
 CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
CASE NO. 3071 

Heard in Montreal, Tuesday, 12 October 1999 
concerning 

CANADIAN PACIFIC RAILWAY COMPANY 
and 

BROTHERHOOD OF MAINTENANCE OF WAY EMPLOYEES 
EX PARTE 

DISPUTE: 
 
Claim on behalf of Mr. Philip Burke.  
 
BROTHERHOOD'S STATEMENT OF ISSUE: 
 
The grievor was denied employment security (ES) benefits on the basis that 
he possessed only 90 months of cumulative compensated service (CCS). The 
Company takes the position that because the grievor did not, at the 
material time, possess 96 months of CCS that he was not entitled to ES. 
The Company also takes the position that because the grievor never held a 
permanent position with the Company he is not entitled to ES. The 
Brotherhood disagrees. 
 
The Union contends that (1.) the Job Security Agreement PSA) does not 
require an employee to possess 96 months of CCS to be eligible for ES. 
Rather, article 7.1 of the JSA requires that an employee possess 8 years 
of CCS in order to be so eligible; (2.) Definition (g)(ii) of the JSA 
states that six or more months of CCS "shall be counted as a year of 
credit". On this basis, the grievor did in fact possess 8 years of CCS as 
defined by the JSA. (3.) In CROA 2720, the CROA arbitrator ruled that 
Company employees who are members of the BMWE and who hold temporary 
positions are not entitled to ES. However, that decision of the Arbitrator 
was quashed by the Quebec Superior Court on March 12, 1997. 
 
The Union requests that it be declared that the grievor is entitled to ES, 
and that it be ordered that he be fully compensated for all ES benefits, 
and any other wages or expenses, lost as a result of this matter. 
 
The Company denies the Union's contentions and declines the Union's 
request. 
 
FOR THE BROTHERHOOD: 
(SGD.) J. J. KRUK 
SYSTEM FEDERATION GENERAL CHAIRMAN 
There appeared on behalf of the Company: 
 D. Freeborn - Labour Relations Officer, Calgary 
 E. J. MacIsaac  - Labour Relations Officer, Calgary 
R. M. Andrews - Manager, Labour Relations, Calgary 
D. T. Cooke - Manager, Labour Relations, Calgary 
S. J. Samosinski - Director, Labour Relations, Calgary 
G. D. Wilson  - Counsel, Calgary 



And on behalf of the Brotherhood: 
J. J. Kruk - System Federation General Chairman, Ottawa 
D. J. McCracken - Federation General Chairman, Ottawa 
D. W. Brown - General Counsel, Ottawa 
P. Davidson - Counsel, Ottawa 
G. D. Housch - Vice-President, Ottawa 

 
AWARD OF THE ARBITRATOR 

 
The sole issue in this dispute is whether, as the Company contends, an 
employee is required to have completed 96 months of cumulative compensated 
service (CCS) to be eligible for employment security. The position of the 
Brotherhood is that that grievor, Mr. Phillip Burke, is eligible for 
employment security protection even though his total CCS is 90 months. Its 
position is based on its view of the application of definition article 
(g)(ii) of the Job Security Agreement (JSA), which would count a period of 
6 months or more as a year of credit for the purposes of computing CCS. By 
the application of that formula, the Brotherhood argues that Mr. Burke 
would have eight years of CCS, which it maintains would qualify him for 
the benefit of employment security. 
 
The entitlement to employment security is defined in article 7.1 of the 
JSA which reads as follows: 
 

7.1 Except as provided in Article 7A, subject to the provisions of 
this Article and in the application of Article 8.1 of this Agreement, 
an employee will have Employment Security (ES) when he has completed 
8 years of Cumulative Compensated Service (CCS) with the Company. An 
employee on laid-off status on July 9, 1985 will not be entitled to 
ES under the provisions of this Agreement until recalled to service. 

 
Cumulative compensated service is defined in the definition section of the 
JSA which provides, in part, as follows: 
 

(H) Twelve months of cumulative compensated service shall constitute 
one year of cumulative compensated service. For partial year credit, 
six or more months of cumulative compensated service shall be 
considered "as the major portion thereof" and shall be counted as a 
year of credit. Service of less than six months of cumulative 
compensated service shall not be included in the computation. 

 
The concept of cumulative compensated service also applies to other 
aspects of the Job Security Agreement. Notably, it is a qualifying 
condition for SUB entitlement as reflected in the provisions of the Job 
Security Agreement relating to layoff benefits. In that regard article 
4.3(a) provides as follows: 
 

4.3(a) For each year of Cumulative Compensated Service (or major 
portion thereop an employee will be allowed a gross layoff benefit 
credit of five weeks for each such year. This will be calculated from 



the last date of entry into the Company's service as a new employee. 
 
The Company submits that there has consistently been a historical 
distinction between the calculation of cumulative compensated service for 
the purposes of ES entitlement on the one hand, and the calculation of 
cumulative compensated service for the purposes of SUB entitlement, on the 
other. It stresses that the layoff benefit of SUB entitlement, which 
pre-dates the advent of ES which was first introduced into the collective 
agreement in 1985, makes specific reference in the parenthetical portion 
to an employee being credited for a "major portion thereof" in calculating 
the individual's cumulative compensated service for layoff benefit 
purposes. It stresses that there is no similar language to be found in 
article 7. 1, which governs the entitlement to ES. On the contrary, it 
stresses that the language of that provision, which confers a far greater 
benefit, requires that an employee have "completed eight years of 
cumulative compensated service (CCS) with the Company" with no added 
proviso of "or major portion thereof". The Company maintains that that 
distinction has been universally recognized in the application of 
employment security provisions which apply to all non-operating unions, 
including the Brotherhood, from its inception. 
 
From a strict interpretation point of view the Arbitrator has considerable 
difficulty with the position advanced by the Brotherhood. It is true, as 
the Brotherhood asserts, that paragraph (ii) of definition article (g) in 
the JSA addresses the concept of partial year credit for the purposes of 
cumulative compensated service. It does so, however, solely for the 
purpose of giving content to the phrase "the major portion thereof" such 
as it appears within the JSA. As noted above, that phrase does appear 
within the text of article 4.3(a) which relates exclusively to SUB 
entitlement. In interpreting and applying that article the reader is 
referred back to the definition section article (g)(ii) to determine what 
constitutes a "major portion" of a year of cumulative compensated service 
for the purposes of calculating SUB entitlement. 
 
On the other hand, article 7.1, which governs the entitlement to 
employment security, makes no reference to an employee being given a 
partial year credit for ES purposes. In contrast to article 4.3(a), 
nowhere within that article does the phrase "the major portion thereof' 
appear. In the Arbitrator's view the language of definition article 
(g)(ii), read in the context of both article 4.3(a) and article 7.1, 
clearly lends greater support to the interpretation advanced by the 
Company. Obviously, where the JSA makes reference to an employee being 
credited a year of CCS on the basis of having worked the "major portion 
thereof", the six month threshold for partial year credit defined in 
sub-paragraph (ii) comes into play. It does not, however, come into play 
in respect of article 7, which relates to employment security, as no "ma 
or portion thereof" provision can there be found. Nor can the Arbitrator 
find anything persuasive in the Brotherhood's reliance on the decision of 
the Arbitrator which interpreted these same provisions in Ad Hoc Case 267, 
a grievance between the Canadian Signal and Communications Union and CN 



Rail. While the job security language considered in that award is 
identical to that in the instant case, the dispute there at hand solely 
concerned the application of the partial year credit formula for the 
purposes of computing layoff benefits. It did not concern employment 
security entitlement. For all of the foregoing reasons, on a strict 
interpretation basis, the Arbitrator would be compelled to dismiss the 
grievance. 
 
Alternatively, if it were found that the language of the JSA is ambiguous, 
so as to justify recourse to extrinsic evidence, the grievance must also 
fail. The submission of the Company is clearly supported by letters from 
representatives of two other non-operating unions who were privy to the 
negotiation and administration of the articles of the JSA here under 
consideration when they applied as a single agreement to all of the 
non-operating unions, including the Brotherhood. They confirm that the 
interpretation now advanced by the Company was consistently applied from 
the inception of the concept of employment security. That correspondence 
reflects that a fully ninety-six months of completed CCS has always been 
required to achieve employment security eligibility. As the language in 
question has continued without material change into the present JSA, which 
applies only to the Brotherhood, there is no basis upon which to conclude 
that the parties have ever agreed to an amendment or a change in its 
meaning. 
 
For all of the foregoing reasons the grievance must be dismissed. 
 
October 19, 1999 
 MICHEL G. PICHER 
  ARBITRATOR 
 


