
       CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
CASE NO. 3064 

Heard in Montreal, Tuesday, 14 September 1999 
concerning 

CANADIAN PACIFIC RAILWAY COMPANY 
and 

      BROTHERHOOD OF MAINTENANCE OF WAY EMPLOYEES 
DISPUTE: 
 
The payment of certain benefits to ES employees who are recalled to 
temporary, lower rated bargaining unit position and whether these benefits 
are to be characterized as maintenance of basic rates (MBR) made pursuant 
to article 8.8 of the Job Security Agreement PSA) or as a "top up" that is 
an ES benefit paid out of the ES Trust Fund. 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
 
The Company takes the position that an employee who: (1) is adversely 
affected by a technological, operational or organizational change, (2) 
ends up on employment security (ES) in accordance with the terms of the 
JSA, and (3) is recalled to a temporary, lower rated position in his/her 
own bargaining unit, is not entitled to receive an MBR paid pursuant to 
article 8.8 of the JSA but rather, receives a "top up" that is an ES 
benefits paid out of the ES Trust Fund. The Brotherhood disagrees. The 
parties are in agreement that an MBR is not an employment security 
benefit. 
 
The Brotherhood contends that: (1) any benefit paid to an ES employee in 
the situation described above is an MBR paid pursuant to article 8.8 of 
the JSA; (2) The ES Trust Fund is liable only for the payment of "ES 
Benefits" as defined by Appendix E of the JSA; and (3) The Company's 
position is in violation of article 8.8 of Appendix E of the JSA. 
 
The Brotherhood requests: (1) that it be declared that the situation 
described above is, as the Brotherhood argues, an MBR situation and that 
MBR payments are properly made by the Company alone and not a "top up" 
paid out of the ES Trust Fund. (2) That it be ordered that the ES Trust 
Fund be reimbursed in an amount equal to the total of MBR payments made 
and charged to the ES Trust Fund. 
 
The Company maintains that MBR payments are properly made by the Company, 
but certainly not in the situation involving employees placed on ES 
benefits and subsequently recalled to temporary, lower rated position in 
their own bargaining unit. Therefore, the Company declines the Union's 
request. 
 
FOR THE BROTHERHOOD: FOR THE COMPANY: 
(SGD.) J. J. KRUK (SGD.) R. M. ANDREWS 
SYSTEM FEDERATION GENERAL CHAIRMAN   DIRECTOR, LABOUR 
RELATIONS 



There appeared on behalf of the Company: 
 R. M. Andrews - Manager, Labour Relations, Calgary 
 D. T. Cooke - Manager, Labour Relations, Calgary 
 S. J. Samosinski  - Director, Labour Relations, Calgary 
And on behalf of the Brotherhood: 
P. Davidson - Counsel, Ottawa 
J. J. Kruk - System Federation General Chairman, Ottawa 
G. D. Housch - Vice-President, Ottawa 
D. W. Brown - General Counsel, Ottawa 
R. Achim - E.S.F. Plan Administrator, Ottawa 

 
AWARD OF THE ARBITRATOR 

 
It does not appear disputed that in May or June of 1998 the Company 
changed its practice with respect to the payment of the top up of wages to 
employees on ES who are temporarily recalled to lower rated active 
employment. From that time forward it took the monies for such payments 
from the Employment Security SUB Trust Fund which is established under 
article 4 of the Job Security Agreement, rather than from its own general 
funds. The Brotherhood takes the position that it is improper for the 
company to utilize the ES SUB Trust Fund in that fashion, and maintains 
that the wages of employees who return from ES to occupy lower paid 
temporary positions are to be topped up in accordance with the maintenance 
of basic rates (MBR) provisions of article 8.8 of the Job Security 
Agreement (JSA). The narrow issue to be determined, therefore, is whether 
the wage top up of an employee on ES status who returns to active 
employment in a lower rated job is to be paid out of the SUB Trust Fund or 
is to be administered as a cost chargeable to the Company as part of the 
MBR provisions of article 8.8 of the JSA, as the Brotherhood asserts. 
 
A brief chronological outline of these provisions is useful. The concept 
of the MBR has existed within the parties' Job Security Agreement for many 
years, and pre-dates the provisions of the collective agreement relating 
to employment security. Article 8.8 of the JSA, which governs maintenance 
of basic rates, provides as follows: 
 

Maintenance of Basic Rates 
 

8.8 An employee whose rate of pay is reduced by $2.00 or more per 
week, by reason of being displaced due to a technological, 
operational or organizational change, will continue to be paid at the 
basic weekly or hourly rate applicable to the position permanently 
held at the time of the change providing that, in the exercise of 
seniority, he ... 

 
The provision goes on to provide certain conditions whereby the employee 
must accept the highest rated available position, initially at his 
location, and thereafter on his basic seniority territory to maintain 
entitlement to MBR protection. The MBR is a three year protection which is 
thereafter red circled until general wage increases applied on the lesser 



paid position overtake the incumbency differential. 
 
Employment security is a different concept, flowing primarily from the 
provisions of article 7 of the Job Security Agreement which provides, in 
part, as follows: 
 

7.1 Except as provided in article 7A, subject to the provisions of 
this article and in the application of article 8.1 of this agreement, 
an employee will have employment security (ES) when he has completed 
8 years of cumulative compensated service (CCS) with the Company. An 
employee on laid-off status on July 9, 1985 will not be entitled to 
ES under the provisions of this agreement until recalled to service. 

 
7.2 (a) An employee who has ES under the provisions of this article 
who is subjected to lay-off or continuing lay-off as the result of a 
change introduced through the application of article 8.1 of the Job 
Security Agreement shall be eligible for ES payments from the 
Employment Security Pund (ESF) established pursuant to Appendix "E". 

 
(b) ES payments shall be 90%, unless subsequently modified, of 

the employee's basic rate of pay, minus all regular deductions 
including union dues, paid out of the ESF. If an employee is eligible 
for unemployment insurance (UI), the UI shall be topped up to 
represent 90%, unless subsequently modified, of the employee's basic 
rate of pay from the ESF, subject to SUB registration with Human 
Resources Development Canada. All benefits while an employee is on ES 
shall be maintained, paid out of the ESF, as if the employee were 
actively employed by the Company. 

 
Article 7 then goes on to provide obligations relating to the mandatory 
exercise of seniority rights, and the filling of positions up to and 
including work outside the bargaining unit and outside the Company, as a 
condition of continuing to maintain employment security protection. 
 
In 1995 the parties negotiated changes to the employment security system 
particular to their own collective agreement. Most significantly they 
established two separate ES funds. The first is the ES SUB Trust Fund 
which is defined as follows in article 1 of Appendix E of the Job Security 
Agreement, as finally negotiated in November of 1998: 
 

1.3 (k) "ES SUB Trust Fund" means the trust fund established for the 
purposes of the ES SUB Plan and which is hereinafter administered in 
accordance with the terms of this ES SUB Plan Agreement and the ES 
SUB Trust Agreement. 

 
The second is the ES EB Trust Fund, which relates to employee non-wage 
benefits as more specifically described in sub-paragraph (~ of article 1.3 
of 
 
Appendix E: 



 
1.3 (f) "ES Employee Benefits" means all benefits or benefit plan 
costs (other than ES SUB benefits) payable to or on behalf of ES 
eligible employees pursuant to the collective agreement, including 
without limitation, vacation, extended health and vision, dental, 
life insurance, weekly indemnity, bereavement leave, general holidays 
and jury duty benefits and all employer contributions to pension 
plans on behalf of ES eligible employees. ES employee benefits do not 
include any benefits which are payable or which accrue to an ES 
eligible employee during any period while such employee is actively 
working for the Employer. 

 
The unchallenged representations of the Brotherhood establish that as a 
condition of having the ES SUB Trust Fund registered as a supplementary 
unemployment benefits plan as defined in the Income Tax Act (Canada) and 
the Employment Insurance Act (Canada) the funds of the ES SUB Trust can 
only be dispersed for the purposes of assisting employees who are laid 
off. They cannot be paid to employees who are actively at work, either in 
a permanent or temporary position. That, the Brotherhood submits, is 
reflected in article 9.2(c) of Appendix E of the JSA which provides as 
follows: 
 

9.2 Notwithstanding the foregoing: 
 

(c) No ES SUB Benefits are payable under the ES SUB Plan or from the 
assets of the ES SUB Trust Fund for the purpose of maintaining, in 
whole or in part, the former level of remuneration of an ES eligible 
employee who has, for technological, operational or organizational 
reasons, been transferred to new employment at a lower level of 
remuneration. 

 
Taken as a whole, the provisions negotiated in 1998 appear to the 
Arbitrator to be more consistent with the position taken by the 
Brotherhood in this grievance than that espoused by the Company. The 
Company's position is understandable, and flows from its view of the 
traditional operation of employment security benefits. According to its 
representations for many years employment security benefits have been 
utilized to top up the wages of employees who have ES and are returned to 
work on temporary assignments at positions which are lower rated than 
those of their originally held jobs. The Company maintains that prior to 
the establishment of the self-administered ES fund originally in 1995, and 
as amended in 1998, the Company consistently treated employees in that 
circumstance not as entitled to an MBR, but as entitled to continuation of 
their full wages in accordance with the fundamental principle that as ES 
protected individuals they could not be laid off or reduced in their 
wages. The Brotherhood questions whether in fact the records would support 
the Company's view, suggesting that in fact many employees who were 
subject to job abolishments by technological, operational or 
organizational change, who were placed on ES and subsequently returned to 
lower paid assignments were in fact treated as being on MBR protection, 



with the reductions of red circling after three years. It is not 
necessary, for the purposes of this grievance, to resolve any factual 
dispute which may be outstanding in that regard. 
It is also clear that the parties emerged from their negotiations of 
Appendix E in November of 1998 with what the Company has described an 
"agreement to disagree" on the very issue which is the subject of this 
grievance. It appears undisputed that they concluded their agreement on 
the understanding that the Company viewed wage top up payments as payable 
from the ES SUB Trust Fund while the Brotherhood held the contrary view 
that MBR protection was to be accorded to employees who returned to lower 
paid work from ES status. 
 
I am satisfied that there is nothing in the material before me that would 
suggest bad faith or sharp practice on the part of the Company, as 
alleged, in part, by the Brotherhood. The position of the Company, which 
stems from an orthodox understanding of the concept of ES, is 
understandable and legitimately arguable. The Arbitrator does not, 
however, have jurisdiction to choose as between competing theories. Trite 
as it is to say, I must interpret the provisions of the Job Security 
Agreement as I find them. It may be noted in passing that the conceptual 
dispute which underlies this grievance could not have arisen prior to 
1995, when payments to employees, whether MBR or ES, all flowed from the 
employer. The fact that MBR funds flow from the Company and ES funds flow 
from the finite pool of the ES SUB Trust Fund jointly administered by the 
parties is at the root of the dispute before me. 
 
When the language of Appendix E is examined closely, I am compelled to 
accept the position of the Brotherhood as more persuasive. When asked to 
characterize the meaning of article 9.2(c), which clearly prohibits, 
apparently in keeping with federal law, the use of any part of the ES SUB 
Trust Fund for topping up the wages of the actively employed, the 
Company's representative whose submissions are candid and helpful, 
describes the provision as "mystifying". With respect, in my view, it 
would be more accurate to say that the provisions of article 9.2(c) of 
Appendix E of the JSA are clearly inconsistent with the fundamental theory 
which underlies the position of the Company. The Arbitrator finds it 
difficult to accept that, on the one hand the parties fashioned a job 
security agreement whereby employees with ES protection are to receive top 
up payments from the dedicated ES SUB Trust Fund when they hold lower 
rated positions while on the other expressly acknowledging, apparently in 
conformity with federal law, that the SUB Trust Fund cannot be utilized 
for that very purpose. Article 8.3 of Appendix E further supports the 
Brotherhood's interpretation. It reads as follows: 
 

8.3 Employees have no vested rights to payments or benefits under the 
ES SUB Plan, except to payments during the period of unemployment as 
provided for under the ES SUB Plan 

 
It is well established that, to the fullest extent possible, a board of 
arbitration must strive to interpret the provisions of a collective 



agreement, including a job security agreement, in a manner which renders 
them consistent and complementary, rather than contradictory. In that 
regard, the Brotherhood's submission is more compelling. 
 
The question which then emerges is whether article 8.8 of the JSA can, as 
the Brotherhood submits, apply so as to allow for the top up of employee 
wages in the circumstance of an employee on ES who returns to work in a 
lower rated position after he or she is placed on ES status. I can see no 
reason why article 8.8 should not be interpreted to apply in such a 
circumstance. By its own terms, the article exists as a protection for 
employees in the event of a technological, operational or organizational 
change which adversely impacts the individual. An employee who is 
"displaced" due to such a change is entitled to MBR protection as provided 
under article 8.8, subject of course to the conditions contained therein. 
That also describes the circumstance of employees who are displaced onto 
ES by reason of a technological, operational or organizational change. 
There is nothing in the logic of article 8, which is itself part of the 
Job Security Agreement which also came to provide for employment security, 
to suggest that it was not intended to operate in the circumstances 
disclosed. 
 
If the position of the Company were to obtain, so that article 8.8 and MBR 
protection had no application, article 9.2(c) of Appendix E would 
foreclose the payment of top up monies to employees from the ES fund, with 
the net result that employees returning from inactivity on ES status to a 
lower rated position would have no wage protection whatsoever. Such a 
consequence would be unprecedented in the operation of the Job Security 
Agreement, and in the Arbitrator's view would be clearly inconsistent with 
the overarching intention of the entire document, as it has been 
administered over many years. To put the matter simply, I am satisfied 
that if the parties had intended that an employee returning to work into a 
lower rated position from ES status was to have no wage protection, in a 
manner contrary to all prior practice and agreements, they would have 
provided clear and unequivocal language to indicate such a result. No such 
language is to be found either within Appendix E or the Job Security 
Agreement generally. On balance I am compelled to conclude that the 
agreement, taken as a whole, must be interpreted to mean that employees 
returning from ES status to occupy positions which are lower rated than 
their originally held jobs are entitled to the MBR protections 
contemplated in article 8.8 of the Job Security Agreement. 
 
The grievance is therefore allowed. The Arbitrator finds and declares that 
the Brotherhood's position is correct. The Company is directed to 
reimburse the ES SUB Trust Fund in the total amount of MBR payments which 
should have been paid in accordance with the conclusion of this award, 
namely the erroneous ES top up payments. It would appear undisputed that 
the Company is likewise entitled to treat what it previously viewed as ES 
top up payments as MBR payments for all purposes, including their 
duration, red circling and the conditions which attach to their 
maintenance. Should the parties be disagreed as to any aspect of the 



interpretation or implementation of this Award the matter may be further 
spoken to. 
 
September 21, 1999 
 MICHEL G. PICHER 
  ARBITRATOR 


