
AWARD No. 3cY 
Case No. TC-BRAC-109-W 

PARTIES) Soo Line Railroad Company 
TO THE ) and 
DISPDTE) TC Division - BRAC 

QUESTIONS 
AT ISSUE: 1. Did Carrier violate Article V of the 

February 7, 1965 Agreement when it failed 
to consider 28c per day allowed Claimant 
J. D. Larson for operating a highway crossing 
signal as part of his daily rate in computing 
his separation allowance. 

2. If the answer to Item (1) is in the affirma- 
tive, Carrier shall be required to reccanpute 
J. D, Larson's separation allowance and 
include the 280 per day. 

AL. &“I.. 

.-' BOARD: Claimant was entitled to a separation allowance at 
the time his position was abolished. For many years 

he had received, in addition to his regular rate of pay, $6.00 
per month for operating crossing gates or crossing signals. 

Rule 19(c) of the schedule agreement provides: 

Telegraphers or Levermen who are required 
to operate crossing gates or crossing 
signals, or flag crossings, will be allowed 
$6.00 per month in addition to the rates 
skcwn in schedule, except that after Septem- 
ber 1, 1949 employes shall be allowed the 
same amount for performing such service on 
five days per week as they formerly received 
for performing such service six days per week 
and employes performing service on the relief 
days of the position shall be allowed additional 
proportionate amounts. 

Carrier contends that the 280 per day sought by Claim- 
ant, based upon the $6.00 per month figure, should not be included 
in the separation allowance. It argues that this amount is not 



AWARD NO. 30 
Rf Case No. TC-B C-109-W d 

part of "the normal rate of compensation," which is the measure 
of the protected rate under Article IV of the February 7 Agree- 
ment. The Organization contends that the $6.00 allowance has 
been part of Claimant's daily rate of pay for many years. 

Under Section 9 of the Washington Job Protection 
Agreement, a monthly separation allowance is "cunputed by 
multiplying by 30 the daily rate of pay received by the employee 
in the position last occupied." Article V of the February 7 
Agreement provides that a separation allowance shall be computed 
in accordance with Section 9 of the Washington Agreement. 

There is no reason to find that the February 7 Agree- 
ment's "normal rate of compensation" is or was intended to be the 
identical counterpart of "the daily rate of pay" specified in 
the Washington Agreement. The language of neither Agreement is 
automatically transferrable to the other. 

In arguing #at the $6.00 is not wages, Carrier 
points out that special allowances, including this one, have 
not changed when general wage incseases have been effectuated. 
The freezing of the $6.00 for many years is not dispositive. 
The parties have considered these payments to constitute a 
"special allowance" over and above the hourly rate. But the '2 
issue is whether such a regularly paid, lony-standing special 
allowance is, in fact, part of the "daily rate of pay received 
by the employee." The two are not necessarily mutually exclusive, 

Rule 19(c) of the schedule agreement provides that 
the allmance goes to employees "who are required to operate 
crossing gates..." This work assignment was not optional or 
voluntary, since the position occupied by Claimant required the 
operation of crossing signals. It was a condition of the job 
itself for which a contractual amount was paid, a mandatory and 
integral part of the tour of duty. It is certainly dissimilar 
from either occasional or sustained overtime work, which may be 
offered or withdrawn by Carrier and which might be declined by 
an employee. It is not equivalent to a housing allowance, which 
are merely expenses in lieu of accommodations. 

Claimant's job was a two-fold one for which he 
received compensation in two parts. Handling the crossing 
signals was a basic part of the job he was called upon to do, 
and consequently the compensation payable for it was an integral 

Lo part of his daily rate of pay. 
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Where compensation for specific work is granted by 
Carrier, as is true here, the fact that it is calculated as a 
fixed side payment does not alter its character as part of the 
employee's "daily rate of pay." If a separate sum is contractually 
granted to an employee for auy extra duty, which was a required 
and invariant part of his job, it can logically be considered 
part of his daily rate under Section 9 of the Washington Agree- 
ment, whether computed hourly, weekly or monthly. It may or 
may not meet the definition in Article IV, Section 1, of the 
February 7 Agreement. But it certainly is an established part 
of Claimant's daily rate of pay for the work regularly required in 
his position. 

AWARD 

The Answer to the Questions is Yes. 

\ 

/j.@tt : 
Milton Friedman 
Neutral Member 

Dated: May 1% 1972 
Washington, D. C. 
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