
CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
CASE NO. 2947 

Heard in Calgary, Tuesday, May 12, 1998 
concerning 

CANADIAN PACIFIC RAILWAY COMPANY 
and 

BROTHERHOOD OF MAINTENANCE OF WAY EMPLOYEES 
EX PARTE 

DISPUTE: 
 

Interpretation and application of article 6.2(b) of the Job Security 
Agreement (JSA). 

 
EX PARTE STATEMENT OF ISSUE: 
 

The Company takes the position that for an employee to be eligible for 
relocation benefits as set out in article 6.2(b) of the JSA, he or she 
must move his or her family to the new location. The Brotherhood disagrees 
with this position. 
 

The Union contends that: 1.) There is no language in the JSA that 
requires an employee to relocate his or her family; 2.) Articles 6.1 and 
6.2(a) of the JSA set out the conditions that an employee must satisfy in 
order to be eligible for relocation benefits. This article makes clear 
that only the employee him or herself is required to relocate; 3.) The 
Company's position violates article 6 of the JSA in general and articles 
6.1 and 6.2 of the JSA in particular. 
 

The Union requests the Arbitrator: to declare that the Brotherhood's 
position is correct and to order the Company to compensate all employees 
who were wrongfully denied article 6.2(b) benefits with such benefits, 
plus interest, immediately. The Brotherhood further requests that it be 
ordered that all affected employees be compensated for any and all 
financial losses incurred as a result of the Company's policy (including, 
but not limited to, loss of business income, loss of spousal income, legal 
fees, realtor fees, etc.). 
 

The Company denies the Union's contentions and declines the Union's 
request. 

 
FOR THE BROTHERHOOD: 
(SGD.) J. J. KRUK 
SYSTEM FEDERATION GENERAL CHAIRMAN 
There appeared on behalf of the Company: 
 R. M. Andrews - Manager, Labour Relations, Calgary 
 D. T. Cooke - Manager, Labour Relations, Calgary 
 S. J. Samosinski - Director, Labour Relations, Calgary 
And on behalf of the Brotherhood: 
 D. W. Brown - Sr. Counsel, Ottawa 
 J. J. Kruk - System Federation General Chairman, Ottawa 



 Wm. Brehl - General Chairman, Revelstoke 
 P. Davidson - Counsel, Ottawa 

 
AWARD OF THE ARBITRATOR 

 
The instant dispute arises as a result of the Arbitrator's award in CROA 

2801. In that case the Brotherhood grieved the Company's interpretation of 
article 6.2(b) of the Job Security Agreement (JSA) which reads as follows: 
 

6.2 (b) Effective August 1, 1995, an employee who qualifies for 
relocation benefits under this article as per above and who is 
affected by an article 8 notice and has employment security, may elect 
in lieu of the relocation benefits provided elsewhere in this article, 
a lump sum payment as follows: 

 
WITHIN THE REGIONON THE SYSTEM 

 
For a Homeowner $25,000.00  $50,000.00 

 
For a Renter $14,000.00  $29,000.00 

 
In that case the Company took the position that an employee must sell 

his or her home and relocate their household to either owned or rented 
premises in their new location to be eligible for the lump sum payment 
provided within article 6.2(b). The Arbitrator rejected the Company's 
position, as relates to the requirement to sell a principal residence. The 
award reasons, in part, as follows: 
 

In the result, the intention of the document, as the parties did not 
have a common intention, must be gleaned from the language of the 
original memorandum of understanding, and the terms of article 6.2(b) 
as they now appear in the Job Security Agreement. Firstly, the 
Arbitrator is impressed with the somewhat greater clarity of the 
language of the memorandum of agreement of May 5, 1995. That 
agreement, which I am satisfied can be looked to as guidance to 
understand the provisions of article 6.2(b), specifically states that 
in order to qualify for the lump sum payment in lieu, an employee must 
actually relocate. It is a generally accepted principle of arbitral 
law that parties to a collective agreement are generally taken to 
negotiate the terms of their agreement against the background of prior 
published arbitral decisions. A prior decision of this Off-ice, CROA 
1977, dealt with the Job Security Agreement between the Brotherhood 
and the Canadian National Railway Company. In that case the parties 
were disagreed as to the meaning of the term 11 relocate" in article 
7.7 of the Employment Security and Income Maintenance Plan (ESIMP) 
there under consideration. The Arbitrator rejected the argument of the 
Brotherhood that relocation meant simply the movement of a employee's 
job location from one place to another, independent of the location of 
his or her household. In this regard the following reasoning appears 
in the award: 



 
Article 6 of The Plan deals broadly with "relocation expenses" 
and covers such benefits as moving expenses, allowances for 
incidental expenses, transportation expenses for travel from an 
employee's former location to his new location and, among other 
things, leave to seek accommodation in the new location. There 
are, moreover, provisions for loss on the sale of an employee's 
home and for the moving of a mobile home residence. The entire 
scheme and thrust of the article, read in conjunction with 
Article 7, addresses the circumstances of an employee who is 
required to relocate in the sense of changing his principal 
place of residence. An employee who elects to keep his original 
place of residence may nevertheless work in another location and 
receive, pursuant to Article 6. 10 of The Plan, a monthly cash 
allowance, payable for a maximum of twelve months. In the 
Arbitrator's view a person in that circumstance is not one who 
can, by a fair construction of the words of The Plan, be deemed 
to have "been required to relocate" within the meaning of 
Article 7.7. 

 
In the following paragraph this Office then concluded: "The term 
'relocate' within Article 7.7 of the ESIMP refers to the relocation of 
an employee's principal residence." 

 
I am satisfied that the parties negotiated the provisions of their 
memorandum of agreement of May 5, 1995, and in particular the phrase 
"provided an employee actually relocates" in the knowledge of the 
above award, and with the intention of incorporating it into their 
agreement. In the result, I cannot accept the partial argument 
advanced by the Brotherhood, to the effect that a homeowner employee 
can claim the lump sum of $25,000.00 in lieu of other relocation 
benefits merely by virtue of his or her transfer of work to another 
location. Clearly, the employee in question must move his or her 
household, changing their permanent place of residence, to qualify for 
the allowance. That, of itself, does not mean that they must 
necessarily sell a home which they may have owned in the prior 
location of work. When regard is had to the language of the memorandum 
of agreement, against the background of CROA 1977, an employee who 
owns a house can move his or her household or family, taking up 
principal residence in the new location of work in rented 
accommodation. Such an individual would, in my view, qualify as an 
employee who "actually relocates", notwithstanding that he or she may 
retain ownership of a house in a prior location. 

 
The instant dispute arises by reason of the inability of the parties 

to agree as to the meaning of the word "relocate" found within article 
6.1 of the Job Security Agreement (JSA), being part of the eligibility 
criteria for payment of the lump sum. The Brotherhood submits that the 
term "relocate" must be interpreted as indicated in the award of the 
Arbitrator in CROA 1977. That case, which predates the contract 



language which is the subject of the instant dispute, involved the 
interpretation of what has come to be known as "Larson protection" in 
the collective agreement between Canadian National Railway Company and 
the Brotherhood. The Employment Security and Income Maintenance Plan 
there under consideration established certain conditions which, when 
met, protected an employee against the requirement "to relocate". The 
Brotherhood asserted that "relocate" in that circumstance did not mean 
a change of residence or domicile, but the mere transfer of an 
employee's job location, perhaps without any actual change of 
residence. The Arbitrator rejected the Brotherhood's position and 
concluded: 

 
... The term "relocate" within Article 7.7 of the E.S.I.M.P. 
refers to the relocation of an employee's principal residence. 

 
For the purposes of the instant dispute, the Brotherhood submits 

that an employee may relocate, within the meaning of article 6.2(b) of 
the Job Security Agreement, where he or she continues to maintain a 
home, perhaps occupied by his or her family, in the employee's 
original location, but nevertheless takes on personal living 
accommodations at the new location to which the employee is compelled 
to transfer. The Brotherhood argues the example of an employee 
residing in Toronto whose job is abolished at Toronto, and who is 
compelled to transfer to a community in Northern Ontario, and whose 
family remains in the Toronto home, whether owned or rented. It 
submits that if the employee moves to rental or rooming accommodation 
in the new work location, perhaps commuting to Toronto on weekends, he 
or she has in effect relocated his or her principal residence, both 
within the meaning of article 6 of the Job Security Agreement and 
within the contemplation of CROA 1977. 

 
The Company differs strongly in its view of these provisions. It 

submits that the lump sum payment was envisioned as a form of 
compensation for employees who are compelled to undergo the 
dislocation of moving their household as a result of a Company 
initiated technological, operational or organizational change. In 
support of its interpretation it draws to the Arbitrator's attention 
the provisions of article 6.10 of the Job Security Agreement, which 
reads, in part, as follows: 

 
  6.10 (a)If an employee who is eligible for moving expenses does 
not wish to move his household to his new location he may opt for a 
monthly allowance of $190 which will be payable for a minimum of twelve 
months from the date of transfer to his new location. Should an employee 
elect to transfer to other locations during such twelve-month period 
following the date of transfer, he shall continue to receive the monthly 
allowance referred to above, but subject to the  aforesaid 12-month 
limitation. An employee who elects to move his household effects to a new 
 location during the twelve-month period following the date of his 
initial transfer will only be eligible for relocation expenses under this 



article for one such move and payment of the monthly allowance referred to 
above shall terminate as of the date of his relocation.  
 
The Arbitrator finds the interpretation of the Company to be more 
compelling than that of the Brotherhood. It is significant to note that 
the lump sum payment provided for within article 6.2(b) of the JSA is, it 
is not disputed, intended as an alternative to the payment of other 
relocation benefits provided for under article 6. When regard is had to 
those provisions, it is apparent that the parties have had in mind as 
relocation benefits amounts payable to offset the cost and dislocation of 
moving an individual's original household. In that regard articles 6.3 
through 6.9 
variously address the payment of door-to-door moving expenses for an 
individual's household goods and automobile, including insurance and 
storage, incidental expenses, funds for temporary living accommodation for 
the employee, including separate amounts for dependants, an allowance for 
driving the employee's vehicle to the new location, a period of paid leave 
to seek new accommodations, reimbursement for a loss on the sale of a 
private home and payment of the cost of moving a mobile home occupied as a 
year round residence. Significantly, article 6. 1 0(a) provides a monthly 
commuting allowance for "... an employee who is eligible for moving 
expenses [who] does not wish to move his household to his new location In 
addition, article 6.11 deals with reimbursement for the cost of 
terminating an unexpired lease. When these provisions are read together, 
their obvious thrust is that an employee has two options: move his or her 
household, or decline to do so and receive the monthly allowance provided, 
for a period of twelve months. 
 

On what basis would the parties have intended that an employee could opt 
for the lump sum payment, where the employee chooses not to move his or 
her household, and follows a course of action which would otherwise 
attract no more than the monthly commuter allowance for the period of one 
year? It does not appear disputed that part of the rationale for the lump 
sum payment is to relieve both the Company and employees who choose to 
relocate their households from the burden of gathering receipts and 
maintaining accurate records as to the precise amounts of reimbursement to 
which an employee will be entitled in respect of the move of his or her 
household to the new location. It is far from clear to the Arbitrator, 
however, that the parties would have intended by the lump sum option to 
provide to employees who choose not to relocate their family households 
the obviously generous lump sum payments provided for under article 6.2(b) 
of the JSA. Moreover, it is difficult to understand on what basis 
different lump sum amounts would be payable to employees who opt to 
commute, be it on a weekly basis or otherwise, from a home which they own, 
as compared to a home which they rent. In either case the cost of 
commuting and the potential expense of assuming rental or rooming 
accommodation at the new location are the same. The very differential in 
the amounts payable suggests that the larger lump sum is intended to 
compensate, in part, for the greater burden of an employee who moves his 
or her household from a fully owned residence, or where, as indicated in 



CROA 2801, he or she may continue to bear the risk and liability of 
ownership of the original residence. 
 

The Arbitrator also considers it instructive that the parties have 
agreed that to be eligible for the lump sum payment provided under article 
6.2(b) of the JSA the employee must, as part of the eligibility 
requirements, be a householder, that is to say a person who owns or 
occupies unfurnished living accommodation. On what basis would the parties 
have intended that an employee who resides in the home of his or her 
parents, or in the home of a sibling, for example, and moves to rooming 
accommodation at a distant location, should have no entitlement to a lump 
sum payment, while a renter or home owner who maintains their household 
home or apartment at the original location, and similarly takes on rooming 
accommodation at the new location, incurring no greater costs, is 
nevertheless entitled to the payment of a lump sum of many thousands of 
dollars? The Arbitrator can see no purposive rationale for any such 
distinction, unless it is that the lump sum payment is to relieve against 
the burden of moving the individual's household and family. 
 

That is precisely the conclusion reflected in the award of the 
Arbitrator in CROA 2801. While that award confirms that an employee might 
retain the original dwelling home, or indeed leasehold apartment, and 
nevertheless be entitled to the payment of the lump sum, an essential 
condition of qualification is that the employee relocate their principal 
residence, which in the context of article 6 of the Job Security 
Agreement, means relocating their household and family. While there may 
obviously be various scenarios which present themselves where some members 
of a family may choose to remain behind in the prior location, so that 
certain cases may have to be examined on an individual basis, as a general 
rule the relocation of a household and family is fairly easily understood 
and recognized. 
 

For all of the foregoing reasons the Arbitrator finds and declares that 
the interpretation of the Company in respect of article 6.2(b) of the Job 
Security Agreement, as relates to the requirement to move a household and 
family as a prerequisite to the payment of the lump sums provided therein 
is correct. 
 
May 19, 1998 MICHEL G. PICHER 
 ARBITRATOR 


