
 

 

CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
CASE NO. 3199 

 
Heard in Montreal, Wednesday, June 13, 2001 

 
concerning 

 
CANADIAN PACIFIC RAILWAY COMPANY 

 
and 
 

CANADIAN COUNCIL OF RAILWAY OPERATING UNIONS 
(UNITED TRANSPORTATION UNION) 

EX PARTE 
 
DISPUTE: 
The issue giving rise to this dispute involves the Company's 
application and interpretation of Article 9A. clause 6 and related 
provisions of the collective agreement. 
 
EX PARTE STATEMENT OF ISSUE: 
On or about November 16, 1998 several trainpersons/yard persons 
received a letter stating that their maintenance of basic rate 
(MBR) would be terminated as of October 25, 1998. 
 
Conductor Only persons had been implemented in Hamilton on October 
25, 1992. It is the Union's position that employees who were 
displaced from trainpersons positions upon implementation of 
Conductor Only should continue their entitlement to an incumbency 
pursuant to Article 9A, Clause 6. 
 
Additionally, a Step 2 grievance concerning this issue was 
advanced to the attention of Manager Road Operations Mr. Fletcher 
on May 7, 1999. No response was forthcoming. Accordingly, the 
Union relies upon Article 39, clause (d) and requests the claim 
should be allowed as presented. 
 
The Union request incumbencies be re-issued to all employees who 
were similarly affected when Conductor Only was implemented. 
Furthermore, all employees deprived of incumbencies under similar 
circumstances be reimbursed retroactively for all time so 
deprived. 
 
The Company has declined the Union's request. 
 
FOR THE COUNCIL: 
(SGD.) D. A. WARREN 
GENERAL CHAIRPERSON 
There appeared on behalf of the Company: 
S. Seeney - Manager, Labour Relations, Calgary 
And on behalf of the Council: 
D. A. Warren - General Chairperson, Toronto 



 

 

 
AWARD OF THE ARBITRATOR 

 
While the Company raises a preliminary objection with respect to 
the arbitrability of the grievance, given the disposition of the 
matter on its merits the Arbitrator finds it unnecessary to deal 
with the issue of res judicata raised by the employer. Secondly, a 
procedural issue is raised by the Council. It submits that the 
instant case concerns wage claims made by some five employees 
employed at the Hamilton terminal. Its representative argues that 
as the Company did not provide a timely reply to the grievance the 
claims should automatically be paid, by the operation of article 
39(d) of the collective agreement. 
 
 Article 39(d) reads, in part, as follows: 
 
39 (d) ... Where a decision on a grievance concerning the 
meaning or alleged violation of any one or more of the provisions 
of the collective agreement and in which a wage claim is involved, 
is not rendered by the appropriate officer of the Company with the 
prescribed time limits, the claim shall be allowed as presented 
but this shall not be considered as a precedent or waiver of the 
contention of the Company as to similar claims. ... 
 
In the instant case the Arbitrator cannot accept the suggestion of 
the Council's representative that what is at stake is a discrete 
"wage claim" as contemplated within the language of the foregoing 
provision. At issue in these proceedings is a much larger dispute. 
It concerns the alleged entitlement of employees to claim 
maintenance of basic rates (MBR) protections, dating back to 1992, 
based on work then performed in the classification of brakeperson, 
the effect of which is to provide a lifelong maintenance of basic 
rates protection to all employees who have protected status under 
the conductor-only provisions of the collective agreement. It is, 
in essence, considerably more than a wage claim or a group 
grievance, and is in fact properly characterized in the Council's 
own partial description of it as being a "policy grievance". I am 
satisfied that the larger scope and ramifications of the dispute 
between the parties take it outside the purview of article 39(d) 
of the collective agreement, which is primarily intended to deal 
with a failure of response to individual claims for fixed sums of 
wages which are allegedly unpaid for work performed. The instant 
case raises the employment status of protected employees and their 
alleged general entitlement to a form of ongoing insurance benefit 
by way of maintenance of earnings protection. On that basis the 
Arbitrator cannot sustain the argument of the Council to the 
effect that the grievances should be automatically allowed by the 
operation of article 39(d) of the collective agreement. 
 
With respect to the merits of the grievance, the Arbitrator has 
substantial difficulty with the position advanced by the 
representative of the Council. As previously determined by this 



 

 

Office in CROA 2475, and reconfirmed in CROA 2961, it is clear 
that the Company is at liberty to blank non-required positions 
when it bulletins available assignments at the twice yearly change 
of card. In that circumstance it must, however, allow protected 
employees who cannot hold a required position to occupy an 
available non-required position. The thrust of the decisions in 
CROA 2475 and 2961 was to reject the suggestion of the Council 
that protected employees could "flow through" the non-required 
positions for the purpose of establishing an MBR entitlement to 
apply in augmentation of their wages in the required position 
which they would in fact occupy. Upon a review of the history of 
the matter, the practice between the parties in respect of the 
Conductor-Only Agreement, and the language of the collective 
agreement, I am satisfied that the primary intention of the 
parties was to provide to protected employees the ability to 
revert to occupying a non-required position should they be unable 
to hold a required position. 
 
The argument advanced by the Council's representative essentially 
likens the MBR protection afforded to employees under the 
Conductor-Only Agreement to a lifetime MBR of the type found in 
some material change agreements, the VIA Special Agreement being 
cited as an example. In the Arbitrator's view that interpretation 
is not borne out by the material before me. 
 
Firstly, with respect to practice, it does not appear disputed 
that in the majority of locations, following the 1992 
implementation of conductor-only operations, the Company followed 
the practice, without apparent objection by the Council, of 
treating a conductor-only MBR as being available to an employee 
who is forced from a non-required into a required position during 
the period between changes of card. As a general rule the Company 
did not award an employee who successfully bid onto a required 
position an MBR based on the earnings of the employee prior to the 
original implementation of the Conductor-Only Agreement. It does 
appear that at a small number of locations in the west, for a 
time, the Company did apply the agreement otherwise, and that 
similarly until the change giving rise to this grievance, 
employees in the Hamilton terminal were given maintenance of basic 
rates protection while occupying required positions, based on 
their earnings prior to the implementation of the Conductor-Only 
Agreement in 1992. In the submission of the Company's 
representative, this case, as well as the cases previously cited, 
involve a correction in the somewhat disparate practices found in 
a minority of locations, and an eventual correction so as to 
ensure a consistent and correct practice in the application of the 
conductor-only provisions of the collective agreement. 
 
Apart from the fact that the preponderant practice across the 
country would appear to support the approach taken by the 
employer, the language of the collective agreement is, in my view, 
more consistent with the Company's interpretation. Article 9A 3 



 

 

deals with the fundamental conditions under which the employer may 
operate on a conductor-only basis, and the related entitlements of 
protected and non-protected employees. It provides, in part, as 
follows: 
 
9A - CONDUCTOR-ONLY OPERATION IN FREIGHT SERVICE 
 
3. On subdivisions on which the Company has notified the Union 
that conductor-only operations will be implemented, trains will be 
operated with a conductor-only train crew at any time thereafter 
in accordance with the following: 
 
a) Employees with a seniority date on or before June 18, 1990 
will be entitled to fill a non-required first Brakeperson's 
position. 
 
Only Employees with a seniority date on or before March 7, 1979 
will be entitled to fill a non-required second Brakeperson's 
position subject to the provisions of Article 9. 
 
b) All positions, whether required or non-required, will be 
advertised at the general advertisement of assignments; upon the 
setting up of new assignments; and/or upon the creation of a 
permanent vacancy in assigned road or yard service. Only those 
required positions will be filled unless circumstances are such 
that the other provisions of this Clause 3 pertaining to the 
placement of protected employees in non-required positions can be 
applied. 
 
Required positions will be awarded to the senior protected 
employee applying therefore. 
 
c) Required position(s) for which no applications are received 
from protected employees at the terminal or outpost thereto will 
be filled in the following order; 
 
 i) The junior protected employee(s) with a seniority date 
subsequent to March 7, 1979 not holding required positions at the 
terminal or outpost location thereto. 
 
 ii) Protected pre-March 7, 1979 employees not holding 
required positions at that terminal or outpost thereto. 
 
 Note: A protected employee with a seniority date on or before 
March 7, 1979 cannot be forced to any position outside of the home 
terminal or outpost thereto where they are employed. If employed 
at an outpost terminal, they cannot be forced back to the main 
home terminal, which provides relief to that terminal. 
 
 A protected employee may be forced from a non-required 
position to a required position, whether vacant or filled by an 
unprotected employee. In such circumstances the protected 



 

 

employee, provided he occupies the required position to which 
forced, will be entitled to a Conductor-Only Maintenance of Basic 
Rate pursuant to the terms and conditions of this article. 
 
 iii) Protected employees with a seniority date subsequent to 
March 7, 1979, not holding required positions may be assigned to 
fill any required position at a main home terminal adjacent 
thereto in any direction on the District Seniority Territory not 
filled by a protected employee. 
 
 iv) Notwithstanding the application of (i), (ii) and (iii) 
above, if a permanent required position remains unfilled, it will 
be filled by the senior unprotected employee not holding a 
required position in the sub-zone in which the permanent position 
exists. 
 
 v) If there is no unprotected employee available in that 
sub-zone, the position will be filled by the senior unprotected 
employee not holding a required position in the zone. 
 
 vi) If there is no unprotected employee available in the 
zone, the position will be filled by the senior unprotected 
employee not holding a position on the superintendent's division 
as they existed in 1992. 
 
 vii) If there is no unprotected employee available in the 
superintendent's division as they existed in 1992, the position 
will be filled by the senior unprotected employee not holding a 
required position on the seniority district. 
 
d) Between the General Advertisement of Assignments, protected 
employees awarded required positions pursuant to clause (c), or an 
employee who bids and is awarded a required position and as a 
result the number of non-required positions is reduced, will be 
entitled to a conductor-only MBR. 
 
As appears evident from the foregoing, the parties expressly 
contemplated that a conductor-only MBR is to be available to 
protected employees who are forced to required positions under the 
conditions of clause (c) or who bid and obtain a required 
position, thereby reducing the number of non-required positions. 
 
Sub-paragraph (i) of article 9A 3(i) also speaks to MBR 
entitlement, and provides: 
9A 3 (i) Employees awarded a non-required position are not 
entitled to collect a Conductor-Only MBR. However, an employee 
awarded to a non-required position will continue benefit 
entitlement to any other MBR/incumbency pursuant to the agreements 
under which they are provided. 
 
The foregoing quoted articles are obviously specific with respect 
to the circumstances in which a maintenance of basic rates 



 

 

entitlement is to be paid under the conductor-only provisions of 
the collective agreement. 
 
The general provision governing maintenance of basic rates is 
found in article 9A 6, which reads as follows: 
 
9A 6 MAINTENANCE OF BASIC RATES 
 
A protected employee who holds a non-required position, who, as a 
result of the conductor-only operation, is required to fill a 
required position will be entitled to maintenance of earning as 
follows: 
 
1) The basic weekly pay of such an employee shall be maintained 
by payment to such employee of the difference between his actual 
earnings in a four week period an four times his basic weekly pay. 
Such difference shall be known as an employee's incumbency. In the 
event an employee's actual earnings in a four week period exceeds 
four times his basic weekly pay, no incumbency shall be payable. 
An incumbency for the purpose of maintaining a employee's earnings 
shall be payable provided: 
 
a) he is available for service during the entire four week 
period. If not available for service during the entire four week 
period, his incumbency for that period will be reduced by the 
amount of the earnings he would otherwise have earned; 
 
b) in the application of paragraph (a) above, an employee will 
be considered as having made himself unavailable for service if he 
books in excess of 10 hours rest at his home terminal or, if in 
assigned service is unavailable on an assigned working day; and 
 
c) all compensation paid an employee by the Company during each 
four week period will be taken into account in computing the 
amount of an employee's incumbency. 
 
2) In the calculation of an employee's incumbency, the basic 
weekly pay shall be increased by the amounts of any applicable 
general wage adjustments. 
 
3) The payment of an incumbency, calculated as above, will 
continue to be made so long as the employee is required to fill 
the required position and: 
 
(i) as long as the employee's earnings in a four-week period is 
less than four times his basic weekly pay; 
 
(ii) until the employee fails to exercise his seniority to a 
required position, including a known temporary vacancy of ninety 
days or more on a required position, with higher earnings than the 
earnings of the position which he is holding and for which he is 
senior and qualified at the location where he is employed; or 



 

 

 
(iii) until the employee's services are terminated by discharge, 
resignation, death or retirement. 
 
In the application of sub-paragraph 3(ii) above, an employee who 
fails to exercise seniority to a position with higher earnings, 
for which he is senior and qualified, will be considered as 
occupying such position and his incumbency will be reduced 
correspondingly, In the case of a known temporary vacancy of 
ninety days or more, his incumbency will be reduced only for the 
duration of that temporary vacancy. 
 
4) A one time calculation, effective August 18, 1997 and in 
accordance with provisions of Clause 7, 5) following, will be made 
for all protected employees to establish their Basic Weekly Pay 
(BWP) for the purposes of this Article, except bridging. Once 
established it will not be recalculated except to be increased by 
the amounts of any applicable general wage adjustment. 
 
As is evident from the foregoing, and reflected in sub-paragraph 
(4), the parties appear to have agreed upon the value of 
establishing an employee's basic weekly pay on a one-time only 
basis. The advantage of doing so is, it would appear, consistent 
with the Company's interpretation of the collective agreement, as 
it might otherwise become necessary to calculate an employee's 
basic weekly pay, and resulting incumbencies, every time the 
individual becomes entitled to maintenance of basic rates 
protection between two changes of card. If, as the Council 
maintains, the parties' intention was to establish the entitlement 
to MBR protection on the basis of employees' earnings prior to the 
implementation of the conductor-only provisions, as far back as 
1992, it is not clear on what basis the provisions of sub-
paragraph (4) would be necessary. 
 
Most fundamentally, when the provisions of article 9A 3 and 9A 6 
are read together, the more compelling view would appear to be 
that the interpretation advanced by the Company is correct. The 
Arbitrator has some difficulty understanding on what basis it 
would be necessary for the parties to have inserted article 9A 3 
(d) into their agreement if, as the Council contends, MBR 
protection would be available to any employee who might have 
earned more in a non-required position in the past, if he or she 
in fact holds a required position. The stipulation expressed in 
sub-paragraph (d) is substantially different, and limits the 
awarding of a conductor-only MBR to those situations where an 
employee either bidding to a required position or being forced 
onto one pursuant to clause (c) causes a reduction in the number 
of non-required positions. The article would have no utility if 
the overall bargain was to assure the more general entitlement to 
MBR protection which the Council argues was intended for all 
protected employees, based merely on their previous earnings in 
non-protected positions. Nor is the Arbitrator persuaded by the 



 

 

argument of the Council's representative to the effect that 
reference in article 9A 6 to adjustments in basic weekly pay on 
the basis of periodic general wage adjustments necessarily 
supports the view advanced by the Council. Such adjustments would 
obviously be necessary for any MBR calculation, whether under the 
Council's interpretation or the Company's, particularly where the 
parties have stipulated the utility of establishing a one-time 
formula for determining an individual's basic weekly pay, as under 
article 9A 6(4). 
 
On a full review of all of the elements examined, the Arbitrator 
is satisfied that the parties did not intend that incumbencies 
would be established on the basis argued by the Council. Its 
position in that regard is not sustained by the language of the 
collective agreement nor, as noted above, can it be said to be 
consistent with the predominant practice of the Company since the 
inception of the conductor-only operations in 1992. 
 
For all of the foregoing reasons the grievance must be dismissed.  
 
 
 
June 19, 2001    MICHEL G. PICHER 
      ARBITRATOR 
 
  


