
    CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
CASE NO. 3025 

         Heard in Montreal, Thursday, 14 January 1999 
concerning 

CANADIAN PACIFIC RAILWAY COMPANY 
and 

    BROTHERHOOD OF MAINTENANCE OF WAY EMPLOYEES 
EX PARTE 

DISPUTE: 
 
Interpretation and application of paragraph (g)(iii) of the definition 
section of the Job Security Agreement ("JSA"). 
 
EX PARTE STATEMENT OF ISSUE: 
 
Paragraph (g)(iii) of the definition section of the JSA provides that 
"time off duty on account of illness, injury, authorized maternity leave, 
to attend committee meetings, called to court as a witness, or for 
uncompensated jury duty not exceeding a total of 100 days in any calendar 
year, shall be included in the computation of cumulative compensated 
service ("CCS"). The Company takes the position that this paragraph has no 
application in employment security ("ES") situations. Rather, the Company 
believes that the paragraph provides that a maximum of 100 days may be 
included in the calculation of CCS only in lay-off situations. The 
Brotherhood disagrees. 
 
The Union contends that: 1.) Paragraph (g)(iii) of the definition section 
of the JSA has full application in the calculation of CCS for ES purposes; 
2.) The Company's position is in violation of paragraph (g)(iii) and 
article 7 of the JSA; 3.) The Company's position discriminates against 
workers who, because of authorized absences on account of illness or 
injury or maternity leave, would otherwise be eligible for ES, this in 
violation of article 7(b) of the Canadian Human Rights Act. 
 
The Union requests that the Brotherhood's interpretation be found to be 
correct and that paragraph (g)(iii) of the definition section of the JSA. 
 
The Company denies the Union's contentions and declines the Union's 
request. 
 
FOR THE BROTHERHOOD: 
(SGD.) J. J. KRUK 
SYSTEM FEDERATION GENERAL CHAIRMAN 
There appeared on behalf of the Company: 
 R. M. Andrews - Manager, Labour Relations, Calgary 
 E. J. Maclsaac - Labour Relations Officer, Calgary 
 S. Samozinski - Director, Labour Relations, Calgary 
 D. Guerin - Labour Relations Officer, Calgary 
 B. Mittleman - Director, Employee Relations, Calgary 
And on behalf of the Brotherhood: 



 P. Davidson - Counsel, Ottawa 
 J. J. Kruk - System Federation General Chain-nan, Ottawa 
 D. W. Brown - Sr. Counsel, Ottawa 
 

AWARD OF THE ARBITRATOR 
 
At the hearing the Brotherhood indicated that it was not pursuing at 
arbitration the issue of the application of the Canadian Human Rights Act. 
The issue therefore is whether paragraph (g)(iii) of the definition 
section of the Job Security Agreement applies for the purposes of 
calculating an employee's entitlement to employment security. The position 
of the Company is that since the inception of the agreement the time off 
duty provision found in paragraph (g)(iii) has applied only to determining 
an employee's entitlement to layoff benefits. 
 

The item in question reads as follows: 
 

(g)  "Cumulative compensated service" (CCS) means: 
 

(iii) Time off duty on account of bona fide illness, injury, 
authorized maternity leave, to attend committee meetings, called to 
court as a witness, or for uncompensated jury duty not exceeding a 
total of 100 days in any calendar year, shall be included in the 
computation of cumulative compensated service. 

 
It is common ground that the language of the foregoing provision pre-dates 
the existence of employment security, a concept which came into existence 
in 1985. The Company submits that from the inception of ES the 
understanding which it had with all of the non-operating unions which were 
subject to the Job Security Agreement has consistently been that paragraph 
(g)(iii) does not apply for the purposes of calculating an employee's 
entitlement to ES. Rather, according to its submission, the provision has 
always been interpreted to be limited to determining an employee's 
entitlement to layoff benefits. This, its representatives submit, has been 
the consistent application of the provision over a number of notices of 
technological, operational and organizational changes which have issued 
over the years under article 8 of the Job Security Agreement, including 
changes affecting employees represented by the instant Union. In support 
of its submission the Company supplied the Arbitrator with letters from 
two union representatives of other signatory organizations, confirming 
their understanding that the traditional application of paragraph (g)(iii) 
has been in accordance with the Company's interpretation. The letters 
further confirm that a recent renegotiation of the Job Security Agreements 
affecting those organizations, which now expressly distinguishes the 
application of the concept of cumulative compensated service for the 
separate purposes of layoff benefits and employment security, is merely a 
confirmation of the practice and understanding which was always in place. 
 
It is true, of course, that the instant Union did not agree with the 
clarification formula accepted by the five other non-operating unions. 



That, however, does not change the nature of the issues and facts before 
me. The language governing CCS has remained unaltered as between the 
parties to this dispute. The overwhelming evidence before me is that from 
the inception of the concept of employment security the provisions of 
paragraph (g)(iii) have been limited to the calculation of an employee's 
CCS for the purposes of layoff benefits only. While at first blush the 
language of the provision would appear to support the interpretation and 
argument advanced in these proceedings by the Brotherhood, the material 
tabled by the Company discloses that there is a latent ambiguity in the 
application of the provision, and, as evidenced by the practice and 
understanding of the bargaining agents referred to above, it has 
consistently been applied to all bargaining units in the manner advanced 
by the employer. In the circumstances I am compelled to the conclusion 
that the interpretation of the Company is correct and that the instant 
grievance must be dismissed. 
 
January 18, 1999 MICHEL G. PICHER 
 ARBITRATOR 


