
SP~IAL EOAI:I? OF ADJ~~s'I";.E~~T ~0.~6~~ --.-.__- 

PARTIES ) LPhigh Valley Railroad Company 
TO T;XZ ) and 
JJISpgT;': ) Erothcrhood of Maintenance of :Jay Ernployes 

QUZSTION 
AT ISSLT: 

Did the guaranteed compensation of 
14% . cl.ayre 33 . Xatz ef5zctivc April 1, 
1365 continue to be $472.18 p-r month 
or was it reduced to $2.4403 per hour? 

OPINION In accordance with an agreement between the 
OX' B (y&D : parties dated Auyus~t 25, 1958, Claiman-t ' s rate as 

Foreman was pre s!xcved alt;nouqii ::e ~3.:; ilowngj:sckd 
to Labzxer. Carrier contends tha-t under Yne October 7, 1959, 
PIediation Agreement this guarantee was lost when the Employes 
failed to spcclfy its cor:.i:inua-Lion. EOWE ver , allegedly by 
t3iTlOjC, Claimant continued to receive j?oreman' s zate tintil. 
April I., 1965, following the agreement of February 7. On 
April 1, the allowance was discontinued. 

Claimant is a protected employee. Article IV, 
Section 1, of the February 7.) 1955, Agreement provides that 
protected employees "shall not be placed in a worse position 
with respect to compensation than the normal rake of compen- 
sation for said regularly a ssiqned position on October 1, 1964." 
On that date, Claimant was working as a Laborer, but receiving 
Foreman's rate puxsuant to the 1953 Agreement. 

This issue must be decided in accordance with 
Article VI, Section 4, which provides as follows: 

Where prior to the date of this agreement 
the Washington Job Protection Agreement 
(or ot;ler agreements of similar type whether 
applying inter-carrier or intra-carrier) has 
been applied to a transaction, coordination 
allowances and displacement allowances (or 
their equivalents or counterparts, if other 
descriptive terms are applicable on a parti- 
cular railroad) shall be unaffected by this 
agreement either as to amount or duration, 
and allowances payable under the said Washing- 
ton Agreement or similar agreements shall not 



be considered compensation for purposes 
of deternining the compensation due a 
protected employee under this agreement. 

The "amount or duration" of allowances such as 
that which had been granted to Claimant are "unaffected" by 
the Febrwlry 7 Agreer,?ent, according to the ‘above-quoted pro- 
vision. Section 4 neither guarantees continuance of such 
allowance nor authorizes discontinuance. The allox;lances are 
simply outside "cne 1965 Agreement's purview. 

Section 4 does say explicitly, however, that 
"allowances payable... shall not be considered compensation 
for purposes of determining the compensatj.on due a protected 
employee under this agreement." what the February 7 Agreement 
considers compensation due a proLectcd employee is what is 
specified in I\,rkicle Iv, Section 1: the "normal rate 02 com- 
pel~satiOie~ for said regu1axl.y assigned positions. " The regular 
assigned posit.ion of Cla.ima:lt is, without question, that of 
Laborer. The "normal rate of compensation" is that whic3 the 
Carrkc has paid since April 1, 1.965. 
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The extent of this Committee's authority is the 
February 7 Agreement and no more. It canno% make an award of 
Eli1 allowance "which s-hall not be considered compensation for 
purpos.~sof determining the compensa tion due a protected employee 
under this agreement." It can award only t'ne compensa.tion 
which a protected employee is guaranteed by the 1965 Agreement. 
That is the position's normal rate. 

Consequently, the claim is not properly before 
this Co;;lmittee, but must be handled in another tribunal, in 
accordance with the rules. 

AWARD 

Claim dismissed. 

Neutral I+lember n 

Dated: Washington, D.C. 
June 10, 1969 
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