
CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
CASE NO. 3318 

 
Heard in Montreal, Tuesday, 14 January 2003 

 
concerning 

 
CANPAR TRANSPORT LTD. 

 
and 

 
UNITED STEELWORKERS OF AMERICA (LOCAL 1976) 

 
DISPUTE: 
The requirement imposed on Ottawa employee R. Diotte to provide a physician’s note prior to 
being permitted to return to duty on April 8, 2002, after a short term absence for illness. 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
The grievor booked off for illness on April 2, 2002. He was advised on April 5 to obtain a 
physician’s note prior to his return to duty, and was denied work on April 8, 2002 for not 
producing the note. 
 
The Union filed a grievance, alleging a violation of article 3 and Appendix “G” of the collective 
agreement and claiming one day’s wages. The Company declined the grievance. 
 
FOR THE UNION: FOR THE COMPANY: 
(SGD.) N. LAPOINTE (SGD.) P. D. MACLEOD 
PRESIDENT VICE-PRESIDENT, OPERATIONS 
There appeared on behalf of the Company: 
P. D. MacLeod – Vice-President, Operations, Mississauga 
R. Dupuis – Regional Manager, Quebec & Ottawa, Montreal 
And on behalf of the Union: 
D. Neale – Executive Vice-President, Hamilton 
R. Pagé – Staff Representative, Montreal 
 

AWARD OF THE ARBITRATOR 
 
It is not disputed that the grievor, Ottawa Driver R. Diotte, was ill with influenza from Tuesday 
April 2nd through Friday April 5th, 2002. The evidence also establishes, beyond controversy, 
that the Company has an established practice whereby employees who are absent by reason of 
illness for three days or more are required to obtain a medical certificate as a condition of 
returning to work. Very simply, the practice has been that an employee who fails to obtain a 
medical certificate is not allowed to return to work until such a certificate is provided. That 
practice does not obtain in the case of absences by reason of illness for one or two days. In 
those instances employees are not required to provide a physician’s certificate, unless in the 
judgement of the Company they have a problematic absenteeism history or the particular 
absence in question is suspect. 
 
The foregoing policy is reflected, albeit in general language, within the terms of Appendix G of 
the collective agreement, a provision newly added with the most recent version of that 
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document. In the form of a letter dated December 24, 2001 addressed to the Union’s president 
by the Company’s Vice-President, Operations, Mr. Paul MacLeod, it reads as follows: 
 
As discussed at the recent meetings the following is the Company’s intention regarding the 
requesting of medical reports for return to work from illness. 
 
Medical documentation to support a short-term absence will only be required of those 
individuals who have an absenteeism history or whose absence is suspect in the Company’s 
opinion. 
 
The request for medical support for the absence will be made in advance of the employee’s 
return to work, preferably at the time the employee reports his/her absence. 
 
The current practice regarding providing medical information for WCB and STD claims and 
where an employee’s fitness for work is in question will remain unchanged. 
 
In the case at hand the Union also relies, in part, on article 3.2 of the collective agreement which 
provides as follows: 
 
3.2 If a permanent employee takes a medical examination at the Company’s request during 
his normal working hours, he shall be paid for the time. Not less than one day’s notice will be 
given. 
 
The material before the Arbitrator establishes that the grievor gave proper notice of his absence 
from work commencing Tuesday April 2, and remained in continuing day-to-day contact with the 
Company respecting his physical condition. It is common ground that he spoke with a Company 
supervisor on the afternoon of Friday, April 5th to indicate that he was better and would be able 
to return to work on the following Monday. He then advised his supervisor that he could not 
arrange to see his own physician until Tuesday. His supervisor then responded that he would 
remain off work for the Monday, and could not return to work until the medical certificate was 
obtained on the Tuesday. That is in fact what transpired. The grievor was denied access to work 
on Monday, April 8, and did return to work on the following day, Tuesday April 9, albeit after an 
hour and one-half of time was expended on that day to attend at his physician’s office to obtain 
the necessary medical certificate. 
 
The Union maintains that the Company could not reasonably have withheld the grievor from 
service for Monday April 8. While it’s representative submits that it would have been open to the 
Company to consider assessing discipline against the grievor for failing to provide a medical 
certificate, there is no principle which would allow the employer to simply subject an employee 
to an indefinite suspension from work until such time as a medical certificate was provided. 
 
The Company’s representative counters that there are two aspects to the requiring of a medical 
certificate. One is to verify the illness of the individual – an issue which does not arise in the 
case at hand as the legitimacy of the grievor’s condition is not disputed in the case at hand. The 
second aspect concerns verifying that the employee is medically fit to return to work, with 
possible regard to the use and effect of ongoing medications in relation to the ability to perform 
the safety sensitive work of a vehicle driver. The Company’s representative stresses that the 
practice, as reflected in the outlines of Appendix G of the collective agreement, has been 
consistent throughout the Company’s operations and has generally been accepted by the Union 
and by employees who are subject to it. In support of that condition the Company tendered a 
number of documents indicating that other employees in similar circumstances have obtained 
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and provided medical certificates upon their return to work after an absence of three days or 
more for medical reasons. 
 
It would appear that there is an established practice in the workplace whereby employees are 
advised that in the case of absences of three days or more they must provide a medical 
certificate as a condition of returning to work. Part of the legitimate business interests is the 
employer’s entitlement to know, through the verification of medical opinion, that the employee in 
question is fit to perform the duties and responsibilities of his or her job. The practice, 
apparently, agreed by both parties appears to be reasonable. 
 
The issue in the instant case, however, is whether that policy was applied reasonably and fairly 
in the case of Mr. Diotte. Firstly, as a matter of undisputed fact, it would appear that Mr. Diotte 
was fully aware of the need to provide a medical certificate. It seems evident from his telephone 
conversation with his supervisor on the Friday afternoon of April 5th that he had already 
obtained information to the effect that he could not meet with his own physician until Tuesday 
morning, April 9, 2002. He clearly advised his supervisor of that fact when the latter responded 
that he was nevertheless effectively suspended for the Monday in question. 
 
There is no suggestion that the Company doubted the truth of the grievor’s illness, or that it had 
any genuine concern about his fitness to return to work. If the grievor had been suffering from 
an injury or an illness of a type which could potentially adversely affect his ability to perform his 
duties the position advanced by the Company’s supervisor might be persuasive. On the facts of 
the case at hand, however, the Arbitrator has substantial difficulty with the manner in which the 
Company’s supervisor applied the policy. 
 
Firstly, there was no dispute that the nature of the grievor’s illness was a bout of the flu. A 
period of two to four days is not an uncommon length of absence to recover from the flu. There 
is nothing in the record to suggest that the Company’s supervisor doubted that the grievor had 
suffered from the flu or that he had any significant doubt that he was fully recovered when they 
spoke together on the afternoon of Friday April 5, 2002. Further, the supervisor knew, or 
reasonably should have known, that the grievor understood the rule necessitating a medical 
certificate, had made a preliminary investigation as to the ability to meet with his physician, and 
was undertaking to do so as early as Tuesday April 9th. Notwithstanding that knowledge the 
Company’s representative insisted on the strict application of the rule, thereby depriving the 
grievor, who had undertaken to obtain a medical certificate as soon as his physician was 
available, from the opportunity of returning to work in circumstances where there was no 
meaningful question as to his ability to resume his duties. 
 
In the Arbitrator’s view the circumstances at hand fall outside the reasonable purview of the 
Company’s own policy, and cannot, from the standpoint of sound business practice, justify the 
loss of a day’s pay to an employee merely by the reason of the unavailability of his personal 
physician. Nor, given the importance to individuals of dealing with their own doctors, is the 
Arbitrator persuaded by the alternative argument of the Company’s representative that the 
grievor could have found some other doctor to provide a note one day earlier. In my view it 
would not be reasonable, for example, where an employee who was absent for three days 
under the treatment of his or her personal physician to be required wait two weeks before 
returning to work because his or her doctor had left on a two week vacation. The case at hand is 
not significantly different in principle.  
 
On the whole, therefore, while I am satisfied that the Company’s general policy of requiring 
medical certificates for absences of three days or more as a condition of returning to work is 
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reasonable, I cannot find that it was applied in a reasonable and fair manner in the case at 
hand. The Company knew, or reasonably should have known, that Mr. Diotte understood the 
rule and intended to comply with it, save that he could not meet with his doctor until Tuesday 
April 9, 2002. To the extent that there was no meaningful challenge as to the grievor’s ability to 
return to work, or the fact that he had in fact suffered from a bout of the flu, the strict application 
of the policy in the particular circumstances of this case went beyond what can be fairly 
characterized as a valid business purpose in the exercise of management prerogatives implicit 
in the administration of the collective agreement. 
 
For the foregoing reasons the grievance is allowed, in part. The Arbitrator directs that the 
grievor be compensated for the work day of Monday, April 8, 2002 for all wages and benefits 
lost. The Arbitrator declines to order any compensation for the Tuesday, however, as that claim 
was not part of the original grievance, and in any event would have related to the time expended 
by the grievor in attending at his physician’s office in circumstances which I am satisfied would 
not constitute a “medical examination” within the meaning of article 3.2 of the collective 
agreement. 
 
 
January 20, 2003      MICHEL G. PICHER 

ARBITRATOR 
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