
 

 

CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
CASE NO. 3179  

Heard in Montreal, Thursday, 11 January 2001 
concerning 

CANADIAN PACIFIC RAILWAY COMPANY 
and 

BROTHERHOOD OF MAINTENANCE OF WAY EMPLOYEES 
EX PARTE 

DISPUTE: 
Claim on behalf of Mr. J.F. Gonyou. 
 
EX PARTE STATEMENT OF ISSUE: 
On or about January 27, 1999, the grievor was affected by a staff reduction on the Smiths 
Falls Seniority Territory- As a result, the grievor wished to displace an employee junior to him 
pursuant to the terms of article 7.10 of the Job Security Agreement. The Company refused to 
permit such a displacement and a grievance was filed. 
 
The Union contends that the Company's actions are in violation of article 7.10 of the JSA. The 
Union requests that the grievor be compensated for all lost earnings and expenses incurred 
as a result of this matter. 
 
The Company denies the Union's contention and declines the Union's request. 
 
FOR THE BROTHERHOOD: 
(SGD.) J. J. KRUK 
SYSTEM FEDERATION GENERAL CHAIRMAN 
There appeared on behalf of the Company: 
E- J. Maclsaac - Manager, Labour Relations, Calgary 
And on behalf of the Brotherhood: 
P. Davidson- Counsel, Ottawa 
J. J. Kruk - System Federation General Chairman, Ottawa 
D. W. Brown - General Counsel, Ottawa 
 

AWARD OF THE ARBITRATOR 
 
This grievance concerns the. application of article 7.10 of the Job Security Agreement (JSA) 
which reads as follows: 
 

7.10 Should a lay-off occur which does not require a notice pursuant to article 8.1 of the 
Job Security Agreement, the affected employee(s) shall be permitted to displace the 
junior employee(s) on ES status on the basic seniority territory, if any, for the duration of 
such lay-off. The junior employee(s) displaced from ES status as a result of the 
application of this provision, will be laid off and entitled to the other benefits contained 
within the Job Security Agreement, subject to eligibility. When senior employees are 
recalled to work the junior employees previously reduced from ES to lay-off status, 



 

 

provided that they continue to be on lay off, shall resume their ES status. 
 
The grievance concerns the claim of Mr. J.F. Gonyou, an employee first hired in October of 
1987, who has worked exclusively in temporary positions during his entire service. He has 
worked variously as an extra gang labourer, truck driver, trackman, B&B labourer, bridgeman, 
leading track maintainer and track maintenance foreman. His work record indicates that on at 
least four occasions in the past he has been laid off. 
 
At the time giving rise to this grievance Mr. Gonyou held seniority on the Smiths Falls Basic 
Seniority Territory (BST). It is common ground that there are a number of employees, some 
junior to him, who previously held permanent positions and were placed on employment 
security (ES) by reason of the effect of an article 8 notice. On January 27, 1999 Mr. Gonyou 
was affected a non TOW staff reduction change, resulting once more in his layoff. He then 
sought to exercise his seniority under article 7.10 to displace the junior employee on 
employment security. The Brotherhood took the position that notwithstanding that Mr. Gonyou 
was laid off pursuant to section 15.1 of the collective agreement, he was entitled, by what it 
submits is the plain language of article 7.10 of the JSA, to displace the junior employee on ES 
on the Smiths Falls BST for the duration of the lay off. It 'is common ground that the result of 
that displacement would move the junior employee in question into a laid off position. The 
Brotherhood submits that its position is consistent with the general notion that article 7,10 is 
intended to give greater lay off protections to more senior employees, and that therefore in the 
circumstances Mr. Gonyou should have the greater benefits of ES, rather than a junior 
employee. 
 
The Company maintains that the Brotherhood's position is inconsistent with the fundamental 
conditions for the awarding of employment security. It stresses that among the requirements 
for an employee to go onto ES is that the employee in question is affected by the abolishment 
of a permanent position. Its representative argues that it is the understanding of the parties 
that only employees holding permanent positions can avail themselves of the benefits of 
employment security. In that regard reference is made to the decision of this Office in CROA 
2720. 
 
Upon a review of the material filed and a close examination of the provisions of the JSA, I am 
compelled to the conclusion that the position of the Brotherhood cannot succeed. As part of its 
argument the Company suggested that the Brotherhood's position would permit a 
displacement scenario whereby a member of the BMWE bargaining unit, with relatively low 
seniority but sufficient cumulative compensated service (CCS), by reason of service 
elsewhere in the Company, to be displaced from his or her employment security situation by 
an employee laid off from a temporary position who might have greater seniority, but, for 
example, only six years of CCS. That, the Company submits, would result in an employee with 
less than eight years of CCS attaining employment security status, a result inconsistent with 
the initial threshold requirements of ES. 
 
The Brotherhood responds that it would not seek to administer article 7.10 so as to allow any 
employee with less than eight years CCS to gain ES status. While the Arbitrator appreciates 



 

 

the logic of that concession, it is not a concession which can fairly said to spring from the 
language of article 7.10. If it is a proper concession, it is out of recognition that the parties 
intended that no one who would not initially satisfy the conditions precedent for receiving ES 
should be able to do so indirectly by the operation of article 7.10 of the JSA. However, that is 
precisely what would result if an employee holding a position other than a permanent position 
is laid off and exercises his or her seniority rights to displace into the higher protections of 
employment security. The abolishment of a permanent position, no less than the qualification 
of eight years of CCS, is a clear condition precedent to any employee receiving the higher 
benefits of employment security. If the Brotherhood's position obtains, that condition, one of 
long standing in practice, endorsed arbitrally and judicially, would no longer stand. In the 
Arbitrator's view it would require clear and unequivocal language within the terms of the JSA 
to create such a result. 
 
For the above reasons the Arbitrator finds the interpretation of the Company to be more 
compelling. As a person laid off from a temporary position Mr. Gonyou could not exercise 
seniority under article 7.10 to indirectly achieve ES status. The grievance must therefore be 
dismissed. 
 
January 15, 2001 
 MICHEL G. PICHER 
  ARBITRATOR 
 


