
AWARD NO. 2-a. 
Case No. TCU-32-W 

SPECIII, !~OARD OF ADJUSTMENT NO. 605 

r>.i‘,TI;$S ) The Denver and Rio Grande Western Railroad Company 
TO THE ) and 
DISPUTE ) Transportation-Communication Employees Union 

QUDSTIONS 
AT ISSIJB: 1. To avoid loss of protection or any part 

thereof under Article IV, is a displaced 
protected employee obligated to change his 
place of residence to obtain a higher rated 
position when a lower rated position is 

. available to him not requiring a change in 
residence? 

2. Shall Carrier be required to compensate 
W. H. Ewald, Telegrapher, Salida, Colorado 
(retroactive to July 16, 1965), in accord- 
ance with Article IV, Section 1, as modified 
by Article IV, Section 4, the difference 
between the normal rate of compensation of 
his position October 1, 1964 (Manager-Wire 
Chief, Salida, Colorado) and that produced 
by the Relief Position at Salida, Colorado, 
the highest rated position available to 
Claimant Ewald not requiring a change in 
residence when his position was abolished 
July 15, 1965? 

OPINION 
OF BOARD: On July 15, 1965, Carrier abolished its relay office 

at salida, Colorado, and established a telegraph office. 
As a result of the change, Claimant's position as Manager 

was abolished. According to Carrier, he could have bid a Manager's 
position in Denver but failed to exercise his seniority to obtain 
it. 
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According to Article IV, Section 4, of the February 
7 :1:x-!:'ment, no loss in cor.pensation is imposed upon a protected 
e:>z:,: o:,;')*e VjilC "fails to e.xercise his seniority rights to secure 
ail'j r:><,.:,: =3 ,";ljJ;ii>iC pL;sii~rY;I." ~j 2: .L a chznye in residence is required, 
;1;; -, ,'i-i~j .jJ? have bee?: t:.:;s 0~:: '-::c Denver job. 

'A1he higilcii--p;y:,1:~, job established at Ssljda was 
that of Acent. Claimant did not bid on this .job and would not 
have oiCahd it if he hatl, since it went to an employee senior 
to him. Carrier contends tnat under Article IV, Section 4, he 
must be treated as occupying the Agent's position, since he 
failed to bid on it. 

The import of Article IV, Section 4, is that the 
compensation guarantee is affected when an individual could 
have obtained but failed to obtain a position, not when it was 
actually unobtainable had he placed a bid. That Section pro- 
vides a penalty for failing to exercise seniority to secure a 
position. Going through the motions is not required. Carrier's 
view would necessitate exercises in futility, with employees 
bidding for jobs which are destined for others senior to them. 

Certainly if a junior employee emerges with tine 
position, Article IV, Section 4, applies, and the senior 
employee who failed to bid is thereafter treated as occupying 
that position. But the failure to place a bid, which is known 
to bs fruitless, does not affect a protected employee's rights 
to his guaranteed compensation. 

At the time of the change in 1965 Claimant also could 
have bid--and would then have obtained --the Relief Telegrapher's 
position at Salida. Instead he bid and obtained a lower-paying 
First Telegrapher position. The Organization acknowledges that 
thereafter he must be treated as occupying the higher of these 
two, since he elected to decline a position he could have had. 
Consequently, at this point Carrier was'obligated to pay Claimant 
the difference between his protected rate as Manager and the 
rate of the Relief position he bypassed. 

On March 12, 1967, the position of Agent at Salida 
was vacated. Claimant could have bid and obtained this position 
in the exercise of his seniority, and no change in residence was 
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In this case it is not even necessary to decide 
whetlner employees must make "bid after bid" for hig'ner-paying 
positions. The fact is that Claimant had not exercised sen- 
iority to obtain a position carrying "a rate of pay and 
compensation exceeding those of the position he elects to 
retain." Nothing in Article IV, Section 4, purports to give 
protected employees the right to "declination after declina- 
tion" of higher-paying positions while they retain a still 
higher guaranteed rate of compensation. 

Not even once did Claimant seek to narrow the gap 
between the rate of the relief job he declined in 1965 and the 
Manager's rate at which he was protected. Thus without regard 
to any obligation to place "bid after bid," Claimant certainly 
must be treated as occupying the position of Agent from March 12, 
1967 on. He could have obtained that position by exercise of 
seniority, and he should have done so in accordance with Article 
IV, Section 4. 

AWARD 

The answer to Question No. 1 is No. 

The answer to Question No. 2 is Yes, 
for the period between July 15, 1965, 
and March 12, 1967 only. 

-- 
Neutral Member 

Dated: July z 1971 
Washington. D. C. 
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