
CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
CASE NO. 3338 

 
Heard in Montreal, Wednesday, 14 May 2003 

 
concerning 

 
CANADIAN NATIONAL RAILWAY COMPANY 

 
and 
 

BROTHERHOOD OF LOCOMOTIVE ENGINEERS 
 

DISPUTE: 
Interpretation and application of articles 41.3 and 41.5(e) of 
Agreement 1.1 as it relates to the use of Yard Crews in Rescue 
Service and entitlement to payment while working outside of 
switching limits. 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
The Union contends that the Company does not have the right to 
call a Yard Crew ahead of a Road Locomotive Engineer, to rescue 
a train enroute. When a Yard Crew is used, the train to be 
rescued, must meet the criteria for a rescue under article 
41.5(e) of Agreement 1.1. The Union is also seeking that these 
Locomotive Engineers be made whole for any loss of earnings. 
 
Further, the Union contends that Locomotive Engineers in Yard 
Service, who are used in Rescue Service, are entitled to 
additional payment for all time working outside of switching 
limits as per article 41.3 of Agreement 1.1. 
 
The Company’s position is that it has the option of using either 
a yard or road crew to perform Rescue Service as per article 
41.5. When a Yard Crew is used, no additional payment ensues for 
time worked outside of switching limits, as per Article 41.3. 
 
Further, the Company contends that the criteria for Rescue 
Service under Article 41.5(e) extends to include crews who are 
unable to make the terminal prior to the time their personal 
rest is due to commence. 
 
The Company has declined the Brotherhood’s grievances for these 
time claims. 
 
FOR THE BROTHERHOOD: FOR THE COMPANY: 
(SGD.) RICHARD DYON (SGD.) J. KRAWEC 
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GENERAL CHAIRMAN MANAGER, HUMAN RESOURCES 
 
There appeared on behalf of the Company: 
J. P. Krawec – Manager, Human Resources, Toronto 
D. Laurendeau – Manager, Human Resources, Montreal 
B. Hogan – Manager, Workforce Strategy, Toronto 
 
And on behalf of the Brotherhood: 
R. Dyon – General Chairman, Montreal 
P. Vickers – Vice-General Chairman, Montreal 
R. Leclerc – General Chairman, Grand-Mère 
G. Hallé – Canadian Director, Ottawa 
 

AWARD OF THE ARBITRATOR 
 
This grievance concerns a dispute between the parties with 
respect to several aspects of the application of article 41 of 
the collective agreement. More specifically, it concerns the 
terms and conditions which attach to locomotive engineers who 
are part of yard crews working outside switching limits. In 
general terms, article 41 addresses several circumstances which 
may involve such work. These include road service in cases of 
emergency, road service in the furtherance of timely 
transportation service and rescue service. The provisions in 
question are as follows: 
 
Working Outside Switching Limits 
41.3 Locomotive engineers called to perform yard service within 
switching limits, shall not be used in road service when road 
employees are available, except in cases of emergency. 
Locomotive engineers use in road service under conditions just 
referred to, shall be paid miles or hours, whichever is the 
greater, with a minimum of 1 hour for the class of service 
performed in addition to the regular yard pay, and without any 
deduction therefrom for the time consumed in road service. 
 
… 
 
41.5 (a) In order to provide timely transportation service, 
yard crews may be used within a distance of 25 miles outside the 
established switching limits. 
 
(b) Yard crews used outside of established switching limits in 
such circumstances during their tour of duty shall be 
compensated on a continuous time basis at yard rates and 
conditions. 
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(c) The application of this paragraph 41.5 shall in no way have 
the effect of abolishing road switcher assignments. 
 
(d) Yard crews used in excess of the miles outlined in sub-
paragraph 41.5(a) will be governed by the provisions of 
paragraphs 41.3 and 41.4 of this article. 
 
Rescue Service 
(e) In the application of paragraph 41.3, yard crews may be 
used to bring trains into the terminal within a distance of 50 
miles, provided this service is solely for rescuing trains that 
are disabled or cannot make the terminal prior to the expiration 
of hours of service. 
 
Central to the dispute between the parties is the relationship 
between articles 41.3 and 41.5(e) reproduced above. The 
Brotherhood maintains that in the application of article 41.5(e) 
when yard crews are utilized for rescuing trains which are 
mechanically disabled or, alternatively, cannot operate by 
reason of the expiration of hours of service, the additional 
payment provisions found in article 41.3 apply. The Company 
takes the position that they do not. 
 
As indicated at the hearing, the Brotherhood does not dispute 
that the Company can utilize yard crews ahead of road crews for 
rescue service under article 41.5(e), or in cases of emergency 
under article 41.3. A subsidiary issue in dispute, however, 
appears to be the meaning of a train which needs rescue because 
it “cannot make the terminal prior to the expiration of hours of 
service.” The Company maintains that that provision refers not 
only to employees who would otherwise work beyond the legal 
limit of permissible hours, but also to employees who are no 
longer under an obligation to operate their train because they 
have booked personal rest. It appears that the Brotherhood 
maintains that the voluntary booking of personal rest is not a 
criterion for the application of the rescue service provisions 
of article 41.5(e) of the collective agreement. 
 
The Arbitrator deals firstly with the last issue raised. The 
Company maintains that the second condition enumerated under 
article 41.5(e) to justify the use of yard crews in rescue 
service, namely that the train in question “… cannot make the 
terminal prior to the expiration of hours of service.” is not 
limited to those situations where the road crew faces the legal 
limit of possible running hours. The Company maintains that the 
language of the agreement also encompasses the circumstance of 
crews unable to make the destination terminal before the time 
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that their booked personal rest is due to commence. In the 
Arbitrator’s view the position of the Company is to be preferred 
to that of the Brotherhood on this aspect of the dispute. The 
phrase “… the expiration of hours of service” is both general 
and broad. Article 29.5 of the collective agreement gives to 
locomotive engineers who have been on duty ten hours or more the 
right to book rest enroute. That right is modified only for 
crews operating in extended run territory between certain 
designated terminals, in which case eleven or twelve hours 
limits may apply. There is no apparent reference to the phrase 
“hours of service” in any particular provision of the collective 
agreement, although in respect of road service it would appear 
that article 29 does generally govern the rights and obligations 
of employees with respect to the minimum hours they may operate 
before being entitled to book rest. 
 
Given the provisions of the collective agreement, and a 
purposive consideration of the language of article 41.5(e), it 
is difficult to understand on what basis the parties would have 
intended the second criterion to be restricted to train crews 
who meet the legal limit of their running time, and not to those 
who invoke their collective agreement right to book rest. In 
either case the Company is faced with the situation of a train 
which can no longer operate and is in need of rescue. Given that 
reality, and the breadth of the phrase “the expiration of hours 
of service” the Arbitrator is compelled to conclude that the 
interpretation of the Company is correct as regards this aspect 
of the dispute. The Arbitrator therefore finds and declares that 
in the application of article 41.5(e) the Company is entitled to 
dispatch yard crews into rescue service to deal with trains 
operated by road crews who can no longer run by reason of their 
having booked personal rest. 
 
The Arbitrator has greater difficulty with the position of the 
Company as regards the issue of the method of payment for yard 
crews who are used to bring trains into the terminal within a 
distance of fifty miles in rescue service under article 41.5(e). 
The distinction between road service and yard service is long-
standing in the industry, and continues to be maintained within 
the provisions of the instant collective agreement. Many of the 
awards of this Office have involved disputes between the parties 
concerning the conditions whereby yard crews may work beyond 
yard switching limits and, conversely, limits on work which may 
be performed by road crews inside yard limits, and the 
remuneration which attaches to either situation. It is not 
disputed that article 41.3 of the collective agreement has been 
in place for a good number of years. The Arbitrator is advised 
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that the rescue service provisions found in article 41.5(e) were 
introduced into the collective agreement in 1995. It appears 
that the concept of rescue service was then introduced in 
relation to the extended runs which then came into being. 
 
Central to the resolution of this dispute is the meaning of the 
phrase “In the application of paragraph 41.3” which appears as 
the introductory words of paragraph (e) of article 41.5. As a 
canon of construction in the interpretation of collective 
agreements, it is well established that all of the words which 
the parties utilize to express their intention are presumed to 
have some purpose and meaning. In the case at hand, if the 
interpretation of the Company is adopted, the introductory 
phrase to paragraph (e) would be rendered virtually meaningless, 
as the Company’s view of this provision does not involve the 
application of paragraph 41.3 and therefore does not attract the 
premium payments provided within it. In effect, the Company 
would interpret the words in question as meaning 
“Notwithstanding the application of paragraph 41.3 …”. With 
respect, the Arbitrator has substantial difficulty with that 
interpretation. 
 
As noted above, the rescue service provision introduced into the 
collective agreement in 1995 is clearly an exception to the 
general rule whereby yard crews are not to be used in road 
service when road employees are available for such work. 
Historically, the stated exception to that rule was cases of 
emergency, as provided under article 41.3. 
 
The Brotherhood’s interpretation of these provisions is, in the 
Arbitrator’s view, more consistent with the purpose and intent 
of the language utilized. As the Brotherhood submits, article 
41.5(e) gives to the Company a number of advantages. Firstly, 
yard crews may be utilized in rescue service notwithstanding 
that road employees are available. Secondly, the distance over 
which they may be so utilized is established as fifty miles, 
twice the radius for which yard crews could be used in road 
service outside established switching limits for the furtherance 
of timely transportation service, as provided under article 
41.5(a). In exchange, the article stipulates, for the protection 
of the Brotherhood, that such service is to be restricted 
“solely” for the purpose of rescuing disabled trains or trains 
whose crews have attained the expiration of their hours of 
service. As part of the bargain, the Arbitrator is satisfied 
that the Brotherhood gained the advantage of payment for such 
service under the provisions of article 41.3 of the collective 
agreement. I can see no other reasonable understanding of the 
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meaning of the qualifying phrase “In the application of 
paragraph 4.13 …” which appears as the first condition of 
article 41.5(e) of the collective agreement. 
 
There is, additionally, a logical inconsistency which would 
result in the interpretation of these provisions advanced by the 
Company. If the employer’s interpretation is adopted, yard crews 
can be dispatched to distances of up to fifty miles in rescue 
service at no additional compensation, while yard crews 
dispatched over shorter distances in emergency service, or 
dispatched between twenty-five miles and forty miles outside of 
switching limits in timely transportation service, do have the 
benefits of premium payments. It is not clear to the Arbitrator 
that such an arguably inconsistent or anomalous result would 
have been intended by the parties. In any event, for the more 
fundamental reasons related above, and in particular the express 
inclusion of the phrase “In the application of paragraph 41.3” 
incorporated within the language of article 41.5(e), I am 
satisfied that the interpretation of the Brotherhood with 
respect to the payment to be made to locomotive engineers in 
yard service who are dispatched beyond switching limits in 
rescue service, namely that they are to be compensated in 
accordance with the formula contained within article 41.3 of the 
collective agreement, is correct. 
 
For the moment the Arbitrator finds as stated and makes the 
foregoing declarations. Under reserve of hearing any further 
submissions from the parties, it would appear to the Arbitrator 
that these determinations dispose of the issues raised in the 
Joint Statement of Issue and argued in the briefs submitted by 
the parties. Should there be need for any further determinations 
or clarifications, however, the Arbitrator retains jurisdiction. 
 
With respect to the issue of remedy, there is no detailed 
evidence before the Arbitrator as to the loss of work 
opportunities to any road engineers, nor does it appear likely 
that such claims would be extensive, given the Brotherhood’s 
agreement that the Company is entitled to call yard crews ahead 
of road crews to perform rescue service under the provisions of 
article 41.5(e). With respect to the issue of the proper payment 
of rescue service performed by locomotive engineers in yard 
service there is no material before the Arbitrator with respect 
to the specifics of such claims as may be identified for 
compensation. In the circumstances, therefore, I deem it 
appropriate to refer both of these remedial matters concerning 
possible compensation back to the parties for their own 
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consideration. Should they be unable to agree, the matter may be 
further spoken to. 
 
 
May 23, 2003     MICHEL G. PICHER 

ARBITRATOR 
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