
AWARD NO. 445 
Case No. CL-135-W 

SPECIAL BOARD OF ADJUSTMENT NO. 605 

PARTIES Brotherhood of Railway, Airline and Steamship 
TO THE Clerks, Freight Handlers, Express and Station 
DISPUTE 

; 
Employes 

and 
) The Atchison, Topeka and Santa Fe Railway Company 

QUESTIONS 1. Did the Carrier violate Article I, Section 3, 
AT ISSUE: of the February 7, 1965 Mediation Agreement, 

as amended, effective January 1, 1980, when it 
failed to include those off-in-force-reduction 
employes who had filed notice under the 
provisions of Rule 17-C(6) or.Rule 17-C(2) as 
among the number of protected employes for the 
month in which the decline in business formula 
was calculated? 

2. Shall the Carrier now be required to 
recalculate the decline in business formula 
pursuant to Article I, Section 3, and include 
those employes who filed notice pursuant to 
Rule 17-C(6) or 17-C(2) as protected employes? 

3. If the Carrier is required to recalculate the 
number of protected employes to be reduced 
pursuant to Article I, Section 3, for the 
months in which the decline in business 
formula was applied, shall those employes that 
were reduced in error be compensated for their 
loss of protective benefits? 

OPINION 
OF THE BOARD: During late 1981, the Carrier experienced a 

substantial decline in business triggering the 

provisions of Article I, Section 3 of the February 7, 1965 Job 

Stabilization Agreement as amended. Article I, Section 3 

provides: 

"In the event of a decline in the Carrier's 
business in excess of 5% in net revenue ton miles 
in any calendar month compared with the average 
of the same calendar month for the preceding two 
calendar years, the number of protected employes, 
excluding those whose protective status has been 
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suspended, will be reduced to the extent said 
decline exceeds 5%. When the number of protected 
employes is reduced as provided for herein, the 
junior protected employes will not be entitled to 
protective benefits. Upon restoration of 
Carrier’s business employes 
protective benefits under this Agreement shalt: 

entitled 

have such rights restored in accordance with the 
same formula within 15 calendar days.” 

The parties’ disagreement centers on the Carrier’s method of 

calculating the reduction in the number of protected employees. 

Article I, Section 3 permits the Carrier to exclude all employees 

1, . . . whose protective status has been suspended.. .” from the 

aggregate amount of protected employees before calculating the 

number of junior protected employees who would, for the duration 

of the business decline, not be entitled to protective benefits. 

The Carrier subtracted those off-in-force-reduction 

employees who filed Rule 17-C(2) and 17-C(6) notices from the 

total number of protected employees. The Carrier reasoned that 

since an employee who files a Rule 17-C notice limits his recall 

rights, the employee’s protection is suspended. 

The Organization argues that filing a Rule 17-C recall 

limitation does not automatically suspend a worker’s 

protection. Consequently, these employees remain protected and 

should be included in Carrier’s Article I, Section 3 force 

reduction computations. 

We decided in Award No. 444 that the mere act of 

filing a Rule 17-C(2) recall restriction does not activate a 

conclusive presumption that the employee’s protection is 

suspended under Article II, Section 1. While it is likely that a 

strong correlation exists between the employee’s voluntary 
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election to limit his recall area and the ultimate suspension of 

his protection, the relationship is only speculative at the time 

a protected worker makes a Rule 17-C(2) filing. Consequently, 

when making its calculations under Article I, Section 3, the 

Carrier cannot exclude off-in-force-reduction employees who have 

filed a Rule 17-C(2) and (6) notice based solely on the theory 

that the filing itself is tantamount to a suspension of 

protection. 

In Award No. 444, this Board explained when such 

workers suffer a suspension in protective benefits. Once 

employees incur a suspension in benefits per Award No. 444, the 

Carrier is free to deduct those employees from gross number of 

protected employees before computing the reduction in the number 

of protected employees. 

AWARD 

The Answers to Questions 1 and 2 are "Yes, to the extent 
consistent with our Opinion.* Question 3 is remanded to the 
property per our Opinion and Award No. 444. 

John B. LaRocco 
Neutral Member 

Dated: July 29, 1987 
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