
CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
CASE NO. 3418 

 
Heard in Montreal, Thursday, April 15, 2004 

 
concerning 

 
CANADIAN PACIFIC RAILWAY COMPANY 

 
and 
 

BROTHERHOOD OF MAINTENANCE OF WAY EMPLOYEES 
EX PARTE 

 
DISPUTE: 
Interpretation and application of section 14.4(a) of Wage 
Agreement No. 41. 
 
BROTHERHOOD’S STATEMENT OF ISSUE: 
In July of 2003 a dispute arose between the parties concerning 
the Company’s new policy concerning the implementation of 
section 14.4(a) of Agreement No. 41. This new policy consisted 
of the Company’s belief that it can force employees to accept 
positions of less than 45 days. The Brotherhood disagreed with 
this and, as a result, a grievance was filed. 
 
The Union contends that: (1.) Section 14/4(a) of Agreement No. 
41 provides that “an employee who does not exercise his 
seniority to a temporary positions of less than forty-five days 
will not forfeit seniority.” This principle is repeated at 
section 15.2(d) of Agreement No. 41; (2.) Section 14.4(a) has 
been in the collective agreement for generations. Never, through 
all those many years, has the Brotherhood been aware that 
employees have been forced to accept positions of less than 45 
days; (3.) The Company’s present position is in violation of 
section 14.4(a) of Agreement No. 41. 
 
The Union requests that it be declared that the Brotherhood’s 
interpretation of section 14.4(a) is correct. In addition, the 
Brotherhood requests that any employee adversely affected by the 
Company’s interpretation be made whole for all losses including 
but not limited to wages, mileage, travel time, etc. 
 
The Company denies the Union’s contentions and declines the 
Union’s request. 
 
FOR THE BROTHERHOOD: 
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(SGD.) J. J. KRUK 
SYSTEM FEDERATION GENERAL CHAIRMAN 
 
There appeared on behalf of the Company: 
D. E. Guérin – Labour Relations Officer, Calgary 
Karen Fleming – Counsel, Calgary 
E. MacIsaac – Manager, Labour Relations, Calgary 
C. Beaudry – Constable, CPR Police Service 
A. M. Paton – Assistant Track Program Supervisor 
And on behalf of the Brotherhood: 
P. Davidson – Counsel, Ottawa 
D. W. Brown – Senior Counsel, Ottawa 
J. J. Kruk – System Federation General Chairman, Ottawa 
D. McCracken – Federation General Chairman, Ottawa 
 

AWARD OF THE ARBITRATOR 
 
At issue is the application of clause 14.4(a) of the collective 
agreement. It reads as follows: 
 
14.4 (a) Except as otherwise provided below, temporary 
vacancies of less than forty-five calendar days required by the 
Company to be filled, in positions subject to being bulletined 
in accordance with Clause 14.1, shall be filled by the senior 
qualified employee immediately available, subject to the 
provisions of clause 21.9. 
 
An employee who does not exercise his seniority to such a 
temporary vacancy of less than forty-five days will not forfeit 
any seniority. 
 
The Brotherhood maintains that the purpose of the above 
provision is to confirm that where employees desire the 
opportunity to fill temporary vacancies of less than forty-five 
days they may claim them, on the basis of seniority. 
Additionally, the article makes it clear that there is no 
penalty in respect of the loss of seniority for an employee who 
declines to exercise his or her seniority to fill such temporary 
vacancy. According to the Brotherhood the provision was never 
intended as an instrument whereby the Company could compel 
senior employees to fill temporary vacancies. It submits that 
the Company has effectively attempted to apply a new policy of 
interpretation which was never intended. 
 
The Company asserts a radically different view. Firstly, it 
notes that it is only on rare occasions when there will be a 
need to compel a senior employee to fill a temporary vacancy. 
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Often temporary vacancies become an opportunity for a short term 
promotion into work at higher rates of pay, with no difficulty 
in finding individuals willing to assume such positions, on the 
basis of their seniority. The Company relates, however, that on 
some occasions there may be difficulty in filling a temporary 
vacancy, and submits that in that rare circumstance the 
provisions of clause 14.4(a) must be viewed as available to the 
employer, in the management of its enterprise, to ensure that 
qualified employees are made available to perform the work which 
must be done. 
 
The Company submits that the scheme of the collective agreement 
supports its interpretation of the article. It draws to the 
Arbitrator’s attention the fact that the principle of “senior 
may – junior must” is expressly adopted in the provisions of the 
collective agreement which govern the bulletining of permanent 
positions. That is reflected, for example, in Appendix B-23 of 
the collective agreement. The Company also notes to the 
attention of the Arbitrator that clause 15.2(d) of the 
collective agreement expressly relieves laid off employees 
against the burden of exercising seniority to a position of less 
than forty-five calendar days in duration. The Company also 
notes that jurisprudence, both inside and outside the CROA, has 
confirmed, absent contrary language in the collective agreement, 
the right reserved to management to compel employees to fill 
temporary vacancies as determined in the exercise of 
management’s rights. In that regard reference is made to SHP 
268, CROA 1885 and the decision of a board of arbitration 
chaired by Judge W. Little in Re Sudbury Mine, Mill & Smelter 
Workers, Local 598 and Falconbridge Nickel Mines Ltd. (1959) 10 
L.A.C. 189. 
 
Upon a review of the materials filed the Arbitrator is compelled 
to agree with the interpretation advanced by the Company. From a 
purposive standpoint the logic of the Brotherhood’s position 
leaves much to be desired. With respect to temporary vacancies 
there is no provision to be found in the collective agreement 
similar to the “senior may – junior must” principle which 
expressly governs the filling of permanent bulletined positions, 
as reflected in the language of Appendix B-23 of the collective 
agreement. Can it be that the parties contemplated or intended 
in an urgent situation that the Company would be virtually 
unable to temporarily transfer employees from one endeavour to 
another to cover off a temporary vacancy? That question becomes 
all the more difficult to the extent that the collective 
agreement expressly relieves laid off employees of any 
obligation to exercise their seniority to fill temporary 
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vacancies. The position of the Brotherhood would lead to an 
implausible or counter-intuitive result. 
 
The Arbitrator must also agree that clause 26.9 lends support to 
the employer’s position. It provides as follows: 
 
26.9 Employees temporarily assigned to lower rated positions 
shall not have their rates reduced. 
 
Employees will not normally volunteer to assume lower paid 
duties. At a minimum, the foregoing provision, and in particular 
the use of the word “assigned”, clearly reflects the 
understanding of the parties that individuals may be compelled, 
against their wishes, to work a temporary assignment, including 
an assignment in a lower rated position. While individuals so 
treated do not suffer a loss in pay, they are obviously obliged 
to take the forced assignment. 
 
The only language in the collective agreement which appears to 
deal with the forcing of employees to temporary vacancies is to 
be found in clause 14.4(a). It expressly provides that where 
temporary vacancies of less than forty-five days are to be 
filled, in positions which are subject to being bulletined in 
accordance with clause 14.1 of the collective agreement, those 
positions “shall be filled by the senior qualified employee 
immediately available”. It is difficult to conclude, on the 
language so fashioned, that the Company does not have the right 
to force senior employees to fill temporary vacancies, as it has 
purported to do, notwithstanding the contrary position of the 
Brotherhood. 
 
The Brotherhood may well prefer that the filling of temporary 
vacancies be accomplished, as with permanent bulletins, on a 
“senior may – junior must” basis. Such an arrangement , however, 
can only be predicated on clear and unequivocal language in the 
collective agreement which supports it. In the case at hand, the 
only language in the collective agreement governing the filling 
of temporary vacancies is entirely to the contrary. Clause 
14.4(a) cannot fairly be read as other than vesting in the 
employer the right to select the senior available qualified 
employee to fill a temporary vacancy of less than forty-five 
calendar days. The language may also be interpreted, as the 
Brotherhood stresses, to make clear that senior qualified 
available employees may have the preferential right to fill 
temporary vacancies and are not required to bid on such 
vacancies. However, that does not detract from its broader 
meaning, which must be found to include the right of the 
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employer, consistent with established principles relating to 
management rights, to transfer employees to fill temporary 
vacancies as needed. 
 
For all of the foregoing reasons the grievance must be 
dismissed. 
 
 
May 17, 2004    (signed) MICHEL G. PICHER 

ARBITRATOR 
 
 


