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SACKSACUND CF THE CASZ

As of Cctober 1, 1982, Claimants were prcperly placed on pro-
tective status and were to te paid a monthly displacement allcw-
ance in accordance with New York Dock Conditions. Claimants L.P.
Wiggins, R. Passarelli, M. Dragisic, and R. Lopacinski were highly
skilled white-collar workers who had been engaged in the processing
of proposals for the establishment of freight rates for memter
Carriers. During the months of August and September 1982, Claimants
orked for Carrier on a voluntary basis moving furniture,
files, and office equipment into its newly remodeled office space
at 222 S. Riverside Plaza, Chicago.‘Illinois. They worked nights
and weekends and were péid on a time-and-one-half basis. When
Claimants' displacement allowances were calculated, the Association
.aclude the money they earned on the moving project. Peti-

tioner claims that this money should be included in the displacement

allowance calculations. A claim was filed that has resulted in

this arbitration.

THE ISSUES PLACED BEFORE THE ARBITRATION BOARD

1. Did the Association properly calculate the
4t~nlacenent and/or dismissal allowances due
¢, R. Passarrelli, R. Lopacinski, and

vhen it excluded certain payments

§ Treswmes e an w - - - wimames



Ty zhe indiviiuals Zduring the las: -weLve
months in whicn they perfcrmerd se',‘:e Lmmedlazely
receding the date c¢f their displacement and.cr
ismissal?

2. If the answer to the above question is -in the
regative, are the claimants entitled to have their
protected rate recalculated and to ke paid the
difference in pay beginning with their protective
reriod and continuing .throughout its duration?

NEW YORK DOCX PROVISIONS PERTINENT TO THIS DISPUTE

Section 5.a.

So long after a displaced employee's
unable, in the normal exercise of his seniority rlghts nder existing
agreements, rules and practices, to obtain a position producing
compensation equal to or exceeding the compensation he received
in the position from which he was displaced, he shall, during his
protective period, be paid a monthly displacement allowance equal
to the difference between the monthly compensation received by
him in the position in which he is retained and the average monthly

compensation received by him in the position from which he was
displaced.

Each displaced employee's displacement allowance shall be
determined by dividing separately by 12 the total compensation
received by the employee and the total time for which he was paid
during the last 12 months in which he performed services immediately
preceding the date of his displacement as a result of the transaction
(thereby producing average monthly compensation and average monchly
time paid for in the test pericd), and provided further, that such
allowance shall also be adjusted to reflect subsequent general

wage increases.



EOSITICN OF THE PARTIIS
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The Union

The Union contends that the Association should have included
all compensation earned by Claiﬁants during the 12 months prior %o
their displacement in the calculation of their respective dis-
placement allowances. In support of its position, the Union pre-
sents the following argumenis:

(1) The language of Section 5, Paragraph 2, is clear and
unambiguous. It states that the ""displacement allowance shall
be determined by dividing separately by 12 the total compensation
received by the employee' during the 12 months he performed service
prior to his displacement. Nowhere in the language pertinent to
this dispute is any exception of any kind made in regard to com-
pensation received during the l2-month period prior to displacement.

(2) Claimants received compensation for work performed as
employees of the Association. The money appeared in their regular
paychecks and it was not designated as money earned while Claimants
had any status other than employees of the Association. The Assor
tion's argument that Claimants operated as subcontractors during

the may *~-= is not valid.



{3) The argument presented tw the Asszciatizn tha
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rerforzed by Claimants was not woTK covered by the Sccge Fule or
work related to Claimants' tasic position is nct relevant. Sec=i=n
S does not exclude any work performed by an employee for the Ccm-
pany in the calculations to establish a displacement allowance.

(4) There are numerocus arbitration awards that support this

positien.

The Association

The Association contends that the compensation earned by Claimants
while they were engaged in the '"moonlighting project" is not compen-
sation that should be included in the calculation of displacement
allowances. In support of its position, it presents a number of
arguments, chief among them are the following:

(1) The Claimants involved here are highly skilled white-collar
workers who are not called on under any conditions to perform
manual labor. All compensation earned by these men on their basic
Jjobs were included in the calculations of their respective displace-
ment allowances.

. (2) The work performed by the Claimants was on a volun

basis. It was not work covered under the BRAC Scope Rule an



~oz granted 1 acccrdance wiid
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erms ci zhe lcnirilling igTeaTen:.
A work opportunity was offered in corder to allow Asscciatizn em-
ployees tlle chance to make extra meoney on a moonlighring basis.
The fact that Claimants were paid at time-and-one-half their base
rate and the pay was included in their regular paychecks has no
significance. Despite this, the Association considered these

people to be subcontractors, not regular employees covered under

the Controlling Agreement,

(3) While the 'nion argues that all moneys earned, regardless
of the conditions under which they were earned, should be included

in che allowance calculations, there are numerous arbitration awards

to the contrary.

FINDINGS

After considerable review of the material presented by the
parties and a detailed reading and study of prior awards submitted
by both parties, this Board is persuaded that the weight of the
probative evidence is supportive of the Association's position.

We have concluded this in spite of the fact that the pertinent
Agreement language appears to support the Union's case.

Tr - ~~ne+=act language clearly states that when an employes
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displacement allcwance is ceterzined, the salary zase tJ Ze _.sa:
for calculation shall te the EEEEL c:mpeﬁsat;on earned durinz e
12 months preceding the date of the employee's disﬁfacemen:. The
critical question here is what constitutes total compensaticn for
purpeses of calculating the displacement allowance? Specifically,
should the overtime wages earned by Claimants on the moving project
during August and September 1982 be included in che calculations?
Based on a reasonable application of New York Docket Conditions,
the materials presented at the hearing, and the prior awards on
the issue, we can find no basis for answering yes to the latter
quesction..

New York Dock Protective Cénditions were implemented to save
employees harmless from loss of pay and job status when they were
adversely impacted as a result of a transaction. A practical
interpretation of that app-ication is that an employee should not
be awarded a monthly displacement that uFuld cause him to be
financially better off or worse off than if he continued to work
his job. To include one-time windfall earnings in the calculation
of the displacement allowance would tend to inflate the monthly
allowance above what should reasonably be anticipated.

Claimants performed a moving job for the Associacion.

had ¢t claim to the work nor was the work granted
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ployer chcse tC pay them at the cvertime rate and include the
wages earned in their regular checks in no way makes the work parc
of the Claimants' jobs that were eliminated as a resylc of the
coordinacion.

The bulk of the awards cited in the record by both parczies
clearly exclude from calculation of the l2-month average earnings
from casual or unassigned overtime as well as most other forms
of compensation received by employees not directly related to their
basic jobs. We see no reason in this case to decide otherwise.

To include the overtime earned on the moving project in the calcu-
lation of the Claimants' displacement allowance would be to strain

the definition of the term total earnings beyond what a reascnable

review of the facts could require.

AWARD

The answer to question one is yes.

R. E. Dennis, Neutral Member




