article 76.9 of the collective agreement. The 
interpretation of the Company is more compelling that that of the Council. 

For all of the foregoing reasons the grievance must be dismissed. 

March 14, 1997 (signed) MICHEL G. PICHER 
 ARBITRATOR 

 


