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Case No. Mi+31-W 

SPECIAL BOARD OF ADJUSTMENT NO. 605 

PARTIES ) 
TOTHE ) 

Brotherhood of Maintenance of way Employes 
and 

DISPUTE:) St. Louis Soutinwestern Railway Lines 

QUESTIONS (a) Are Messrs. I-1. P. Dean and J. E. Phelps 
AT ISSUE: protected employees as contemplated within 

Article I, Section 1 of the February 7, 1965 
Agreement 

and 

(b) Should Messrs. H. P. Dean and J. E. Phelps 
be returned to active service. 

OPINION The two employees had been in active service on 
OF BOARD: October 1, 1964, and qualified for protected status. 

They were furloughed on December 31, 1964. In 
accordance with the rules then in effect, they chose not to 
displace junior employees, but complied with the requirements 
for retaining their seniority. Carrier did not recall them to 
service on IMarch 1, 1965, on the ground that botln of them had 
failed to exercise displacement rights within ten days after 
December 31, 1964, in accordance with Article II, Section 1. 

During March, 1965, the Employes requested Carrier 
to restore tine two men to service, but the request was denied. 
The matter was appealed to the Manager Personnel, tine highest 
officer of the Carrier handling such claims. The appeal requested 
restoration of protected status and pay for time lost. Carrier 
denied the appeals in June, 1965, and in August, 1966, advised 
the Employes tinat further action on tine claims was barred, since 
they had not been appealed to a tribunal within nine montlns. 
The Employes did not present the matter to the Disputes Committee 
until October, 1967. 

The threshold question is whether the Employes have 
lost their rights to appeal to this Committee because the nine- 
month time-limit rule was not observed. 

Significantly, the submission filed by the Employes 
with this Committee makes no reference to a claim for compen- 
sation. Tne issues presented are limited to whether the two 
men are protected employees and whether they should be returned 
to active service. Thus, although the claim made on the property 
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originally sought compensation as well, the questions submitted 
to this Committee are purely ones of interpretation of the 
February 7, 1965 Agreement and no more. This is acknowledged 
in Carrier's submission. 

Where claims for compensation are involved, time- 
limit rules are to be applied, according to the Interpretations 
of November 24, 1965. But where the question solely concerns 
the meaning or interpretation of the February, 1965, Agreement, 
time-limit rules are specifically waived. By abandoning the 
compensation aspect of the claim, the Employes have presented 
the issue in such a way that a determination on the merits is 
not barred by the lapse of time. 

with respect to the substantive issue, Article I, 
Section 1, of the Agreement of February 7, 1965, defines the 
requirements necessary for one to be a protected employee: 
Employees "will be retained in service" if they were in active 
service on October 1, 1964, if they had at least two years of 
employment relationship, and if they had at least 15 days of 
compensated service in 1964. Messrs. Dean and Phelps qualified 
on this score. Section 1 alsoskates that "such employes who 
are on furlough as of the date of this Agreement will be returned 
to active service before March 1, 1965." The two employees were 
on furlough on February 7, 1965, but they were not returned to 
active service by March.1. y 

Carrier relies on Article II, Section 1, which de- 
scribes how "an employe shall cease to be a protected employe." 
One such cause is failure to exercise seniority rights to obtain 
an available position. According to Carrier, protected status 
can be lost prior to February 7, 1965, because the date for 
acquisition of protection was fixed as October 1, 1964. 

However, October 1, 1964, is used only to measure 
who will be protected by the February Agreement. If October 1, 
1964, had been the effective date on which protection was ac- 
quired, obviously there could have been no subsequent furloughs 
of protected employees. The Agreement provides that employees 
furloughed after October 1, 1964, "will be returned to service." 
This obligation is flat and unqualified. No deprivation of 
protected status was envisaged for furloughed, qualified employees 
if prior to February 7, 1965, they complied with the rules in 
not displacing ajunior employee. The provision that protected 
status "shall cease" was designed to describe how such status 
is lost after February 7, 1965, the date it became operative. 
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The answer to Questions (a) and (b) is "Yes." 

‘ 

Washington, D. C. 
my 9, 1969 -3- 


