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SPECIAL BOARD OF ADJUSTMENT NO. 605 

PARTIES ) Brotherhood of Railway, Airline and Steamship Clerks, Freight 
TO ) Handlers, Express and Station Employes 

DISPUTE ) and 
Atchison, Topeka and Santa Fe Railway Company 

QUESTIONS 
AT ISSUE: 

(a) Does Carrier violate the provisions of the February 7, 
1965 Agreement when it fails and refuses to recognize M. D. 
Hartman as a protected employe? 

(b) Shall Carrier compensate M. D. Hartman beginning May 
26, 1970, for the difference between his guaranteed rate as a 
protected employe and that of Janitor position and/or other 
positions held subsequent thereto, as provided in the February 
7, 1965 Agreement? 

OPINION 
OF BOARD: 

Claimant was hired on December 28, 1961, as a clerk in the 
Station Department at Arkansas City; and worked until November 
22, 1962, when he "as furloughed. Thereafter, on November 29, 
1962, he was hired as a clerk in the Mechanical Department at 
Arkansas City--a separate and distinct seniority district from 

the Station Department. Both positions--in the Station and Mechanical Depart- 
ments--are included within the Organization's jurisdiction. Consequently, 
Claimant retained and continued to accumulate seniority in the Station Depart- 
ment ; as well as accumulating seniority in the Mechanical Department. 

On May 29, 1963, Claimant was recalled from furlough to a 
position in the Station Department seniority district at Ponca City. At this 
juncture, as alleged by the Organization, Claimant had the option of "forfeiting 
his seniority in the Mechanical Department and returning to the Station Depart- 
ment or forfeiting his seniority in the Station Department and continuing to 
work and accumulate seniority in the Mechanical Department." He opted to "for- 
feit his Station Department seniority and retain his position and seniority in 
the Mechanical Department." 

Thereafter, Claimant continued to work in the Mechanical Depart- 
ment until May 25, 1970, when a number of positions were abolished. In due 
course, Claimant exercised his seniority rights in the Mechanical Department and 
displaced on a Janitor position, at a lower rate of pay. Therefore, the 
Organization filed the instant claim for the difference in rates of pay from 
May 26, 1970. Subsequently, on January 28, 1972, Claimant was furloughed again 
and when he declined recall to the Mechanical Department on February 25, 1972, 
it resulted in a forfeiture of his seniority rights. 

Hence, the primary issue is whether Claimant "as a protected em- 
ployee pursuant to the provisions of Article I, section 1 of the February 7. 1965 
Agreement. The pertinent portion of section 1, applicable herein, provides as 
follo"s, to wit: 
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"All employees, other than seasonal employ- 
ees, who were in active service as of October 1, 1964, 
or who after October 1, 1964, and prior to the date of 
this Agreement have been restored to active service, 
and who had two years or more of employment relation- 
ship as of October 1, 1964, and had fifteen or more 
days of compensated service during 1964, will be re- 
tained in service subject to compensation as herein- 
after provided unless or until retired, discharged for 
cause, or otherwise removed by natural attrition." 

Unquestionably, Claimant was in active service as of October 
1, 1964; as well as having had two or more years of an employment relation- 
ship with the Carrier; as well as having had fifteen or more days of compen- 
sated service during 1964. 

Thus, presumably, Claimant has met every condition detailed 
in Article I, Section 1 of the February 7, 1965 Agreement. Hence, the query-- 
why does Carrier insist that Claimant was not a protected employee? Further- 
more, the Organization argues that we have decided this issue previously, in 
Award Nos. 34, 161 and 246. Specifically, in Award No. 34, we stated as fol- 
lows, viz: 

"Seniority, normally, flows from the Agree- 
ment of the parties as evidenced by the collective 
bargaining contract. Conversely, the employment re- 
lationship arises when an employee is first hired-- 
whether in a bargaining unit or excepted position. 
Hence, the employment relationship need not be coin- 
cidental with seniority." 

Moreover, the Organization buttresses the aforesaid, by refer- 
ence to Question and Answer No. 5 under Article I, Section 1 of the November 
24, 1965 Interpretations, viz: 

"Question No. 5: Is the term 'employment relation- 
ship' synonymous with 'seniority'? 

Answer to Question No. 5: The term 'employment re- 
lationship used in this Section should not be con- 
fused with the term 'seniority,' since it was used 
in the agreement to provide protection to employes 
who had at least a 2-year employment relationship 
with a carrier on October 1, 1964, but who may not 
have had at least 2 years' seniority." 

Undoubtedly, were we to ignore the balance of the Carrier's 
argument, we would be compelled to agree with the Organization's position that 
Claimant was a protected employee. It is at this juncture, however, that we 
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are constrained to pause and reassess the problem. What is the basis for 
Carrier's denial of protection to Claimant? It is premised on Question and 
Answer No. 10, Article I, Section 1 of the November 24, 1965 Interpretations, 
to wit: 

"Question No, 10: Can employment in more than one 
seniority district in the same craft on the same car- 
rier be counted in determining protected status? 

Answer to Question No. 10: Yes, provided the employ- 
ee acquired and retained seniority on each seniority 
district or roster or was transferred to another 
seniority district or roster at the request of manage- 
ment for temporary services. Otherwise, no." 

In essence, it is the position of the Carrier that when Claim- 
ant relinquished his seniority in the Station Department on November 29, 1962, 
he had not fulfilled the requirement contained in Article I, Section 1 of the 
February 7, 1965 Agreement. Namely, as provided by Answer No. lo--"acquired 
and retained seniority on each seniority district." Thus, having failed to re- 
tain his seniority in the Station Department for the two year period prior to 
October 1, 1964, Claimant never obtained protection; despite the fact that he 
had an employment relationship. 

Admittedly, we are reluctant to accept this argument. None- 
theless, we are impelled to the conclusion that we cannot be oblivious to its 
portent. We have stated, previously, that the negotiators to the February 7, 
1965 Agreement, as well as the November 24, 1965 Interpretations, were experts 
in this field. Having propounded Q. 6 A. No. 5, why did they see fit to add 
Q. h A. No. 10 under Article I, Section l? Evidently, they were still in dis- 
agreement as to the scope of protection accorded employees under Article I, 
Section 1. Hence, they sought to clarify and narrow their differences. In 
effect, Q. 6 A. No. 10, in our view, covers the instant situation. 

As we understand the thrust of the Carrier's argument, an em- 
ployee who acquired seniority-in two separate seniority districts, was required 
to retain his seniority in at least one seniority district for the two year 
period prior to October 1, 1964. This requirement is mandated by Q. h A. No. 
10, otherwise, there could not be a tacking-on of seniority. Cm the other hand, 
where there existed an employment relationship only, absent any involvement of 
seniority, or solely in one seniority district , for the two year period prior 
to October 1, 1964, then Q. & A. No. 5 would control. Conversely, where an em- 
ployee acquired seniority in two separate seniority districts prior to October 
1, 1964, he was required to retain his seniority in at least one seniority dis- 
trict for the two years prior to October 1, 1964, in order to acquire protection. 
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Thus, it is our considered judgment that under the circum- 
stances prevalent herein, Claimant was required to retain his seniority in 
the Station Department for the two year period prior to October 1, 1964, in 
order to be considered a protected employee. In passing, we would note that 
equity favors Claimant, however, we are required to construe the Agreement 
and Interpretations as written by the parties. In that regard, we acknow- 
ledge our ineluctability to the Carrier's arguments. 

Award: 

The answer to questions (a) and (bj) is in the negative. 

’ I h. Rohman 
Neutral Member 

Dated: Washington, D. C. 
July 26, 1974 


