
AWARD NO. 504 
CASE NO. SG-46W 

NT NO. 605 

PARTIES ) Brotherhood of Railroad Signalmen 
TO THE 
DISPUTE 1 and 

1 
) Union Pacific Railroad Company 

QUESTION AT ISSUE: 

Is Carrier’s use of non-covered employees to perform work covered by the 
Signalmen’s Agreement considered a “transfer of work” as that term is used in Article 
III, Section 1 of the February 7, 1965 Agreement? 

OPINION OF 
THE BOARD: In February and April, 1991, the Organization initiated claims contending 

that Carrier violated the scope rule because it purportedly assigned the 

inspection, testing and repair of end-of-train (EOT) devices to employees not covered by the 

applicable Signalmen’s Agreement. On the property, the Carrier raised several substantive defenses 

and one procedural defense. From a substantive standpoint, the Carrier countered that 1.) the class 

and craft of Signalmen had never performed the disputed work especially the repair of the 

microprocessor digital electronic boards in the EOT devices; 2.) the disputed work was previously 

performed by non-Carrier employees; 3.) upon the acquisition of specialized equipment, the work 

was properly assigned to communication department employees represented by the International 

Brotherhood of Electrical Workers (IBEW) at Council Bluffs, Iowa; and, 4.) at the two shops staffed 
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by communication technicians represented by the Organization, these employees continue to repair 

EOT devices by replacing defective components with rebuilt or new parts.’ 

The Carrier’s procedural defense was that it had engaged in a transfer of work pursuant to 

an operational change and thus, any controversy had to be submitted to this Board which has 

exclusive jurisdiction to interpret and apply the February 7, 1965 Job Stabilization Agreement.* 

More specifically, the Carrier argued that it was operationally feasible to transfer all microprocessor 

digital electronic board repair work into the Council Bluffs Shop, the sole location of specialized 

equipment and employees with the requisite skills to accomplish the work. The Carrier also 

concluded that an implementing agreement pursuant to Article III was unnecessary inasmuch as no 

signal employees were adversely affected by the transfer of work 

The Organization progressed the alleged scope rule violation claims to Public Law Board NO. 

4716. In June, 1994, the Public Law Board deferred any decision on the merits until this Board 

could determine whether or not it had primary and exclusive jurisdiction over the dispute. [See 

Public Law Board No. 4716, Award No. 52 (westnan).] As a result, the Organization presented the 

Question at Issue to this Board. 

’ The Carrier also contended that the Signakneo did not prove an exclusive right to perfomt the disputed work 
inasmuch as only communicntion employees 00 the former Texas and Pacitic and Cbksgo nod Eastern Blbwir territories PR 
represented by the Orgnniration herein. Employees who inspect, test and repair EOT devices at the other shops am 
represented by the IBEW. 

z Altbaugb the Carrier clearly contends that it implemented P transfer of work pursuant to PO opcrntiooal cbmge 
as spccifkd in Article ill, Section 1 of the February ‘I, 1965 Job Stabilization Agreema& the record does tmt contain any notice 
from the Carrier. at tbe time it assigned the work to Council Bluffs communicntion technicians, that it was invoking its rights 
under the Job Stsbiiization Agreement. 
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Article IlT, Section 1 permits the Carrier to introduce and implement technological, 

operational and organizational changes, The first sentence of Article III, Section 1 clearly ties the 

Carrier’s right to transfer work to a technologocial, operational or organizational change. To trigger 

our jurisdiction, the transfer of work must constitute or be associated with one or more of these three 

types of changes. While the drafters of the February 7, 1965 Job Stabilization Agreement did not 

precisely define these three types of changes, Article El certainly contemplates that an operational 

change constitutes something more than the mere assignment of a specific task to a group of 

employees. In this case, the Carrier simply assigned the work of repairing the microprocessor digital 

electronic boards to employees represented by the TBEW at Council Bluffs. The Carrier did not 

adequately articulate how this mere assignment of work was associated with an operational change. 

Also, the acquisition of specialized equipment, standing alone, is not tantamount to a change of the 

magnitude contemplated by Article III of the February 7, 1965 Agreement. 

The Carrier cannot contend that every assignment of work is a transfer of work emanating 

from an operational change. There is no evidence in the record of a revamping of systems or a 

change in work flow or some other alteration of the method of accomplishing EOT repair work. 

This Board need not definitively define what activities constitue technological, operational 

or organizational change. We narrowly hold that the record before us does not contain sufficient 

evidence of such a change. 
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Since the record does not contain sufficient evidence that the Carrier engaged in a 

technological, operational or organizational change, this Board lacks jurisdiction to adjudicate this 

dispute. 

The Answer to the Question at Issue is No 

Dated: September 24, 1996 

John B. LaRocco 
Neutral Member 
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