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SPECIAL BOARD OF ADJI!STMENT XD ---__,-.-__. ~_ ,$0_5_ 

PARTIES ) Brotherhood of Railroad Signalmn 
TO ) and 

DISPUTE ) ‘The Western Pacific Railroad Company 

Ql!ESTlON 
AT ISSllE: Claim of the General Committee of the Brotherhood of 

Railroad Signalmen on The Western Pacific Railroad 
Company that G. L. Neilson is e:ltitled to ai adjust- 
ment in compwsation under the February 7, 196; Agreeme:lt 
because Carrier’s unilateral transfer on January 24, 1966, 
of the headquarters of its Signal and Cormnunicaiions 
Department from San Francisco to Sacramento resulted in 
Mr. Neilsozi being reduced from a Signal Draftsman at 
San Francisco ($661.81 per month) to a ‘KS Maintainer 
position at Wells, Nevada (53.098 per hour). 

OPINION 
OF BOARD: On October 1, 1964, Claimant, a “protected” employee, was 

regularly assigned to the position of ‘KS Maintainer at 
Wells, Nevada at the rate of pay of $2.998 per hour. ti 
necember 1, 1964. he bid and was successfully assigned to 

the position of Signal Draftsman at San Francisco. This position was higher 
rated than that of TCS Maintainer ($661.81 per month.) 

On January 1, 1966. Carrier consolidated its Signal and 
Communications Departments, a::d established the headquarters for the wm- 
hined d?partme!,ts at Sacramwto. Claimant, after being advised thaL his 
position and wo~-k was to be trauslerred to Sacramento, eleLtrd tu return 
tc Wells, Nevada displacing a junior employe occupying a position of ‘PCS 
Maintainer. 

The Organization contends that under the terms of the 
February 7 Ag+eeme:lt, Claimant’s protected rate of pay as of January 24. 1966. 
(the time of the transfer back to Wells, Nevada) was that of a Signal 
Draftsman and was thereafter eLItitled to that rate even though he was re- 
duced from Signal Draftsman to ‘KS Maintainer. 

as follows: 
Section 1, Article Iv of the February 7 Agreement reads 

“Sub,ject to the provisions of Section 3 of this 
Article IV, protected employees entitled to preservation 
of employment who hold regularly assigned positions on 
October 1, 1964, shall ilot be placed i.n a worse position 
with respect to compensation than the=%! rate of 
compe,,sation for said rrgularlv assi~f~>s~ition on - ~_..._ 
October 1.1964; provi~drd, however, t~liai in ad,lJ Lion therJ,- 
to sllch comne,~sati;,n shall he adjusted t,~ i,ncl ‘dr s!111- 
Sequent ge,:eral wal:e illCreaSes.” (Iln,brSr ,rj ,’ ,?,jckTd. 
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Section 3, Article IV reads: 

“Section 3. Any protected employee who in the 
normal exercise of his seniority bids in a job or is 
bumped as a result of such an employee exercising his 
seniority in the normal way by reason of a voluntary 
action, will not be entitled to have his compensation 
preserved as provided in Sections 1 and 2 hereof, but 
will be compensated at the rate of pay and conditions 
of the job he bids in; provided, however, if he is 
required to make a move or bid in a position under 
the terms of an implementing agreement ma& pursuant 
to Article III hereof, he will continue to be paid in 
accordance with Sections 1 and 2 of this Article IV.” 

Question and Answer No. 1 interpreting Section 3 is 
quoted as follows: 

“Question No. 1. If a ‘protected employe’ for 
one reason or another considers another job more de- 
sirable than the one he is holding and he therefore 
bids ill that job even though it may carry a lower rate 
of pay than the job he is holding, what is the rate of 
his guaranteed compensation thereafter?” 

“Answer to Question 1. The rate of the job he 
voluntarily bids in.” 

Sections 1 and 3 of Article IV, (considered together 
with Question and Answer No. 1 interpreting Section 3) mean that a pro- 
tected employe’s guaranteed compensation shall not thereafter be less 
than the norms1 rate of compensation he was entitled to on October 1, 1964, 
unless the employe voluntarily chooses to take a lower rated position. If 
he chooses to take the lower rated position, then the rate of that position 
becomes his guaranteed rate of compensation. The language does not pro- 
vide, as the Organization contends, for an upward adjustment of the 
guaranteed compensation rate (except, of course, for general wage increases). 

The axswer to the question presented is in the negative. 

Dated: Washington, D, C 
WV 26, 1969 


