
CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
 

CASE NO. 3251 
 
 

Heard in Calgary, Tuesday, May 14, 2002 
concerning 

 
CANPAR 

 
and 

 
UNITED STEELWORKERS OF AMERICA, TC LOCAL 1976 

 
DISPUTE: 
 
Calgary employee B. Plante shortage of pay for December 25 and 26, 2001 and 
January 3, 2002 (Float Holiday). 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
 
The Union filed a grievance regarding the above mentioned on January 24, 2002. 
The Company denied the Union's request to settle the grievance on January 28, 
2002. The parties have been unable to resolve the grievance to date. 
 
The Union contends that the grievor is entitled to receive 10 hours' pay for each 
of the above-mentioned general holidays regardless of lay-off status. The Union 
has grieved that the Company has not followed their own past practice and has 
violated Article 12.3 of the collective agreement. The Union has also grieved that 
article 12.1 should now apply. 
 
The Company contends that the grievor was on lay-off at the time of the general 
holidays and is therefore only entitled to 8 hours of pay for each day. The 
Company submits that they have not violated article 12.3 and that article 12.1 
should not apply in this case. 
 
FOR THE UNION: FOR THE COMPANY: 
(SGD.) A. KANE (SGD.) P. D. MacLEOD 
GENERAL CHAIRMAN VICE-PRESIDENT, OPERATIONS 
There appeared on behalf of the Company: 
 P. D. MacLeod - Vice-President, Operations, Mississauga 
 K. Greenfield - District Manager - Alberta 
 K. Fullbrood - Supervisor, Edmonton 



 D. Beatty - Supervisor, Calgary 
 S. Derbyshire - Supervisor, Calgary 
And on behalf of the Union: 
 A. Kane - Governing Board Representative, Vancouver 
 B_ Plante - Grievor 
 
AWARD OF THE ARBITRATOR 
 
Upon a review of the material filed the Arbitrator cannot sustain the grievance. 
The evidence establishes that the grievor was reassigned to an eight hour per 
day tour of duty prior to the statutory holidays of December 25 and 26, 2001 and 
January I and 3, 2002, the latter date being a float holiday. Contrary to the 
Union's submission, there is no practice established in evidence which can be 
said to sustain the view that employees who, as the grievor, worked a ten hour 
tour of duty in the period of weeks immediately prior to the statutory holidays are 
therefore entitled to holiday pay based on a ten hour tour when, in fact, their 
assignment has been reduced to an eight hour shift. In that regard it is significant 
that the collective agreement provides, within the terms of article 14.6, as follows: 
 
14.6 An assigned employee qualified under 14.4 of this Article and who is not 
required to work on a general holiday shall be paid 8 hours' pay at the straight 
time rate of his regular assignment. 
The evidence does indicate that the Company has departed from the strict 
requirements of article  
 
14.4, and has provided ten hours' pay for employees who are on a ten hour tour 
of duty at the time of a statutory holiday. Whether or not that obligation could be 
enforced under the terms of the collective agreement, it is not one which, even 
on the basis of practice, can be said to apply to an employee who no longer 
works on a ten hour tour of duty. That was the grievor's circumstance. In these 
circumstances the Arbitrator cannot find any violation of the terms of the 
collective agreement. 
For the foregoing reasons the grievance must be dismissed. 
 
May 21, 2002 (signed) MICHEL G. PICHER 
        ARBITRATOR 


