
Award No. 354 
Case No. H&RE-22-W 

SPECIAL BOARD OF ADJUSTMENT NO. 605 

PARTIES ) Hotel and Restaurant Employees and Bartenders International 
To ) UlliOll 

DISPUTE ) 
and 

Texas and Pacific Railway Company 

QUESTIONS 
AT ISSUE: 

1. Whether the carrier is required by the February 7, 1965 
Agreement to restore to protected status employees whom 
it deprived of protected status by the application of a 
pm-1965 schedule rule reading as follows: 

"Employes who, account reductLon in force, 
have performed no service for a period of 
six months (6) will be dropped from the 
seniority roster.N 

2. Whether the carrier is required now to pay to employees 
heretofore deprived of protected status, i.e., M. E. 
Callings, S. Durkee, L. E. Trezevant, J. E. Banks, Jr., 
B. Gardner, C. Young, Jr., L. A. Bryant, H. W. Robinson, 
J. M. Crabbe, Jr., E. C. Pierce, N. Powell, Jr., W. H. 
Caldwell, P. Alexander, W. H. Roberts, and all others 
similarly situated, compensation to which they heretofore 
have been entitled under a proper interpretation of the 
February 7, 1965 Agreement as protected employees. 

3. Whether the carrier is required to furnish Health & Welfare 
protection (or reimbursement for failure to provide such 
protection in the past) to the above-identified employees, 
and all others similarly situated, as a part of their pro- 
tected compensation. 

OPINION 
OF BOARD: There is no dispute as to the essential facts in this case. 

Claimants herein were dining car employes and were protected 
under the terms of the February 7, 1965 Agreement. On May 31. 

1969 Carrier discontinued its passenger service, and Claimants were furloughed 
(and continued to retain seniority as provided in the schedule agreement be- 
tween the parties herein.) 

On November 30, 1969 Claimants were dropped by Carrier from its 
seniority roster pursuant to Rule 9 of the schedule agreement that reads in 
pertinent part as follows: 



Award No. 354 
Case No. H&R&22-W 

-2- 

J 

"*** Employes who, account reduction in 
force, have performed no service for a 
period of six months (6) will be dropped 
from the seniority roster." 

Carrier determined that since it had ended the employment re- 
lationship and Claimants ceased to be employes by reason of the operation of 
Rule 9, they (Claimants) also lost their protected status. As a consequence, 
Carrier discontinued paying the protected rate effective December 1, 1969. 

On March 30, 1970 the Organization filed claims "for payment of 
delinquent present and future payments for protective compensation under the 
terms of [the February 7, 1965 Agreement.]" The claims were denied by Carrier 
by letter dated April 14, 1970 asserting Rule 9 of the schedule agreement as 
well as the fact that the claims were not filed within 60 days from November 
30, 1969. 

An additional "claim" was filed by the Organization's General 
Chairman (by letter dated December 22, 1969 and sent to Carrier's Director of 
Personnel) for "payment of delinquent present and future payments of premiums 
[for health and welfare protection] to cover employees of your railroad who 
are also protected under the provisions of the February 7, 1965 Agreement." 

Carrier declined this claim not only on the merits hut also for 
the reason that the claim was not timely presented. 

On April 22, 1970 the Organization's General Chairman informed 
Carrier that both claims were being referred to the Organization's Vice 
President for further handling. Tiiereafter on August 11, 1972 (over two years 
later), the General Chairman wrote a letter to Carrier stating that he is "re- 
newing and filing claims on the property * * * for payment of delinquent re- 
troactive present and future payments for protective compensation * * *.'I Our 
Award iio. 318 was referred to as the basis for the "renewing and filing" of 
the claims. 

On August 18, 1972 a notice was served on the joint committees 
advising of the Organization's intent to file submissions with this Board. 

As to Question No. One 

The issue of whether Carrier, by the application of a schedule 
agreement rule, can deprive a protected employe of his protected status has been 
determined by this Board in Award No. 318. In that award we held that the 

J 
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provision' in the schedule agreement did not, in and of itself, deprive an 
employe of protected status where the employe failed to work through no fault 
of his own. This conclusion was affirmed by our Award No. 326. The Board in 
the latter award was careful to point out that while the schedule agreement 
provision did not deprive the employe of his protected status, his obligation 
to perform service under the February 7, 1965 Agreement must still be ful- 
filled. 

In its submission Carrier takes strong issue with the findings 
in Award No. 318, submits that is in error, and urges in this dispute that it 
be reversed. Carrier states, in part: 

11 . . . We believe your Board erred in its 
Award 318 in construing the provision 'other- 
wise removed by natural attrition' by limit- 
ing the meaning of that phrase in such a way 
as to exclude loss of seniority and employ- 
ment relationship in the application of a 
schedule rule where employes who were laid 
off by reason of a decline in business did 
not perform service and were dropped from 
the seniority roster. This is the applica- 
tion of an existing Agreement which was not 
amended or modified by the February 7, 1965 
Agreement under which employes in the usual 
and customary application of that rule ceased 
to be employes in the same way that employes 
cease to be employes in the case of retire- 
ment, resignation or death. 

"Your Board concluded that 'since there 
has been no showing that claimants were dis- 
charged for cause, they did not lose their 
protected status under the provision of the 
February 7. 1965 Agreement,' but makes no 
finding as to the term 'otherwise removed by 
natural attrition.' This term must neces- 
sarily be broadly interpreted since it in- 
cludes not only such things as death and dis- 
ability, but also resignations. This term is 
broad enough and should be interpreted to in- 

;/ The provision referred to in Award No. 318 read: "An employe 
who, on account of reduction in force, has not performed sixty (60) days' 
service during a period of twelve (12) consecutive months will be dropped from 
the seniority roster.” 
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elude forfeiture of seniority under the 
application of an existing Agreement where 
such attrition of the force flows from the 
natural or normal application of an exist- 
ing rule in the schedule agreement. For 
these reasons, the Carrier submits Award 
318 is erroneous. 

"As we have previously pointed out, 
the Carrier's defense in this dispute is 
based on an argument which either was not 
advanced in the docket leading to Award 
318 or was not discussed by your Board in 
the opinion. This defense is the fact 
that the February 7, 1965 Agreement must 
necessarily apply only to 'employes'. It 
is beyond imagination that either the 
Carriers or the Labor Organizations con- 
templated affording any kind of benefits 
to a person who was not an 'employe'. 
Further, the February 7, 1965 Agreement 
did not amend or modify the basic schedule 
agreement but simply added protective bene- 
fits under the circumstances described in 
the Agreement." 

Carrier's suggestion that the term "otherwise removed by 
natural attritionu is sufficiently broad to include being "laid off by reason 
of a decline in business" not only belies awareness of the plain meanin of 
the words, but more importantly, it is inconsistent with the application of 
the terms of the February 7, 1965 Agreement. 

Under the provisions of Sections 3 and 4 of Article I of the 
February 7, 1965 Agreement there may be a reduction in force of protected em- 
ployes only under certain conditions and within certain limitations. There 
has been no showing in this dispute that Section 3 of Article I (decline in 
Carrier's business) was applicable. 

J 
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Carrier further argues that the Board in Award No. 318 did not 
consider or discuss the basis for Carrier's defense, namely, that the 
February 7, 1965 Agreement must necessarily apply only to "employes." As the 
Carrier states: "It is beyond imagination that either the Carriers or the 
Labor Organizations contemplated affording any kind of benefits to a person 
who was not an 'employe'." 

There is, as this Board views it, no intention by the parties 
to protect persons who are not employes. This begs the question. At issue is 
whether a Carrier can summarily and unilaterally deprive an employe of his 
vested benefits by applying a rule in the schedule agreement that has nothing 
whatever to do with "resignation, death, retirement, dismisial for cause * * 
*." (Article II, Section 1.) The Board thinks not. 

As to Question Xo. Two 

Notwithstanding the Board's conclusions as to Question One above, 
it finds that the Organization failed to process the claims in compliance with 
the required time limits with respect to compensation, and they are therefore 
barred. This specific Question deals only with the question of compensation and 
the Time Limit rules apply. (See Interpretations, Page 18.) 

Question As to 

Article IV of the February 7, 1965 Agreement provides in relevant 
part that: "protected employes * * * shall not be placed in a worse position 
with respect to compensation than the normal rate of compensation for said regu- 
larly assigned position on October 1, 1964; provided, however, that in addition 
thereto such compensation shall be adjusted to include subsequent general wage 
increases." 

The Eoard re-affirms its findings in Awards No. 99 and No. 342 
holding that its jurisdiction does not include "paid vacations, holiday pay, 
health and welfare and any and all other similar benefits." (Award No. 99). 

AWARD 

1. The answer to Question No. One is answered in the affirmative. 
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2. The answer to Question No. Two is answered in the negative. 

negative. 
3. The answer to Question No. Three is answered in the 

Dated: Washington, D. C. 
April 18, 1973 

J 


