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“RTIES ) 3rotheriood of Rallng, Alrlive
TO )] Freight Handlers, Express and
DISPUTE ) and

New York Central Railrxoad Company

QUESTIONS
AT ISSUL: (1} ©Ticd Carrier violate t
of the February 7, 19
Aoreement whan it deni .
Chlef Clerk, District Fraight Cleim Office
Boston, Massachusetts, a lump sum scparation
a110wance in lieu oF uh"“SI&IIln? Z

(2) Does Mr. Murvaey possess the 15 or wmore years of
employment relationship, as that term is defined,
necessary to qualify him for a separation allow-
ance? '

; {3) Shall Carrier now be reguired to pay to Mc. Muxzay
the lump sum separation allowance afforded under
| Article V ol the Agreemani?

OPINICN The parties are in accord that the Claima
OF BOARD: a protected employee withian the purview

Section 1, of the TFebruary 7, 1963 ‘\’-atﬁ'oM o2
The facts indicete that the Claimant was originally hix on Tebru-
ary 2, 1948, as a clerk in the office of the General Nanager, & fully
excepted position., He worked there continuously until August 31,
1954, when he was terminated dus to a reduction in force.

L4
’ - On May 3, 1955, he was hired by the Cerrier a2s an in-

vestigator. Subsequently, on Decembex 20, 1957, he was promoted to
Chief Clerk and remzined in that position until its abolishment on
December 31, 1966, in accordance with an implementing agreement
executed by the parties,

i ' In the instant claim, the question presented is whather

! or not the Claimant is entitled to severance pay conditioned on the

| ' employment relationship? Necessarily, the crucial point in contro-

‘ versy 1s whether the Claimant had acquir ed the Y15 or more years of
employment relationship with the carrier,' as contemplated by Article
V of the February 7, 1965 National Agreement.

‘ . Unquestionably, neither the context of the Na
ment nor the questions and answers included in the lngeLpre



]

nt issue, What 1

tarpcted te the inste s an employsment relaticnzhin? In
this rezard, Question No. 5 under Article I, Section 1, staztes zs fol-
lows:

Q. "Is the term 'employment relationship' synonymous with

seniority?*

A, "The term 'emplcyment relationship! used im this Section

should not be confused with the term ‘seniority! since it

wes used in the agreement to provide protection to employees

who had at least a 2-year amployment relationship with a

-carrier on Cctober 1, 1964, but who may not have had at

"least 2 years' seniority.”

If we were to apply this analogy to the fifteen yeay employee,
then merely indicating the existence of an employer-employee relation-
ship, regardless of any coverage under a collective bargeining agreemen
would such suffice for the purpose of determining the employze relation
ship? Furthermore, is there any significance to the fact that nowhere
within Article V is the word senicrity mentioned?

Several other aspects should be indicated, The Claimant had re-
ceived three weecks vacation under the National Vacation Agrecmsat, as
well as having the machine listings show his service as of February 2,

1948, his original hire date. On the other hand, there is z subcued
innuendo of . record tampering, as well as strong reliance by the Carrier
on the fact that the positions, from 1948 through 1954, were fully ex-
cepted from coverage under the Organization's contract.

Ve have pondered this prohlem very carefully and hive reachs
the conclusion that the use of the phrase, Vemployment relationship,”
requires that it be given a meaning different from the term M"senior-
ity." Seniority, normally, flows from the agreement of the parties as
evidenced by the collective bargaining contract. Conversely, the em-
ployment relationship arises when an employee is first hired - whether
in a2 bargaining unit or excepted position. ¥ance, the employment rela-

tionship need not be cozncxdental with seniority.

Award

Answer to Questions 1, 2 and 3 is in the affirmative.
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v Murray/1, Rohman
Neutrdl Member

Dated: Washington, D,C.
March 7, 1968




