
CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
CASE NO. 3370 

 
Heard in Montreal, Thursday, 11 September 2003 

 
concerning 

 
CANADIAN PACIFIC RAILWAY COMPANY 

 
and 
 

BROTHERHOOD OF LOCOMOTIVE ENGINEERS 
(RAIL CANADA TRAFFIC CONTROLLERS) 

 
DISPUTE: 
The combining of the bulletined established position of Third 
Trick Vancouver Terminal with the bulletined established 
position of Third Trick Cascade on September 17, 2001 for a 
period of eight hours. 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
On September 17, 2001, the Company, upon reviewing its 
operational requirements, determined that its operations could 
be protected by combining the duties of the Cascade RTC position 
with those of the Vancouver Terminal position for the entire 
shift. RTC S. Basra worked this combined position. 
 
The Union advanced a grievance contending the Company was in 
violation of both the collective agreement and the July 24, 1998 
Local Drafting Agreement. 
 
The Company maintains that it was not in violation of either of 
these two agreements and declined the grievance. 
 
FOR THE UNION: FOR THE COMPANY: 
(SGD.) J. RUDDICK (SGD.) J. J. WORRALL 
GENERAL CHAIRMAN FOR: GENERAL MANAGER, NMC 
 
There appeared on behalf of the Company: 
J. Worrall – Labour Relations Officer, Calgary 
S. Seeney – Manager, Labour Relations, Calgary 
 
And on behalf of the Union: 
K. Essery – Vice-General Chairwoman, Calgary 
J. Ruddick – General Chairman, Burlington 
G. Hallé – Canadian Director, Ottawa 
D. MacIver – Local Chairman, Montreal 
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F. Leeb – Local President, Calgary 
 

AWARD OF THE ARBITRATOR 
 
It is common ground that while the Joint Statement of Issue 
refers to the circumstance which occurred in respect of the 
Cascade RTC desk on September 17, 2001, this award also applies 
to similar circumstances which arose on September 26, 2001 in 
relation to the combining of the Saskatchewan West and the 
Saskatchewan East RTC desk positions. 
 
The dispute concerns the prerogatives available to the Company 
to deal with a manpower shortage when, for example, an employee 
calls in sick, as occurred on September 17, 2000. On that 
occasion the Company changed the assignments of a number of Rail 
Traffic Controllers which resulted in Rail Traffic Controller 
Basra, who was assigned to work the Third Vancouver Terminal RTC 
desk also covering the Cascade desk, described as then having 
“minimal traffic volumes” in the Company’s submission. 
 
Part of the Union’s submission is to the effect that the Company 
is violating the collective agreement by combining desks, in 
disregard of the system of permanent bulletins, as a first 
resort in the face of a temporary vacancy rather than as a last 
resort. In that regard it draws to the Arbitrator’s attention a 
number of provisions of the collective agreement, including 
article 5.02.3 which reads as follows: 
 
5.02.3 Permanent unassigned RTCs will perform all work 
required of them, which shall include filling permanent assigned 
RTC vacancies under 5 days duration when instructed by the 
Company. If no permanent unassigned RTCs are available, then 
such relief work will be performed by spare RTCs. 
 
The Company does not dispute its obligation to first have 
recourse to permanent unassigned RTCs to cover a short term, 
temporary vacancy, and failing the availability of a permanent 
unassigned RTC, to then call an available spare RTC to perform 
the work. In the Arbitrator’s view, however, it remains the 
prerogative of the Company to determine whether a “vacancy” 
exists so that it needs to be filled, or whether it can deal 
with the situation by adjusting the assignments of staff who are 
on duty. (See CROA 2264, 2274, 2166.) 
 
Part of the dispute appears to be, assuming that a vacancy 
exists, the obligation of the Company where unassigned or spare 
employees are not available within the contemplation of article 

 - 2 - 



  CROA 3370 

5.02.03. The Union’s submission appears to suggest that in that 
circumstance the Company is compelled to resort to offering 
overtime to a rail traffic controller who is then not on duty, 
before combining desks which are the subject of regular 
bulletins. In that regard the Union points to minutes of a 
meeting held concerning the assignment of temporary vacancies at 
Montreal. By the terms of those minutes, dated January 11, 2001, 
if a vacancy cannot be filled with a permanent unassigned or 
spareboard RTC the next step is to canvass the regular assigned 
RTC overtime list. 
 
The Company’s representatives argue that the arrangement made in 
Montreal is, at best, a local arrangement, and not a collective 
agreement undertaking binding on the Company in its rail traffic 
operations at Calgary. The Union’s representative submits that 
the Montreal minutes simply reflect a proper interpretation of 
the collective agreement. 
 
With respect to the issue of the of the obligation to canvass 
overtime before combining desks the Arbitrator has some 
difficulty with the position of the Union. Very simply, no 
provision within the language of the collective agreement has 
been drawn to the Arbitrator’s attention which would, either on 
its face or implicitly, require the Company to resort to 
overtime among regular assigned RTCs once the sequence of 
replacement in article 5.02.03 has been exhausted. Similarly, 
there is no express language within the collective agreement 
which would prevent the reorganization of the workforce, on a 
temporary basis, including the combining of desks, to deal with 
a temporary absence on short notice. As noted above, the Company 
need not treat a short term absence as a vacancy if it can do 
without the work being done, or if it can cover it off by the 
reassignment of staff. 
 
In the result, the Arbitrator finds and declares that in the 
circumstances which arose on September 17, 2001 resulting in the 
combining of the Vancouver and Cascade desks, as well as on 
September 26, 2001 in relation to the Saskatchewan West and 
Saskatchewan East desks, assuming a vacancy was declared, the 
Company was first under the obligation to comply with the 
sequence of replacement described in article 5.02.03. Failing 
the possibility of permanent unassigned RTCs or spare RTCs being 
available, the Company was under no obligation to resort to 
overtime, and was not prevented by any provision of the 
collective agreement from combining desks for the period of the 
temporary vacancy. Therefore, to the extent that the Union seeks 
a declaration that the Company is prohibited from combining 

 - 3 - 



  CROA 3370 

 - 4 - 

assignment desks during a particular tour of duty, the grievance 
must be dismissed. 
 
 
September 19, 2003   (signed) MICHEL G. PICHER 

ARBITRATOR 
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