
CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 

CASE NO. 2909 
Heard in Calgary, Wednesday, 12 November 1997 

concerning 

Canadian National Railway Company 

and 

Canadian Council of Railway Operating Unions [Brotherhood of 
Locomotive Engineers] 

DISPUTE: 

Claim of behalf of Locomotive Engineer B.R. McRae of Vancouver, B.C. for the allowance provided in article 1.5(b) of 
agreement 1.2 and the memorandum of agreement dated May 05, 1995. 

JOINT STATEMENT OF ISSUE: 

On April 19, 1997, Locomotive Engineer McRae was called for train 126 in straight away service from Vancouver to 
Kamloops, B.C. Locomotive Engineer McRae operated train 126 from Thorton yard to Spences Bridge, approximately 
164.5 miles, where he was instructed to set out his train and deadhead to Kamloops via taxi. A claim for the run mile 
allowance was submitted based on 254 road miles. 

It is the Brotherhood’s position that Locomotive Engineer McRae handled train 126 during his tour of duty on April 
19, 1997 and is therefore entitled to the "Run Mile" allowance of $35.00 pursuant to Article 1.5(b) of agreement 1.2 
and the memorandum of agreement dated May 05, 1995. 

The Company disagrees. 

FOR THE COUNCIL: FOR THE COMPANY: 

(SGD.) D. J. SHEWCHUK (SGD.) J. TORCHIA 

FOR: General Chairman FOR: ASSISTANT VICE-PRESIDENT, LABOUR RELATIONS 

There appeared on behalf of the Company: 

D. VanCauwenbergh – Labour Relations Officer, Edmonton 

J. Torchia – Manager, Labour Relations, Edmonton 

J. Dixon – Assistant Manager, Labour Relations, Edmonton 

K. Morris  – Labour Relations Officer, Edmonton 

S. Blackmore – Labour Relations Officer, Edmonton 

And on behalf of the Council: 



D. J. Shewchuk – Senior Vice-Chairman, Saskatoon 

D. E. Brummund –Vice-Chairman, Kamloops 

  

AWARD OF THE ARBITRATOR 

This grievance turns on the interpretation of article 1.5(b) of the collective agreement. It provides for an allowance to 
be paid to locomotive engineers based on the length of their run, "… over and above all other earnings for the tour of 
duty". The allowances were amended by a memorandum of agreement dated May 5, 1995, in recognition of extended 
runs. 

The dispute in this case is simple, and concerns a monetary difference of some $12.00. On April 19, 1997 the grievor 
was ordered in straight-away service from Thorton yard to Kamloops. In fact he was compelled to stop operating his 
train short of his destination by reason of the expiration of his rest limit. His movement was therefore stopped at 
Spences Bridge at 02:35 on April 20, 1997, where he was relieved from operating the train. Thereafter he departed 
Spences Bridge at 02:50, deadheading by taxi to Kamloops, where he arrived with an off duty time of 04:15. On behalf 
of the grievor the Council claims a run mile allowance of $35.00 based on 254 miles, being the run distance between 
Thorton yard and Kamloops. That would entitle the grievor to the payment of $35.00 for the run length allowance of 
241 to 260 road miles as provided under the amended terms of article 1.5(b) of the collective agreement. 

The Company takes a different view, however. It submits that Mr. McRae is entitled only to the payment of $22.50 as 
a run length allowance, as he operated his train over a distance of 163.7 miles from Thorton yard to Spences Bridge. 
That, it submits, corresponds to the payment of $22.50, the scale of the run length allowance for distances from 151 to 
200 road miles. 

The issue is whether the deadhead portion claimed by the grievor should be payable as part of the run length 
allowance. The Arbitrator is compelled to the conclusion that it should not. Article 1.5(b) of the collective agreement 
provides, in part: 

Locomotive engineers employed on trains operating in through freight service on which no assistant 
conductor forms part of the train crew consist will be paid the following allowance per tour of duty, 
according to the length of run, over and above all other earnings for the tour of duty: 

151 to 200 road miles  - $22.50 

… 

This allowance does not apply to locomotive engineers deadheading. 

The following text was added to article 1.5(b) by the memorandum of agreement dated May 5, 1995: 

When operating in territory outlined in paragraph 1.1 herein, in a conductor-only operation, the following 
allowances will be paid per tour of duty, according to the length of the run over and above all other earnings 
for the tour of duty: 

241 to 260 road miles - $35.00 

… 

As the language of the article indicates, the allowance is intended to be paid to locomotive engineers "employed on 
trains operating". It is specifically conceived in recognition of the greater burden on the locomotive engineer who is 
compelled to function without the benefit of an assistant conductor as part of the train crew. When that language is 
considered, from a purposive standpoint, it becomes doubtful why the parties would have intended the allowance to 



be payable for the deadheading portion of a given tour of duty. It is within the purpose of the payment of conductor-
only operations, which the final sentence of the article should be understood. It specifically states that the allowance 
is not payable for deadheading. I am satisfied that the parties intended that deadheading, whether in whole or in part, 
is not to be included in the allowances. 

That conclusion, moreover, is consistent with the use of the phrase "length of run" which appears to speak to the 
"run" over which the locomotive engineer is required to operate a train, and not the overall distance he or she may be 
compelled to travel both in active service and deadheading. The phrase "according to the length of run" would 
suggest that the parties intended to address that portion of the tour of duty during which a locomotive engineer is 
assigned to run his or her train. An arguably different interpretation might be supported had the parties referred to 
the "length of trip", bearing in mind that the words "run" and "trip" can have different meanings as they arise within 
the collective agreement. 

Upon a consideration of both the language of article 1.5(b) of the collective agreement, and a purposive 
understanding of its intention, the Arbitrator is satisfied that the interpretation of the Company is to be preferred. For 
these reasons the grievance must be dismissed. 

November 25, 1997 (signed) MICHEL G. PICHER 

ARBITRATOR 

  


