
CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
CASE NO. 3313 

 
Heard in Montreal, Wednesday, 11 December 2002 

 
concerning 

 
CANADIAN NATIONAL RAILWAY COMPANY 

 
and 
 

BROTHERHOOD OF LOCOMOTIVE ENGINEERS 
EX PARTE 

 
DISPUTE: 
 The issuance of District Bulletin PRN 1019/01 on April 5, 
2001, pertaining to altering the proper interpretation, intent 
and application of article 65, paragraph 65.1 of collective 
agreement 1.2. 
 
BROTHERHOOD’S STATEMENT OF ISSUE: 
 On April 5, 2001, the Company issued a bulletin essentially 
altering the intent and long standing application of article 65, 
paragraph 65.1 of collective agreement 1.2. In effect, the 
Company took a position that locomotive engineers would, at 
times, receive less than a two (2) hour call, contrary to the 
requirements found within article 65. 
 
 The Brotherhood contends that the Company must provide two 
(2) hour calls for locomotive engineers, when requested, except 
in cases of emergency. 
 
 The Company does not agree with the Brotherhood’s position. 
 
FOR THE BROTHERHOOD: 
(SGD.) D. E. BRUMMUND 
FOR: GENERAL CHAIRMAN 
 
There appeared on behalf of the Company: 
D. VanCauwenbergh – Manager, Human Resources, Winnipeg 
J. Torchia – Director, Labour Relations, Edmonton 
 
And on behalf of the Brotherhood: 
D. E. Brummund – Sr. Vice-General Chairman, Edmonton 
 
AWARD OF THE ARBITRATOR 
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 The Brotherhood grieves against a bulletin concerning the 
calling of crews issued on the CN Prairie Division on April 5, 
2001. The bulletin reads as follows: 
 
SUBJECT: CALLING OF CREWS – Agreement 1.2, Article 65, Agreement 
4.3, Article 106 
 
The above noted articles both make provisions for crews to be 
called as far as practicable, two hours in advance of the time 
for which ordered. The Company will continue to endeavour to 
accommodate this, particularly when requested; however, due to 
the very nature of train operations this may not always be 
possible. 
 
Trains will not be delayed as a result of crews requesting a two 
hour call after rest has expired or if the crew is available to 
be called. Particularly at away-from-home terminals, crews that 
receive less than two hours will be expected to respond to call 
without delay to the train. 
 
In order to meet the demands of service, trains must operate on 
time and delays resulting from calls of less than two hours are 
unacceptable. 
 
Please be advised accordingly. 
 
 The material before the Arbitrator confirms that it is the 
normal practice of the Company to accord a two hour calling 
period to employees unless they specifically indicate that they 
are willing to accept a shorter call. It is also not disputed 
that on some occasions it becomes necessary to give a crew a 
call somewhat shorter than two hours. A number of factors can 
influence the Company’s inability to meet the two hour standard, 
including the unavailability of employees and the number of 
employees who register on call book offs. Another factor is the 
protocol by which crew dispatchers give the employee who is 
first up the grace period of a twenty minute call back when the 
initial call is not answered. While this list is not exhaustive, 
it is indicative of the kinds of factors which can, in some 
circumstances, make the two hour call impracticable. 
 
 Bearing in mind that the Brotherhood bears the burden of 
proof, there is no data before the Arbitrator to suggest that 
the Company has abused its obligation to utilize a two hour call 
insofar as is practicable as mandated under article 65.1 of the 
collective agreement, which provides, in part: 
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65.1 Locomotive Engineers will be called as far as practicable 2 
hours in advance of the time for which ordered, except in cases 
of emergency. … 
 
 The Arbitrator can appreciate the concern which may 
motivate this grievance, to the extent that employees may have 
the apprehension that the Company wishes to enforce a new policy 
which disregards the two hour standard by unduly broadening the 
notion of practicability. There is, however, no objective 
evidence to sustain that that is the intention of the Company. 
On the contrary, as explained by its representatives at the 
hearing, it appears that the Company’s concern is prompted by 
what it considers to be the erroneous view of some employees 
that the two hour calling period is an absolute right which 
cannot be deviated from in any circumstances. In that context 
the bulletin of April 5, 2001 is characterized as a reminder to 
employees that while the two hour call is the standard to be 
normally respected, given the impracticalities of any calling 
system, it cannot be treated as an absolute right that can be 
asserted in every call for which an employee has not registered 
a willingness to take a short call. 
 
 It is evident to the Arbitrator that if, in the future, 
objective evidence should be available to indicate that the 
Company has in fact departed from the requirements of article 
65.1 of the collective agreement, or is abusing the meaning of 
the phrase “as far as practicable”, the Brotherhood will have 
the ability to pursue the matter through the grievance 
procedure, and progress it before this Office, if necessary. On 
the present state of affairs, however, it is clear that there 
has been no violation of the collective agreement and that the 
bulletin issued to the Prairie Division on April 5, 2001 is 
little more than a restatement of the provisions of the 
collective agreement and the practice which has been in place 
for a good number of years. 
 
 For all of the foregoing reasons the grievance must be 
dismissed. 
 
 
December 13, 2002 
______________________________________________ 
MICHEL G. PICHER 
ARBITRATOR 
 


