
    CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
CASE NO. 3039 

         Heard in Montreal, Wednesday, 10 March 1999 
concerning 

    CANADIAN NATIONAL RAILWAY COMPANY 
and 

CANADIAN COUNCIL OF RAILWAY OPERATING UNIONS 
(BROTHERHOOD OF LOCOMOTIVE ENGINEERS) 

DISPUTE: 
 
The applicability of a general wage increase as per Article 78.13 
(Maintenance of Earnings) of Agreement 1. 1. 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
 
On May 5, 1995, the Company and the Council entered into an agreement to 
address "adverse effects in changes in working conditions". Part of this 
agreement revised article 78.13 of agreement 1. 1., covering employees 
adversely affected through maintenance of earnings. 
 
Mr. Laidley, P.I.N. 859222, submitted a claim for a 2% increase in is 
maintenance of earnings as a general wage increase of 2% became effective 
I January 1996. 
 
The Union and the Company agreed to handle this case as a policy grievance 
and time limits have been mutually extended between the parties. 
 
It is the Brotherhood's contention that the cap referred to in Note 2 of 
article 78.13(a) applies only to the initial calculation of the basic 
weekly earnings. Therefore, the general wage increase of 1996 and 
subsequent years would apply. 
 
The Company has declined payment on the basis that article 78.13, more 
expressly Note 2, applies in this instance in which the amount of basic 
weekly pay for an employee in road service will in no case exceed 
$1,600.00 
 
FOR THE COUNCIL: FOR THE COMPANY: 
(SGD.) R. QYON (SGD.) A. E. HEFT 
GENERAL CHAIRMAN FOR: SR. VICE-PRESIDENT LINE OPERATIONS 
There appeared on behalf of the Company: 
 F. O'Neill - Labour Relations Associate, Great Lakes District, 
Toronto 
 G. Search - Manager - Network Rationalization, Toronto 
 P. Parker - Assistant Manager, Pay Systems and Incumbencies, 
Edmonton 
 D. W. Coughlin - Witness 
And on behalf of the Council: 
 R. Dyon - General Chairman, Montreal 
 



AWARD OF THE ARBITRATOR 
 
The sole issue in dispute is the interpretation and application of note 2 
of article 78.13(a) of the collective agreement. Article 78.13(a) reads as 
follows: 
 

78.13 (a) In the application of this article, the term "basic weekly 
pay" is defined as 
follows: 

 
1. For an employee assigned to a regular position in yard service or 
hostling service at the time of displacement or lay-off, 5 days' or 
40 hours' straight time pay, including the shift differential when 
applicable, shall constitute his or her "basic weekly pay". 

 
2. For an employee in road service, including employees on 
spareboards, the "basic weekly pay" shall be one fifty-second (1/52) 
of the total earnings of such employee during the twenty-six full pay 
periods preceding his or her displacement or lay-off. 

 
NOTE 1: When computing "basic weekly pay" pursuant to sub-paragraph 
(2) above, any pay period during which an employee is absent for 
seven consecutive days or more because of a bona fide injury, 
sickness in respect of which an employee is in receipt of weekly 
indemnity benefits, authorized leave of absence or laid off together 
with the earnings of an employee in that pay period, shall be 
subtracted from the twenty-six (26) pay periods and total earnings. 
In such circumstances "basic weekly pay" shall be calculated on a 
pro-rated basis by dividing the remaining earnings by the remaining 
number of pay periods. 

 
NOTE 2: Notwithstanding the provisions of sub-paragraph 78.13(a), 
the amount of basic 
weekly pay for an employee in road service will in no case exceed 
$1,600. 

 
The instant dispute, brought forward as a policy grievance, is based upon 
the circumstances of employee J.H. Laidley. It is common ground that he 
was affected by the implementation of belt-pack operations in May of 1995. 
After some initial adjustments, it was agreed that he was entitled to 
maintenance of earnings as of December 30, 1995 with his basic weekly pay 
set at the maximum of $1,600.00 weekly. The grievance arises as a result 
of the fact that following the implementation of a 2% general wage 
increase in January of 1996, no upward adjustment was made in the 
grievor's basic weekly pay for the purposes of his ongoing maintenance of 
earnings payments. The Council maintains that the grievor was entitled to 
an upward adjustment to reflect the 2% general wage increase, which would 
have entitled Mr. Laidley to the higher maintenance of earnings rate of 
$1,632.00 weekly. 
 



The Company's position is that the parties amended the language and intent 
of article 78.13 in their negotiation of the memorandum of agreement of 
May 5, 1995. According to its submission, the change in language then 
implemented reflects the intention that employees are not to be given 
upward adjustments in their basic weekly rate in the calculation of their 
maintenance of earnings protection by reason of general wage adjustments. 
In other words, the Company submits that the parties intended that 
$1,600.00 be the maximum entitlement of an employee in respect of his or 
her basic weekly rate calculation for all purposes in the administration 
of maintenance of earnings payments, regardless of any general wage 
adjustments. 
 
The Council counters that the cap of $1,600.00 per week reflected in the 
language of article 78.13(a) was not so intended, but is intended only for 
the sole purpose of establishing an employee's initial basic weekly pay, 
no matter that his or her actual earnings might have been higher, at the 
initial step of administering the maintenance of earnings provisions of 
the agreement. In the Council's submission once that initial basic weekly 
pay is established within the cap of $1,600.00, it can thereafter be 
adjusted upward to reflect general wage increases. 
 
It is clear to the Arbitrator that the language of the provisions 
governing the calculation of an employee's maintenance of earnings in the 
agreement in effect prior to May 5, 1995 would undoubtedly have sustained 
the position of the Council. It is common ground that the collective 
agreement in force in 1992 and 1993, referred to as the agreement of 
January 21, 1993, contained the following language as Note 2: 
 

NOTE 2: Notwithstanding the provisions of sub-paragraph 78.13(a), 
the amount of the 
basic weekly pay for an employee in road service will in no case 
exceed $1,208.44. 

 
The amount specified in this NOTE (2) is obtained by dividing an annual 
maximum of $62,839 by 52 weeks. The annual maximum of $62,839 shall be 
increased by the amount of any future general wage adjustments. 
   (emphasis added) 
 
As can be seen from the foregoing, it was clearly the agreed intention of 
the parties, prior to May 5, 1995, and indeed in keeping with general 
practice, that an employee's basic weekly pay was to be made subject to a 
maximum amount in its initial calculation, at a cap of $1,207.44. 
Additionally, the parties were explicit in acknowledging that  the cap was 
provided only for the purpose of establishing the initial basic weekly 
pay, and that any subsequent general wage adjustments must be applied to 
the cap or annual maximum so provided.  The issue therefore becomes 
whether the change in the language of Note 2 implemented in the agreement 
of  May 5, 1995 represents an agreement to change the previous 
practice, and to extend the cap for all purposes in the  administration of 
maintenance of earnings. In other words, did the parties mutually intend 



that the previous practice 
of applyinggeneral wage adjustments to an employee's maximum amount of 
basic weekly pay should be discontinued? And if they were not of one mind, 
must the agreement be so construed? A review of the submissions of the 
parties leaves the Arbitrator in substantial doubt as to the position of 
the Company in this matter. While its representatives argue that the 
upwards adjustment in the maximum or capped  amount, to the sum of 
$1,600.00, should be viewed as a trade-off for the agreement that general 
wage adjustments should not apply, there is no evidence of bargaining 
history to indicate that any such understanding was reached  between the 
parties. At the arbitration hearing the Company's own representatives at 
the bargaining table acknowledged that while the amended language of Note 
2 was tabled by the Company, there was no specific  explanation made which 
would have put the Council on notice that the Company considered that the 
language so formulated would put an end to the previous practice of 
allowing adjustments in the maximum amounts by the  application of 
subsequent general wage adjustments. Whatever the Company may have hoped 
to achieve by the change in language, it is clear that it never conveyed 
to the Council that the language was intended to implement a  radical 
departure from the previous operation of the maintenance of earnings 
protections afforded to employees. 
 
Affidavits placed before the Arbitrator, signed by two representatives of 
the Council involved in the negotiations, confirm that they never had any 
such understanding, and that as the Company acknowledges, there was no 
discussion that such a dramatic change in substance would result. When the 
general scheme of article 78 of the collective agreement is construed, it 
appears to the Arbitrator that a strict interpretation approach to the 
language would sustain the position of the Council. Maintenance of 
earnings is governed by article 78.13, which deals with a number of 
elements. First among them is establishing an employee's  "basic weekly 
pay", an exercise entirely described within sub-paragraph (a) of the 
article. Sub-paragraph  
 
(b)  describes the mechanism by which basic weekly pay is applied to           
employees who have maintenance of earnings protection, through the payment 
of their incumbency in certain described conditions. Significantly, 
sub-paragraph 
 
 (d) goes on to address the issue of the impact of general wage 
adjustments as they might affect an employee's basic  weekly pay and the 
calculation of his or her incumbency. It provides as follows: 
 
  78.13(d) In the calculation of an employee's incumbency, the 
basic weekly pay, exclusive of any shift differential included in respect 
of employees assigned to a regular position in yard  service, shall be 
increased by the amounts of any general wage adjustments applicable during 
the three-year period immediately following his or her job abolishment or 
displacement and the amount of any shift differential previously paid and 
deducted will again be added. Following this three-year period, the basic 



weekly pay last established will continue to apply.   As can be seen from 
the foregoing, the parties' own contractual language distinguishes between 
the calculation of an employee's incumbency and his or her basic weekly 
pay. The language expressly contemplates that basic weekly pay is to be 
increased "... by the amounts of any general wage adjustments applicable 
during the three-year period immediately following his or her job 
abolishment or displacement. 
 
On the face of the language, the article appears to limit Note 2 of 
sub-paragraph (a) to the initial exercise of calculating an employee's 
basic weekly pay. By the language there provided, even though an 
employee's basic weekly pay might exceed $1,600.00 per week based on his 
or her prior service, no employee can claim such a rate for the purposes 
of initially establishing his or her basic weekly pay. There is nothing, 
however, in the language of article 78.13 generally to suggest that the 
maximum basic weekly pay so determined is not subject to adjustment under 
the provisions of sub-paragraph (d), the provision which deals 
specifically with the impact of general wage adjustments. 
 
Further, when the issue is assessed from a purposive point of view, the 
position of the Company remains doubtful. As can be seen from the 
provisions of article 78.13, a part of the fundamental rationale for 
maintenance of earnings is to minimize the adverse effects of a material 
change in operations upon employees by providing to them, for a limited 
period of time, continued wage protection at the rate of their established 
basic weekly pay. That protection is not indefinite, however, and becomes 
overtaken by a form of red circling triggered at the expiry of three 
years. As is evident from sub-paragraph (d), an employee does not have the 
benefit of general wage adjustments applied to his or her basic weekly pay 
beyond a limit of three years. 
 
If the Company's position is sustained, for some red circling would in 
fact be applied from the very outset of the maintenance of earnings 
exercise, with the establishing of the basic weekly pay of employees at 
the maximum amount of $1,600.00 per week for employees in road service. 
Employees would in fact be red circled or frozen at that rate, and be 
denied the benefit of general wage adjustments implemented thereafter. 
That, it is not disputed, would mean that the ability of an employee to 
maintain his or her relative wage position would be commensurately eroded, 
in a manner radically different from the previous application of article 
78.13. It is, of course, open to the parties to so substantially change 
their understanding of maintenance of earnings protections, a concept 
which has considerable history of application within the industry. In my 
view, however, a contractual agreement to give effect to such a 
substantial intention must be supported by clear and unequivocal language. 
Such language is not evident in the material before me. I am compelled to 
conclude that the adjustment in the language of Note 2 is, as the Council 
contends, best construed as a streamlining provision, which simply 
eliminated the arguably superfluous provision of the first sentence of the 
second paragraph of the Note, which describes a self-evident exercise in 



mathematical division. Likewise, the second sentence of the second 
paragraph can be seen as redundant, given the parallel application of 
paragraph (d) of article 78.13. Nowhere in the written document, and 
nowhere in the discussion between the parties at the bargaining table, is 
there any evidence of a mutual intention to deny any employees the benefit 
of general wage adjustments in the ongoing calculation of their basic 
weekly pay. On that basis, the grievance must succeed. 
 
The Arbitrator finds and declares that the interpretation of the Council 
with respect to the claim of Mr. Laidley is correct, and that he is 
entitled to the application of general wage adjustments to increase his 
basic weekly pay beyond the maximum of $1,600.00 per week for the purposes 
of the calculation of his incumbency. He is therefore to be compensated 
accordingly. Should the parties be disagreed as to the any further remedy 
which might attach to the broader policy grievance, the matter may be 
spoken to . 
 
March 15, 1999 MICHEL G. PICHER 
 ARBITRATOR 
 


