
AWARD NO. 452 
Case No. CL-142-W 

SPECIAL BOARD OF ADJUSTMENT NO. 605 

PARTIES ) Brotherhood of Railway, Airline and Steamship 
TO THE Clerks, Freight Handlers, Express and Station 
DISPUTE ,' Employes 

and 
Missouri Pacific Railroad Company 

QUESTIONS 
AT ISSUE: 

1. Did the Carrier violate the provisions of the 
February 7, 1965, Agreement when it refused to 
compensate J. W. Shell for twenty (20) days 
during the period of January through May, 
1983, as mandated by Article IV thereof? 

2. If the answer to Question No. 1 is in the 
affirmative shall the Carrier be required to 
compensate J. W. Shell for the wage loss 
suffered in January, 1983, three (3) days; 
February, 1983, seven (7) days; March, 1983, 
three (3) days; April, 1983, five (5) days and 
May, 1983, two (2) days? 

OPINION 
OF THE BOARD: On November 25, 1982, a senior clerical employee 

displaced Claimant from his regular position and 

Claimant took a position on the Non-Guaranteed Extra Board at San 

Antonio, Texas. Extra Board workers are called to protect 

various temporary vacancies as needed. 

The Chief Clerk verbally directed Claimant to report 

for duty to qualify for positions protected by the Extra Board 

during those weeks when the Carrier did not call Claimant for a 

full five day work week. During December, 1982, Claimant 

complied with Chief Clerk's directive. During certain weeks from 

January 1, 1983 to May 31, 1983, Claimant was not called to work 

for a full, five days and he did not work on twenty of the days 

because he was not qualified. Claimant seeks twenty days of 



AWARD NO. 452 
Case No. CL-142-W 

protective compensation under the February 7, 1975 Job 

Stabilization Agreement as amended on November 7, 1978. 

The Organization contends that lack of qualifications 

is not among the reasons (for suspending benefits) enumerated in 

Article IV, Section 5 of the February 7, 1965 Agreement. 

According to the Organization, Claimant was not voluntarily 

absent. He was available and first out on the Extra Board but 

the Carrier failed to call Claimant for training or to a position 

that he was qualified to occupy. On the property, Claimant 

emphasized that he was never given a written instruction to 

qualify for positions when he was not called to work a full work 

week. 

The Carrier relies on Article II, Section 1 of the 

February 7, 1965 Agreement. The Carrier contends that Claimant 

understood the order to break in on positions when not called for 

a full work week because he obeyed the instruction for a short 

while after he assumed his Extra Board position. On the twenty 

days during the first five months of 1983, Claimant voluntarily 

chose not to break in as instructed, The Carrier argues that 

since Claimant was fully capable of becoming qualified on the 

positions protected by Extra Board employees, he should have 

attained such qualifications so that the Carrier could achieve 

maximum use of his services on the full range of positions 

protected by the Extra Board. 

Although it was a verbal directive, Claimant was under 

a standing instruction to break in and become qualified on 

positions on those days when he was not called to perform five 
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days of work in any given work week. Claimant's own conduct 

manifests ~that he was aware of the continuing instruction. 

Indeed, even during the first five months of 1983, Claimant 

reported to duty on numerous occasions to break in on 

positions. Inexplicably, Claimant simply failed to report for 

training on some of the days during this period. Pursuant to the 

September 1, 1982 Training Agreement, Claimant, if he had 

reported to break in on a position, would have been compensated 

at his protective rate of pay. Thus, the Carrier properly 

suspended his benefits on the twenty days in question. 

The Committee notes that the Organization is fearful 

that the Carrier may manipulate the work week to deprive Claimant 

of wages or overtime compensation. For example, the Organization 

contended that if Claimant was called to work on Monday through 

Thursday and on Friday reported to break in and was then called 

for Saturday work on a position for which he was qualified, the 

Carrier would deny Claimant overtime compensation. The 

Organization's hypothetical is not supported by any facts in the 

record and so, it is speculative to assume how the Carrier would 

compensate Claimant in such a situation. However, the Chief 

Clerk apparently assured Claimant that he would be paid for time 

spent breaking in on clerical positions in addition to pay for 

each day that he was actually called to work. 

AWARD 

The Answer to Question 1 is “No.” Question 2 is moot. 

John B. LaRocco 
Neutral Member 

Dated: July 29, 1987 
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