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smca~ BOARD OF ADJUSTMENT NO. 605 

PARTIES ) The Atchison, Topeka and Santa Fe 
TO THE ) and 
DISPUTE ) Brotherhood of Maintenance of Way 

QUESTIONS 

Railway Company 

Employes 

AT ISSUE: (1)~ Is Mr. T. R. Bradke a protected 
employee under Section 1 of Article 
I and under Section 1 of Article IV? 

(2) Is Mr. T. R. Bradke entitled to now 
be paid the difference between the 
B&B Painter's rate and B&B Helper's 
rate for all service he performed as 
a B&B Helper on and subsequent to 
December 19, 1968? 

OPINION 
OF BOARD: Claimant was a Steel Bridgeman from 1958 until 

September 4, 1964, when he was transferred at his 
own request to a regular position as B&B Painter, 

Each of these positions is covered by a different agreement 
and seniority is not interchangeable. 

The issue is whether Claimant has two years or 
more of employment relationship as of October 1, 1964. According 
to Question No. 5 on Page 3 of the Interpretations, "employment 
relationship" is not synonymous with seniority and one may have 
a two-year employment relationship without having two years of 
seniority. 

The Organization relies largely upon Award NO. 34, 
which suggested that non-union work for a railroad could be 
included in the time constituting the employment relationship 
in connection with issues under Article V of the February 7 
Aareement. However., if this reasoning were applied to the defi- 
nitions in Article I, Section 1, it would permit a regularly 
assigned employee on October I, 1964, who had 15 days of com- 
pensated service in September, but who bad been doing non-unit 
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work for two years before that, to acquire protection, That 
does not square with the Agreement and Interpretations. 

while "employment relationship" is not synonymous 
with seniority, it does anticipate employment in the craft. 
Question No. 10 on Page 4 of the Interpretations is applicable. 
It provides that "employment in more than one seniority dis- 
trict in the same craft can be counted" only if "the employee 
acquired and retained seniority in each seniority district or 
roster or was transferred to another seniority district or 
roster at the request of management for temporary service." 

In this case, Claimant did not acquire seniority 
on each of the two rosters, nor was his transfer at the request 
of management for temporary service. Indeed, 
manent transfer. 

it was a per- 
Consequently, he does not meet the criteria 

of Article I, Section 1. 

AWARD 

The answer to the Question is No. 

j!!f&2Ja- 
Milton Friedman 
Neutral Member 

Dated: January 19, 1971 
New Ybrk, New York 
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