
SPECIAL BOARD OF ADJUSTi\Q?NT NO. 605 

PARTIES ) Brotherhood of Railroad Signalmen 
To ) and 

DISPUTE ) Baltimore and Ohio Railroad Company 

QUFS ION 
AT ISSUE: Must Carrier now pay to Mr. David F. k:e -- a 

“protected employee” who was not recalled to 
service until August 9, 1965 -- an arwunt of 
money equal to that which he would have earned 
as a Signal Maintainer, if he had been properly 
recalled on March 1, 1965, and retained in 
service continuously thereafter? 

OPINION 
OF BOARD: The facts are not in dispute: Claimant was a “protected 

employee” as of October 1, 1964 under the provisions of 
Section 1 of Article I of the February 7, 1965 Agreemnt. 
Cl&mant was regularly assigned and held the position of 

Si&nal Maintainer at Cottage Grove, Indiana. On February 16, 1965, 
Claimant’s position was abolished. Since he was unable to displace 
on any position in his seniority district, Claimant took a position 
with Carrier as a brakeman on Xarch 1, 1965. He was returned to 
service as a Signal &intainer on August 9, 1965. 

The Organization contends that under the terx of the 
February 7, 1965 Agreement, Carrier is obligated to pay Claimant 
for the 115 days he did not work as a Signal Kaintainer. 

Carrier takes the position that since Claimant worked 
continuously as a brakeman from March 1, 1965 to August 9, 1565, 
and was compensated more than what he would have received during 
the same period as a Signal Pfaintainer, he was not entitled to be 
compensated additionally. Carrier concedes that Claimant was not 
compelled to accept the brakeman’s position in order to retain his 
protective status under the February 7, 1965 Agreement. 

In its submission Carrier states: “The Carrier is fully 
aware that it has no lawful right to compel an employee protected 
under the February 7 Agreement to accept work under another collec- 
tive bargaining agreement, but when the offer of such employxent is 
made and the individual employee accepts the offer, the Carrier 
satisfies its obligations under the February 7 Agre’enent, so long 
as he continues in such employment at a rate of compensation equal 
to or in excess of his guaranteed rate.” 

The Board finds that there is no such qualification under 
the terms of the February 7 Agreement -- whether the employee is corn- 
~pensated by the Carrier under a different bargaining agreement, receives 
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compensation as a result of emplo~yment outside t’he industry, or 
even receives cmpensation under the terns of an insura:;ce policy. 
As such the protected employee is entitled to compensatioc under 
the February 7 Agreement without offset. 
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The answer to the question submitted is in the affirmative. 
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Neutral Elember 

Dated: Washington, D. C. 
April 23, 1969 


