
CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
CASE NO. 2961 

Heard in Montreal, Thursday, I I June 1998 
concerning 

CANADIAN PACIFIC RAILWAY COMPANY 
and 

CANADIAN COUNCIL OF RAILWAY OPERATING UNIONS 
(UNITED TRANSPORTATION UNION) 

DISPUTE: 
 
A grievance with respect to the advertising and awarding of trainperson 
positions at Sutherland and Wilkie terminals at the Fall advertisement of 
assignments effective October 29, 1995, and the subsequent loss of income 
protection for the affected employees. 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
 
The Council contends that in October 1995, General Advertisement of 
Assignments for the Sutherland and Wilkie Terminals, the Company did not 
properly advertise positions as outlined in Article 9A(3)(b). Trainperson 
positions were not properly awarded, subsequent vacancies were not 
indicated as per Article 37, and entitlements to Maintenance of Basic 
Rates under Article 9A(6) were not established for protected trainpersons 
who, as a result of Conductor-Only operations were required to fill a 
required position. 
 
The Company denies the Council's contentions and has declined the 
grievance. 
 
FOR THE COUNCIL: 
FOR THE COMPANY 
(SGD.) L. 0. SCHILLACI GENERAL CHAIRPERSON 
(SGD.) K. E. WEBB 
FOR: DISTRICT GENERAL MANAGER, B.C. DISTRICT 
There appeared on behalf of the Company: 
 M. E. Keiran 
 J. J. Cook 
 B. P. Scott 
- Director, Labour Relations, Calgary 
- Labour Relations Officer, Calgary 
- Consultant, Special Projects, Toronto 
And on behalf of the Council: 
 D. H. Finnson 
 L. 0. Schillaci 
- Secretary/Treasurer, Saskatoon - General Chairperson, Calgary 
 

AWARD OF THE ARBITRATOR 
 
By this grievance the Council contests the practice of the Company to not 
bulletin non-required trainpersons' positions at the change of card. It 



submits that the Company's practice in that regard is a violation of the 
provisions of article 9A, the section of the collective agreement dealing 
with conductor-only operations. The Company submits that its actions are 
not in violation of the collective agreement, and that article 9A provides 
protection to employees with the requisite seniority, ensuring that they 
are entitled to claim non-required brakepersons' positions should they be 
unable, by the exercise of their seniority, to hold a required position. 
Additionally, the Company submits that an employee forced from a 
non-required position to a required position is entitled to maintenance of 
basic rates protection. It further submits that the issue in the instant 
case is no different from that which was decided by this Office in CROA 
2475. 
 
The Arbitrator must agree entirely with the position of the Company. The 
matter in dispute concerns the ability of the Company to blank unrequired 
trainperson positions at the general advertisement of assignment, or 
change of card. That issue is indistinguishable from the issue before the 
Arbitrator in CROA 2475. In that case the submission of the Council, the 
position of the Company and the decision of the Arbitrator read as 
follows: 
 
The Union submits that by blanking virtually all of the non-required 
positions the Company has effectively reduced the number of pool 
assignments, rendered all first brakeperson's positions "non-required" and 
forced protected employees to the spareboard in a manner not contemplated 
by the agreement of the parties governing conductor-only operations. The 
Union further suggests that in some locations, particularly in the west, 
the Company has simply declined to allow protected trainpersons to apply 
for any non-required positions, thereby compelling them to bid onto 
required positions, foreclosing the opportunity to establish a maintenance 
of basic rates for those persons. The Union submits that by effectively 
"wiping out" the first brakepersons' pool and forcing protected employees 
to the spareboard the Company has rendered the obligation to bulletin all 
positions, including non-required positions, virtually meaningless. It 
submits that an overall interpretation of the provisions of article 9A 
does not sustain the approach taken by the Company. 
 
The Company asserts a different view. It submits that if the 
interpretation of the Union is to be accepted, the employer gained 
virtually nothing from the Conductor-Only Agreement. Firstly, it's 
representative stresses that the Conductor-Only Agreement resulted in the 
payment of substantial sums by the Company in relation to voluntary 
separation packages made available to maximize the attrition opportunities 
taken up by protected employees. It estimates the cost of retirement and 
separation incentives in support of conductor-only operations to be in 
excess of fifty million dollars. Implicit in that arrangement, according 
to the Company, is the understanding that the employer would not be put to 
the obligation of hiring new employees to replace those who had left 
pursuant to the incentives established. However, the Company notes that if 
the interpretation of the Union in respect of the operation of article 9A 



of the collective agreement should obtain, the Company will in fact be 
compelled to hire new employees. Whenever an employee holding a required 
position on the spareboard should claim a vacancy in a non-required first 
brakeperson's position, in accordance with the Union's view of the 
bulletining procedure, the Company would be compelled to backfill the 
required positions so vacated, if necessary, by resorting to hiring. In 
the result, in the Company's view, the Union's interpretation would place 
large numbers of protected employees into non-required positions, while 
required positions would become filled by newly hired junior employees. 
This, it submits, was not intended or contemplated by the Conductor-Only 
Agreement. 
 
The Company argues that a protected employee holding a required position 
on the spareboard cannot claim a non-required brakeperson's position 
unless the non-required position is one which the Company has in fact 
regularly filled by assigning it to a protected employee, and a temporary 
vacancy of six days arises by reason of the absence of that employee. 
 
In the Company's view the bulletining process, which includes identifying 
non-required first brakeperson's positions, is not rendered academic or 
meaningless by reason of the approach which it takes. It stresses that the 
Conductor-Only Agreement provides to protected employees the ultimate 
guarantee that if they should be unable to hold a required position they 
retain the right to claim an available non-required position, which would 
include any first brakeperson's position which was previously bulletined 
and blanked. In other words, the protected employees retain a significant 
protection against layoff, in that unoccupied non-required first 
brakeperson's positions must first be made available to them. 
 
In the Arbitrator's view the interpretation advanced by the Company is 
more compelling than that pleaded by the Union. Firstly, the Arbitrator 
accepts, as submitted by the Company, that the prerogative to determine 
whether a job of work exists so as to give rise to a vacancy remains 
vested in the employer, absent clear and unequivocal language in the 
collective agreement to the contrary. While in most industrial relations 
settings the bulletining of a position is prima facie evidence of the 
employer's view that a vacancy exists, that alone is not determinative, 
and it is generally considered that it remains available to an employer to 
cancel a bulletin prior to the filling of a vacancy. Most importantly for 
the purposes of this grievance, the bulletining provisions of the 
Conductor-Only Agreement found in article 9A have a clear purpose which is 
unrelated to the identification or filling of a vacancy. As argued by the 
Company, the requirement to bulletin first brakeperson's positions, and 
indeed second brakeperson's positions, even though they may not be filled, 
is significant for the exercise of the residual right of a protected 
employee to claim a nonrequired position in the event that he or she is 
not successful in holding a required position. Other rights under the 
agreement, including the right to take layoff and have the benefit of 
Supplementary Unemployment Insurance benefits, may flow from the manner in 
which the nonrequired positions become filled. 



 
In the Arbitrator's view the language of article 9A of the collective 
agreement lends substantial support to the interpretation of the Company. 
As the second sentence of paragraph 3(b) of article 9A clearly reflects, 
the parties agreed that following the bulletining of positions only 
required positions are to be filled unless circumstances are such that the 
other provisions of this Clause 3 pertaining to the placement of protected 
employees in non-required positions can be applied." 
 
In my view the foregoing provision has reference to the operation of 
paragraph 3(h) of article 9A, whereby protected employees unable to hold 
required positions are permitted to claim non required first brakeperson's 
positions to the extent that they are available. In this context it is not 
disputed by the Company that availability refers to first brakeperson's 
positions which were bulletined at a terminal and which have not been 
filled. The hurdle which the Union's position cannot overcome is the 
language of the second sentence of paragraph 3(b) of article 9A. It 
provides that, in the normal course, following the bulletining process, 
only required positions are to filled. The Union's submission, however, 
rests on the premise that all bulletined positions, including non-required 
first brakeperson's positions, are to be considered filled, even if the 
incumbents in such positions are thereafter forced to the spareboard. In 
my view that position flies in the face of the language of paragraph 3(b). 
If the parties had intended that all bulletined positions, including 
non-required positions were to be filled, they could plainly have said so. 
They did not, however. In the result, I am satisfied that the employer's 
course of blanking non-required first brakeperson's positions, and forcing 
protected employees to take required positions on the spareboard is in 
keeping with the contemplation of article 9A of the collective agreement. 
I do not see how the interpretation of the Union can be accepted without 
doing violence to the language of paragraph 3(b) which expressly 
stipulates that only required positions are to be filled unless conditions 
require the placement of protected employees in non-required positions. 
Moreover, if a choice must be made between two arguable interpretations, 
the general purpose of the Conductor Only Agreement is achieved through 
the interpretation advanced by the Company and is substantially 
frustrated, if not defeated, by the interpretation of the Union. 
 
What is different in respect of the instant case? The Council's 
representative submits that the argument put forth on behalf of the 
Council in CROA 2475 was not adequate to the task, and failed to draw to 
the Arbitrator's attention certain Company practices and internal 
memoranda with respect to the bulletining process to be followed under the 
Conductor-Only Agreement. 
 
Unfortunately, the representative of the Council who has brought this 
matter forward to this Office appears to overlook a fundamental principle 
of the arbitration process. Under the provisions of the Canada Labour Code 
arbitration is contemplated as a final and binding process, to give 
clarity and finality in respect of disputes between the parties to a 



collective agreement. When an award has been rendered in respect of a 
given issue between two identical parties, it is not open to either party 
to seek to re-litigate the matter by way of a subsequent grievance, even 
if it could be shown that the matter might have been argued better or 
differently at the hearing of the original grievance. The common sense 
underlying that principle is, I think, self-evident. Absent such a rule 
there could be no certainty or finality in the determination of disputed 
collective bargaining rights, a goal which is plainly at odds with the 
very purpose of a rational system of industrial relations dispute 
settlement. 
 
The general principle is well expressed in the following terms in Brown & 
Beatty, Canadian Labour Arbitration at 2:3220 and in an article by J.F.W. 
Weatherill, "The Binding Force of Arbitration Awards" (1958), 8 L.A.C. 
323. The authors of Brown & Beatty comment as follows: 
 
The authorities are legion that a board of arbitration has no jurisdiction 
to consider or, alternatively, that the grievor and his or her union 
representatives are barred and estopped from processing a grievance which 
is identical to a fon-ner grievance filed by the grievor and either 
withdrawn, abandoned or settled, or determined by a board of arbitration. 
Some of these cases proceed on the basis of estoppel and others on the 
principle of resjudicata, but regardless of the approach taken, the 
authorities are overwhelming that a board of arbitration has no 
jurisdiction to entertain such a second grievance ... There is also 
substantial authority to support the proposition that an arbitration board 
has no jurisdiction to determ ine a grievance which, though not identical 
in wording and form to a former grievance is identical in substance. ... 
 
Upon an examination of the Council's position in the case at hand the 
Arbitrator is satisfied that what arises in this case is in essence no 
different than the grievance heard and disposed of in CROA 2475, namely 
the ability of the Company to blank non-required brakepersons' positions 
during the bulletining process under the Conductor Only Agreement. Nor is 
the issue of estoppel, which also failed in CROA 2475, any different for 
the purposes of the instant case. What the evidence discloses, at most, is 
a certain degree of confusion and inconsistency in the initial application 
of the provisions of article 9A from location to location in Canada. There 
is, even if this matter were fresh for consideration, nothing in the facts 
disclosed which would sustain the application of the doctrine of estoppel. 
 
For all of the foregoing reasons the grievance is dismissed. 
 
June 12, 1998  MICHEL G. PICHER 
  ARBITRATOR 
 


